Afstandschot doet Green Eagles ‘de das om’

MAASSLUIS – De Green Eagles hebben de wedstrijd tegen buurtgenoot DAS Delft met 61-75 verloren. De oorzaak lag voornamelijk bij het uitstekend vallende afstandschot van de bezoekers in de 3e periode.

DAS (vorig jaar nog in de playoff finale) kwam gehavend naar Maassluis en hadden een beroep gedaan op oud ere divisie speelster Amy v Blitterswijk. Bij de Eagles ontbrak Suzanne van Driel, zij is met zwangerschapverlof.

Direct vanaf het begin van de wedstrijd probeerden de Eaglesdames de kleine formatie van de tegenstander onder druk te zetten. In hoog tempo werd er direct een 4-0 voorsprong genomen waarna DAS routenier Gwen van Helfteren feilloos bleef op de vrije worp lijn. Bij 8-4 was er nog een voorsprong voor de Eagles die snel via 8-8 werd omgezet in een 12-13 achterstand. Er was echter nog niets aan de hand. Beide scheidsrechters floten scherp en na 7 minuten hadden de Eagles al 10 vrije worpen mogen nemen. Helaas veranderden de heren in het oranje daarna hun fluitwijze waardoor er in de resterende 33 minuten nog maar 3 keer vanaf de lijn mocht worden geschoten. Het ontstane hardere spel bleek in het restant van de 1e periode in het voordeel van DAS want de kwartstand werd bepaald op 12-19.

Ook in de 2e periode was het de DAS-ploeg die domineerde. Bij 14-27 bracht een time-out vervolgens de ommekeer. Vooral Kirsten Boer vond haar afstandschot terug en bij rust was er nog van alles mogelijk (28-34).

In de 2e helft scoorde DAS bij 32-36 haar eerste driepuntschot. Gevolgd door een 2e maar niet nadat Willeke Bruins hetzelfde had gedaan (35-42). De tomeloze energie die de thuisploeg in de verdediging stopte leek bij 41-44 te renderen maar helaas kreeg de watervlugge spelverdeelster Moira van Leeuwen het toen op haar heupen. Gesteund door enkele simpele scores van Gwen v Helfteren, scoorde van Leeuwen 3 driepunters en bracht de tussenstand hiermee op 41-57. De thuisploeg had moeite om deze klap te verwerken maar bracht de stand met nog 10 minuten te gaan toch terug naar 50-61.

In de laatste 10 minuten vielen de scores om en om. Van Blitterswijk toonde aan DAS zijde haar routine en liet het verschil niet kleiner worden. Toen aanvoerder Anouk Kraaijeveld de wedstrijd met een driepunter besloot bleek er een eindstand van 61-75 op het scorebord te staan.

Met dit resultaat blijft DAS Delft een titelkandidaat terwijl de Eagles haar plek in de middenmoot a.s. zaterdag in de uitwedstrijd tegen Baros moet zien te verbeteren.

Bij de Eaglesploeg scoorde Kirsten Boer vandaag 16 punten. Willeke Bruins kwam tot 13.