Dames Green Eagles bij laatste 16 bekertoernooi

MAASSLUIS – In tegenstelling tot het vorige seizoen zijn de dames van de Green Eagles doorgedrongen tot de laatste 16 ploegen die strijden om de nationale basketballbeker.

De loting was de Maassluise meiden redelijk goed gezind want afgelopen zaterdag moesten de “Groene Uilen” een lange reis maken naar Maassluis. De Groningse studenten spelen net als de Eagles in de landelijke promotiedivisie en staan op de ranglijst net onder de Eagles geklasseerd.

Met 8 speelsters waren de Uilen naar de wedstrijd gekomen terwijl de thuisploeg de beschikking had over een voltallige selectie van 11 dames. De tactiek van de Eagles was er dan ook op geënt om met veel pressie de tegenstander zoveel en zo lang mogelijk onder druk te zetten zodat deze in de loop van de wedstrijd zou ‘breken’. In de beginfase was hier nog totaal geen sprake van. Het al jaren gevreesde afstandschot van de Groningers viel ook nu regelmatig en in de Maassluise aanval werd er vaak slecht afgerond. De Uilen namen zelfs in eerste instantie een 6-11 voorsprong waarna het kwart toch nog met een gelijke stand werd afgesloten (15-15).

In de 2e periode veranderde het beeld nauwelijks. De Eagles dicteerden het tempo met een felle verdediging maar men ging bij balbezit even zo snel naar de basket om daar slecht af te werken. Enkele minuten voor de rust was de stand nog gelijk om vervolgens, oa met een mooie driepunter van Marion Stolk, het eerste klapje uit te delen. Ruststand 34-28.

Ook na de pauze veranderde de tactiek niet. Roos Jordans, in de 1e helft nog puntloos, gaf na 3 minuten (42-36) met haar eerste score het startsein voor een sterke fase. Toen aanvoerder Anouk Kraaijeveld 48-36 had aangetekend waren alle dames namens de thuisploeg scorend op het wedstrijdformulier en moest er nog 15 minuten worden gespeeld. Tot 53-36 was er van tegenstand geen sprake meer en de tactiek had haar vruchten afgeworpen. Pas toen de thuisploeg, net als in vorige wedstrijden, plotseling werd geconfronteerd met een “opzettelijke fout” (de scheidsrechters zijn dit jaar zo streng geïnstrueerd dat dit bij de meeste ploegen vraagtekens op wekt) konden de bezoekers tegen scoren. Na dit moment gaven de Eagles nogmaals gas en via 60-37 werd het laatste kwart bereikt met een 62-41 voorsprong en was de wedstrijd in feiten al beslist.

De laatste 10 minuten waren nog slechts een formaliteit. Bij 80-50 was het verschil het grootst en coach Brugman wisselde in de slotfase nog even flink door. Dit ging iets ten kosten van het evenwicht in de ploeg maar met het goed uitspelen van de Groningse zonepress werd de eindstand toch bepaald op een royale 86-60. Zoals gezegd kwamen alle Eaglespeelsters vandaag tot score. Vier dames kwamen zelfs in de dubbele cijfers. WIlleke Bruins (17), Kirsten Boer (14), Roos Jordans (13) en Eva Kerkhoven (10).

Wie de volgende tegenstander wordt van de Eaglesformatie is nog niet bekend maar de kans is groot dat de tegenstander dit keer uit de eredivisie komt.

NB Redactie: Inmiddels is de loting geweest en treffen de Dames inderdaad een eredivisie ploeg. Het Apeldoornse Royal Eagles.