Gekortwiekte Eaglesploeg komt net te kort in Landsmeer

LANDSMEER – De start van de tweede competitiehelft was in Landsmeer. Tegen de ploeg waarvan in de competitieopener met 73-58 van was gewonnen. Toen, in de eigen Wethouder Smithal, stonden er echter 5 speelsters in het veld die er nu niet bij waren. Vooral het gemis van de geblesseerde topscoorster Willeke Bruins deed zich voelen. Daar in tegen maakten de van DAS Delft over gekomen Moira van Leeuwen en Jessica Hoek een verdienstelijk debuut.

Moira van Leeuwen speelde al eerder bij tegenstander ‘Landslake Lions’ en was dubbel gemotiveerd in haar eerste minuten bij de Green Eagles. De ene na de andere driepunter van haar viel goed en de Eagles kwamen op voorsprong. Bij de thuisploeg was de aanwezigheid van routenier Molly Mcdowell belangrijk. Zij hield haar ploeg in het spoor van de Eagles en schoot eigenhandig in de laatste seconde van het eerste kwart de stand naar 18-23.

In het 2e kwart bleef dit verschil lang op het scorebord. Bij de Eagles nam Roos Jordans de scorende rol over en een zoneverdediging van de ploeg hield de Lions vaak van scores af. Met nog 1 minuut te gaan voor de rust was de stand dan ook 30-36. Na een driepunter van Mcdowell (33-36) werd er een aanvechtbare loopovertreding geconstateerd van de Eagles waardoor de thuisploeg weer balbezit kreeg. In deze aanval werd een duidelijke loopovertreding van de Lions over het hoofd gezien en de ruststand bepaald op 35-36.

Veel wedstrijden tussen gelijkwaardige teams worden in het begin van de 2e helft beslist. De ploeg die het beste uit de kleedkamer komt wint de wedstrijd. Dit was ook nu het geval in het voordeel van de Landslake Lions. De aanval van de Eagles liep niet en men kwam zelfs nog nauwelijks tot een doelpoging. Balverlies bracht de bal telkens naar de thuisploeg die langzaam maar zeker profiteerde. Een time out en het terug in het veld brengen van Roos Jordans hielpen in eerste instantie niet. In de eerste 4 minuten na de rust waren alleen 2 vrije worpen van Moira van Leeuwen die de ring van de thuisploeg, bij 43-36, passeerden. Langzaam kwam er in de slotfase weer wat meer lijn in de Eaglesaanval maar toch was de achterstand van 54-47 bij het ingaan van de laatste 10 minuten aanzienlijk.

In het laatste kwart werd er aan beide kanten even niet gescoord. De inmiddels weer neergezette Maassluise zoneverdediging deed het prima en toen Roos Jordans op assist van een goed spelende Kirsten Boer 54-49 had gescoord kwam de Eaglesaanval ineens weer op gang. Bij 54-55, met nog 7 minuten te gaan, was er zelfs weer een voorsprong en Landslake Lions coach Johan Kaal was genoodzaakt een time out te nemen. Wat er hierna met de Eaglesploeg gebeurde is onbekend maar 5 aanvallen op rij bleven onbenut. Omdat ook de thuisploeg niet trefzeker was bleef het verschil 1 punt. Toen er ook nog op de vrije worplijn 2 keer werd gemist werd er weer een gaatje geslagen door de Lions. Pas 2 minuten voor het einde van de wedstrijd, bij 61-55, werd er weer gescoord door de Eagles. Bij 61-57 en Maassluis balbezit waren er nog kansen maar verkeerde beslissingen in de standaardaanval van de Eagles en een mislukte press bracht de stand op 63-57. Vrije worpen van de thuisploeg en een 5e driepunter van Moira van Leeuwen brachten de eindstand op 66-60.

In een wedstrijd waarin meer mogelijk was geweest werd Roos Jordans met 24 punten topscoorder. Door deze nederlaag staan de Green Eagles ondertussen op een 11e positie welke aan het eind van het seizoen degradatie zou betekenen. Echter, het verschil tussen de teams bedraagt slechts enkele punten. De komende weken staan er dus belangrijke wedstrijden op het programma. Om te beginnen ontvangen de Eagles as zaterdag in eigen zaal het iets hoger geklasseerde Springfield. Bij winst neemt de groene formatie niet alleen revanche op een eerder dit seizoen geleden nederlaag tegen deze Brabantse ploeg maar ook wordt de 11e positie overgedragen.