MU18 met winst terug uit Oegstgeest

OEGSTGEEST – Vaak is een wedstrijd op een zondag middag niet iets wat in het systeem zit, coach en spelers kwamen relaxed naar de haydenlaan,diverse spelers op slippertjes. Dat er een wedstrijd op het program stond was nog niet te merken !

De meesten waren ruim op tijd, dus een uitgebreide warming up.

De coach hoeft dit niet echt meer bij de jongens aan te dragen, deze gaan nu ze wat ouder worden hun eigen gang wat opzich natuurlijk een goede ontwikkeling is.

Even kort halverwege bij de warming up aangegeven dat er wel wat meer dreiging naar basket mag zijn, dat pakte de jongens goed op en zo werd er met meer pit naar het fluitsignaal toegeleefd.

Alvorens te beginnen hebben beide teams 1 minuut stilte gehouden in de midden cirkel om de slachtoffers in Parijs te gedenken.

Game on .. ! De jongens hadden er zin in, zeker om de tweede plaats in de poule te claimen, deze werd met Oegstgeest gedeelt. In het begin werd nog niet heel strak verdedigd omdat Oegstgeest zeer wijd in de aanval opgesteld stond en jongens twijfelden hoe dit op te lossen. Oegstgeest was dan wel een team met lange jongens maar niet heel behendig met een bal. Dus de opdracht was.. probeer elke pass lijn af te schermen (dus weinig tot geen helpside) en werk verdedigend op je voeten om de tegenstander uit de bucket te houden. Dat werkte goed met diverse breaks stond net na 4 minuten 0-8 voor de Eagles.

De les om direct je in de wedstrijd te spelen zit er goed in, op 1 wedstrijd na konden wij die allemaal domineren. Oegstgeest gaat in een time out en gaan dan al direct in een zone verdediging staan. Dank u… dat hebben we juist de donderdag ervoor met bijna heel het team besproken en geoefend,hoe hier mee om te gaan . En ik moet zeggen dat ging best goed, en de laatste minuten ook nog 6 pnt tegen een zone, dit was meestal een moeilijke opdracht maar die opzet zoals met deze, blijft er beweging in aanval en kunnen de jongens met meer vertrouwen door spelen.

1e kwart 8-14.

Tweede kwart is een beetje stuivertje wisselen, we blijven hard werken in de verdediging. Oegstgeest probeert hun guard vrij te spelen met een screen maar  Tom of Erdem blijven ondanks dat, de druk uitoefenen om de inside pass zo moeilijk mogelijk te maken.

Pauze 15-22.

Nou is er natuurlijk niet veel aan om tegen een zone te spelen, maar laten we het maar in ons voordeel gebruiken… om na een score direct heel veld te verdedigen omdat de tegenstander toch redelijk bij elkaar staat is dat natuurlijk makkelijker. Dat brengt wat meer pit in de wedstrijd en leuker om naar te kijken.

Het derde kwart is iedereen binnen de lijnen geweest, misschien niet evenveel wat minuten betreft maar dat was van te voren aangegeven. Het roze sheet moest mee naar Maassluis.

Oegstgeest graaft zich nog verder in en gaat met 4 man zone staan en zetten 1 vast in het midden om het  schotje op de kop van onze lange man te storen. Dat werk even…. maar daardoor kwam meer ruimte op de achterlijn en aan de zijkant en daar maakt o.a Frenk behendig gebruik.

We lopen iets uit en starten het vierde kwart met een 25-34 voorsprong.

We handhaven hele veld man to man bij een score, door het wisselen van spelers loopt dit soms even rommelig net als de aanvals opzet tegen een zone maar met een time out word dit weer redelijk op de rails gekregen. In de zone verdediging van Oegstgeest, gaan we nu ook een screen zetten om de lage center vrij te spelen voor een drive en beweging bij de tegenstander te forceren.

Met vlagen slagen we erin de zone te omzeilen, waar we vorig jaar nog zo’n wedstrijd konden verliezen of het ons zelf moeilijk maken, nemen we nu iets meer de tijd. Dit word natuurlijk ook wel eens van de kant geroepen natuurlijk. 🙂

Op drie minuten van het einde word het nog even onrustig op het veld omdat een enkele Oegstgeest speler de man to man van de Eagles zat is,  beide banken irriteren en pruttelen nog wat na. Maar de wedstrijd is dan wel gespeeld met een 28-43 stand.

Om dan de gemoederen iets te bedaren gaan we voor de moeite ook nog even zone staan. Op 5 seconden voor tijd krijgt Tom de bal bij een bal inname en bedenkt zich niet en knalt een drietje binnen. Lekker einde alsnog. 34-50 voor de Eagles, en de tweede plaats.

Volgende week spelen we tegen Leiden thuis. Laatste in de poule.

Ouders bedankt voor jullie support. Hopelijk tot volgende week.

scores Tom 13 pnt FT 0/3, Koen 12 pnt, Frenk 8 pnt FT 0/2, Yorel 6 pnt, Beau, Luuk en Dave 2 pnt, Martijn 2 pnt Ft 2/4, Sebastiaan 2 pnt FT 0/2, Roy FT 1/2.