Eagles dames missen makkelijke kansen en verliezen

MAASSLUIS – De Eaglesploeg begon goed aan de wedstrijd. Mooie scores worden echter al snel afgewisseld met het missen van simpele ballen onder het bord maar toch mag de ploeg in het 1e kwart niet klagen met een productie van 20 punten tegen 16 van de bezoekers.

Net als vorige week was er na een winnend 1e kwart in de 2e periode een stagnatie. Nog niet in de eerste 4 minuten want met oa 5 punten van Jolien v Baalen wordt er verder afstand genomen tot 29-19. Hierna vindt de Amsterdamse studentenformatie beter de basket doordat de thuisploeg de helpside verdediging verwaarloost. Ruststand 36-32.

Ook identiek aan vorige week was de start van de 2e helft. De eerste punten zijn voor US en ook nadat Roos Jordans had gescoord waren er 7 punten op rij voor de bezoekers. De thuisploeg mist vrije lay-ups waarna een time out meer rust in de ploeg brengt en met nog 10 minuten te gaan is de stand 48-49.

Het laatste kwart gaat gelijk op. De Eagles nemen bij 53-52 weer de leiding maar de Amsterdamse aanval lijkt gevarieerder. Ook bij 64-62 lijken de Eagles nog de beste papieren te hebben.

Achteraf blijkt dat de bezoekers (slechts 8 vrouwen sterk tegen 10 dames van de Eagles) hun scores in ieder kwart vergaarden uit de handen van 6 verschillende speelsters terwijl de Eagles het vooral moeten hebben van de inbreng van Willeke Bruins en Roos Jordans.

In de belangrijke laatste minuten valt het afstandschot van de studenten vaak met grote precisie en met nog iets meer dan 1 minuut te spelen is het verschil 4 punten (64-68) in het nadeel van de thuisploeg. In deze slotfase zit het ook niet mee voor de Eagles. Een gemist schot van US valt via de bovenkant van het bord en raakt de metalen stellage. De scheidsrechters nemen dit niet waar en US reageert adequaat, spelen de bal naar buiten om met een loepzuivere driepunter af te maken. Roos Jordans wordt in de break aan haar arm getrokken waarna ze zich los trekt en een aanvallende fout krijgt. De scheidsrechter reageert emotioneel op reacties van de Eaglesbank en geeft vervolgens Roos een technische fout die even later het veld moet verlaten met 5 persoonlijke fouten. Bij de genoemde 64-68 stand laat coach Brugman zijn speelsters de 4 teamfouten vol maken om zodoende in de slotfase, indien noodzakelijk, de tegenstander direct op de vrije worplijn te kunnen plaatsen. Dan blijkt dat de jury een telfout heeft gemaakt op het scorebord waardoor US direct de vrije worplijn mag opzoeken. Kortom de Eagles hadden in de slotminuten geen geluk maar men had het nooit zover mogen laten komen. Roos Jordans en Willeke Bruins scoorden vandaag beide 19 punten. Bij US kwamen maar liefst 4 speelsters in de dubbele cijfers.