Green Eagles verslaan titelkandidaat in eigen huis!

KATWIJK – Vorige week werd er pas voor de eerste keer gewonnen in 2018. Toen was de nummer laatst van de ranglijst het slachtoffer van de nu weer bijna voltallige Eagleformatie. Het vervolg moest komen in de uitwedstrijd tegen titelkandidaat Grasshoppers. In de race naar een play-off positie stonden de Katwijkse meiden weliswaar op een 2e plaats maar de eerste 5 ploegen staan, met nog 2 wedstrijden te gaan, erg dicht bij elkaar en er zijn maar 4 plekken beschikbaar. Niemand, behalve de Eagles zelf, geloofde dan ook in een Maassluise stunt.

Roos Jordans opende de score in een beginsituatie waarin de thuisploeg na 5 minuten met 12-8 de leiding had genomen. Het gevaarlijke afstandschot van Grasshoppers werd redelijk geneutraliseerd maar onder het bord zorgde een sterke Tamlyn de Groot voor de punten. Jessica Hoek werd ingebracht om haar te verdediging en deed dat uitstekend. Willeke Bruins is weer terug in de Eaglesploeg en dat scheelt een slok op een borrel want ze liet al direct in het eerste kwart een aantal afstandsbommen los die feilloos doel troffen. Na de 12-8 liepen de Eagles als een storm over de thuisploeg heen. Grasshoppers was zichtbaar verrast door de kracht van de tegenstanders en kwamen nog maar zelden tot goede aanvallende acties. Toen na 10 minuten de rook was opgetrokken stond er een 14-28 stand op het scorebord.

In de 2e periode kwam er iets meer rust in het spel van de thuisploeg. Coach Brugman had zijn succesvolle formatie nauwelijks gewijzigd en daarmee zijn spelende speelsters conditioneel erg belast. De speelsters die hierna in het veld kwamen pikten de flow echter goed op maar tactisch moesten er aanpassingen worden aangebracht. Een combinatieverdediging werkte wisselend en aanvallend kwamen de scores nu van andere meiden. Vooral onder het bord oa. van de eveneens teruggekeerde Suzanne van Driel. De thuisploeg kwam wel iets terug maar toch slaagden de Eagles er in om een 9 punten voorsprong mee de kleedkamer in te nemen (35-44).

Om de tegenstanders niet direct na de pauze in hun gevaarlijke spel te laten komen besloten de Eagles om de 2e helft direct fel te beginnen met een full court press. Een enigszins gewaagde beslissing omdat oa speelmaakster Roos Jordans nog geen seconde rust had gehad. Ook Willeke Bruins moest weer beginnen voor haar aanvallende impuls en dat na maanden blessureleed. Het pakte goed uit. Het spel werd er aan beide kanten niet oogstrelender op maar het verschil bleef in deze rommelige fase ongewijzigd. Willeke Bruins en Renate Warffemius (ook nog geen rust gehad) werden vervangen door Kirsten Boer en Marion Stolk en hiermee stond er wel een erg kleine formatie in het veld en de ploeg moest in de rebounds alle zeilen bijzetten om de tegenstanders van zich af te houden. Op het eind van het kwart kwam Eva Kerkhoven weer wat meer reboundkracht brengen en de Eagles zakten in hun verdediging terug naar de eigen helft. Bij 42-48 was het verschil even slechts 6 punten geweest maar met oa een driepunter van Jessica Hoek en vrije worpen van Moira van Leeuwen op het eind van het kwart was de voorsprong met nog 10 minuten te gaan weer 13 punten (46-59).

Weinig punten in het begin van het laatste kwart. Na drie minuten spel was het de thuisploeg die hun meest geduchte wapen, de driepunter, twee keer op rij succesvol in stelling bracht en de Eagles namen een time out. Ook na de time bleven de Eagles zonder punten. Grasshoppers scoorde wel weer 5 punten en leek het toch nog fout te gaan voor de Eaglesploeg (57-59). Willeke Bruins werd weer in het veld gebracht en het was Kirsten Boer die mooi scoorde. Roos Jordans maakte 2 vrije worpen en het verschil was weer 6 punten. Toen Willeke Bruins 2 minuten voor tijd weer een driepunter lanceerde en Eva Kerkhoven onder het bord scoorde was de wedstrijd eigenlijk beslist (59-70). Carola Pronk-de Jong dacht daar namens de thuisploeg nog even anders over met haar 4e driepunter (de 10e namens de Grasshoppers) en 2 vrije worpen (66-70) maar de tijd bleek de vriend van de Eagles. Door een ’stop de klok’ fout mocht Roos Jordans de eindstand bepalen op 66-72. Een even verrassende als verdiende overwinning voor de Eaglesploeg die met deze overwinning de strijd om de 4 playoff plekken volledig op zijn kop heeft gezet. Grasshoppers moet volgende week in de laatste competitieronde winnen van Lokomotief in Rijswijk een ploeg waartegen de Eagles deze week nog een wedstrijd moeten inhalen. Cangeroes uit Utrecht is ook nog een kampioenskandidaat en deze ploeg komt as zaterdag naar Maassluis. De Green Eagles zijn er op gebrand om ook in deze 2 laatste wedstrijden te laten zien dat zij van iedereen kunnen winnen. Vandaag was Roos Jordans het productiefst met 22 punten, Willeke Bruins gooide er 4 driepunters in en kwam op 18 punten, Kristen Boer maakte en 14.