Wedstrijdverslagen weekend 13/14/15 december 2013

MAASSLUIS- afgelopen weekend weer een aantal wedstrijden zie zijn gespeeld. Hieronder volgen van een aantal gespeelde wedstrijden een verslag.

Baros 5-Heren 5
Op vrijdagavond trad heren 5 met een gelegenheidsopstelling aan tegen het team van Baros.
In een thuiswedstrijd waarin veel zone was gespeeld wisten de Green Eagles nog te winnen. In deze wedstrijd, met hoofdzakelijk een man to man verdediging, liep het anders.
Na een aanvankelijk twijfelend begin, met veel missers aan beide kanten, begon de aanval van de Rotterdamse studenten als eerste goed te lopen. In 3 minuten tijd werd een 0-2 stand veranderd in een 10-2 resultaat. Bij de eerste rustpauze was dit verschil nog steeds aanwezig (periodestand 21-12).
Ook in het 2e kwart waren de gastheren sterker. Green Eagles slaagde er niet in het fysieke overwicht in de score tot uiting te brengen en de rust brak aan bij 40-26.
Na de pauze werd het spel wat ruwer en de scheidsrechters lieten meer toe. Dit had o.a. tot gevolg dat er weinig meer werd gescoord. Met 7-4 won de thuisploeg uiteindelijk ook dit kwart.
De laatste 10 minuten werden tenslotte toch een prooi voor de ploeg uit Maassluis. Met 14-17 werd dit kwart gewonnen. Vooral in de laatste 5 minuten (vanaf 53-33) was men slagvaardig waarbij Baros probeerde om lange aanvallen te spelen. Daarom bleef het verschil grotendeels gehandhaafd en eindigde de wedstrijd in 61-47.
Bij de Green Eagles scoorde Mathijs Groeneveld 15 punten. Ook Floris Derksen en Kees Brugman kwamen met 10 punten nog net in de dubbele cijfers.

MU16- Grasshoppers
Na de wedstrijd tussen beide damesteams in de eredivisie was het de beurt aan beide onder 16 meisjesteams. Ook hier liggen de verhoudingen op het zelfde niveau. Grasshoppers is al verschillende malen kampioen van Nederland geweest in de u16 klasse en staan nu ook weer boven aan de ranglijst. Vooraf dus eenzelfde situatie als bij de dames. Een beter resultaat dan de dames was voor sommige een uitgangspunt.

Eva Kerkhoven opende de score en voegde er even later nog een vrije worp aan toe (3-0). Hierna was het 6 minuten lang Grasshoppers wat de klok sloeg. Weinig tot geen zelfvertrouwen deed de thuisploeg nauwelijks in de buurt van de basket komen en als de lange meiden toch vrij kwamen en foutief werden afgestopt werd hier niet voor gefloten. Bij 3-18 scoorde Gabriëla Uitterlinden pas weer en de periode werd afgesloten bij 6-25.
In het 2e kwart veranderde er in het begin niet zo veel. Grasshoppers liep verder uit tot 6-33. Een wisseling in het verdedigende systeem van de Green Stars werkte wonderbaarlijk. Niet alleen stokte de Katwijkse aanval ook de Maassluise pogingen gingen doel treffen. De rust werd bereikt bij 16-38.
Geen veranderingen in kwart 3. De bezoekers gooiden in deze periode de bal even veel door de basket als de Green Eagles/Westland Stars combinatie alleen deden zij dit een aantal keren van buiten de driepunterlijn. Een wapen waar de jonge thuisploeg (nog) niet mee werkt.
Bij 24-50 braken de laatste 10 minuten aan. Een fase in de wedstrijd waar de Stars het vaak laten afweten. Misschien een gevolg van de relatief geringe trainingsminuten die de meiden per week maken en ook nu liet men de achterstand onnodig groot worden. Maar liefst 7 minuten lang werd er niet gescoord en de achterstand liep op tot 24-61. Eva Kerkhoven en Leila vd Beek scoorden nog enkele punten (31-68) waarna de Grasshoppers in de laatste minuut een ogenschijnlijk moegestreden thuisploeg nog 6 punten ontfutselde. Eindstand 31-74. In ieder geval een beter resultaat dan het damesteam (35-93)

Heren 3 – BOB 2
De uitwedstrijd in Oud Beijerland was met 57-65 gewonnen. Toen met Hans vd Voort in de hoofdrol met 24 punten en een incomplete tegenstander. Dit keer ontbrak vd Voort bij een 7 mans Green Eagles formatie en BOB was er met een complete ploeg.
Tot 10-10 na 5 minuten gingen beide ploegen gelijk op. Elko van Oosten speelde sterk en tekende voor 8 van de 10 Green Eagles punten. Tot de laatste minuut van het eerste kwart stond de aanval van de thuisploeg hierna droog. Men leek onder de indruk van de vocale praatjes van de tegenstander en BOB liep uit tot 12-23 aan het eind van het 1e kwart.
In de 2e periode was de thuisploeg sterker. Met Stefan Kraaijeveld en Rik vd Vaart in het veld werd het verschil kleiner. Drie minuten voor rust was er nog slechts een gaatje van 2 punten (29-31). Na een time out leek het lek bij BOB gedicht(29-36) maar de achterstand bij rust werd weer verkleind tot 3 punten (34-37)
De Eagles kwamen sterk uit de kleedkamer en opende de 2e helft met 8-2. BOB had veel moeite met scoren. Zij namen hun schoten erg snel en daardoor liepen de Eagles verder weg. Acht seconden voor tijd mochten de thuisploeg  bij 55-47 nog een laatste snelle aanval spelen. De afscheidnemende Richard Gestel schoot ver buiten de driepunterlijn een loepzuivere driepunter raak in het eindsignaal en eigenlijk was dit al de genadeklap voor de mannen uit Oud Beijerland.
In het laatste kwart kwam BOB nog slechts een paar keer binnen de 10 puntengrens (60-51 en 65-56) maar verder lieten de Eagles het niet komen. Bij 68-59 klonk het eindsignaal en bleken 3 Eaglesspelers zich in de dubbele cijfers te hebben geschoten. Elko v Oosten 21 punten, Rik vd Vaart 16 en Stefan Kraaijeveld 14.

Wedstrijd verslag Ju18-1 vs Springer.
De laastse pot voor de U18 -1 selectie, een uitwedstrijd tegen Springers. Dit team hebben we thuis verslagen op inzet en een breede bank. Helaas konden we niet over Beau en Tom beschikken omdat deze naar familie in Amerika waren voor de feestdagen,dat betekende dat we maar over 5 spelers zouden beschikken,dit omdat Erdem nog geblesseerd is en Yorel een eigen wedstrijd met U16 had .Gelukkig wilden Maikel en Daniel na hun wedstrijd met U18-2 in Capelle met de coach in de auto stappen, om het 1e uit de brand te helpen.

Het eerste kwart speelden we de spreekwoordelijk pannen van het dak af,bijna alle aanvallende rebounds waren voor de lange Eagles en ons 5 out spel liep zeer goed.Nu starten we de laaste wedstrijden best goed, dit misschien omdat we er een vaste routine op na houden.13-21.

Het tweede kwart moeten we al snel Koen naar de bank halen omdat hij in fouten last komt,het is een kwart waar we stuivertje wisselen met score en gaan de rust in met een 24-31 stand.

Normaal gesproken nemen we even rust in de kleedkamer en nemen we het 3e kwart door,maar met deze stand en het vertoonde spel had de coach wel vertrouwen in de 2e helft.
Niks is minder waar,we worden erg makkelijk in het veld,waar we in begin veel rebounds hebben laten we ze nu liggen.In time out nog het belang van de help side aangeven omdat de tegenstander via snelle drives en onze lange mensen het verdedigend voeten werk verleerd leken. Dit mocht niet baten,Springers ruikt bloed en komt in de laatste minuut langszij en blijven de drives naar het bord zoeken waar wij alleen maar rond passen en geen drive durven te nemen. De minuut tussen de 3/4e kwart even duidelijk verteld waar we aan moeten werken,helaas Martijn zat al een kwart met een voetblessure op de bank. Dat word dus bikkelen voor de 6 overgebleven heren. We herstellen en komen al snel gelijk en daarna voor,maar de tegenstander pakt het slim aan,wij met lange mensen en hun met kleine rappe spelers blijven de weg naar het bord zoeken.In de 4e minuut komt de tegenstander weer langzij en wij nemen een time out om even vanuit een zone te gaan verdedigen want man to man zijn ze op dat moment te snel.
Vanuit de zone komen we weer voor en met nog 2 minuten te spelen staat het 46-50 door goede scores.Dan pakt Koen zijn 5e fout en kort daarna stopt Daniel ook foutief een speler,Springers mist 4 vrijeworpen!
Nu dus zaak om de bal zoveel mogenlijk rond te spelen en de tegenstander te laten werken.Springers werk zich de blaren en krijgen een score en nog twee vrijeworpen die ook nog eens mis gaan.Nou dit kan niet meer stuk. Dus wel… de spelers blijven stil staan in de aanval waardoor er geen bal afgepast kan worden en Springers ontfrutselen ons de bal en lopen een vrije break 50-50. einde vierde kwart. BALEN.
Martijn wil in de overtime het team nog helpen en gaat met een zere voet het veld in.
Springers scoort 3 keer op rij,we lijken het veleerd !.
Dan plots een mooie back door van  Roy en de jongens geloven er in,dus gelijk overschakelen naar een man to man om de druk op de bal te geven,dat lukt Jimmy krijgt de bal op de kop van de bucket en neemt een drietje….. Ja raak ! 56-55 .Zou het dan toch nog kunnen.
In de laatste aanval van Springers maakt Jimmy een fout,1 score van Springers, tweede bal mist maar met 1 seconde op de klok te kort om nog een schot te lossen. 57-55 voor Springers.
De jongens hebben hard gewerkt maar het velies is aan ons zelf te danken, ook de coach kijkt achteraf kritisch naar zichzelf en had misschien iets moeten veranderen in de aanval.
Op naar tweede seizoens helft,de coach hoopt bij elke wedstrijd een volledig team te mogen coachen, want een wedstrijd spelen met minder dan 8 spelers is gewoon moeilijk.

scores;Koen 19 pnt (ft 5/10),Jimmy 17 pnt (1×3),Daniel 6 (ft 2/4), Roy 5 pnt (ft 1/6),Dave 4 pnt, Martijn en Maikel 2 pnt.