Eagles VU18 jaar weer met beide benen op de grond

KATWIJK – Het dit seizoen onverslaanbaar lijkende team van de meisjes u18 staat na een even onverwachte als verdiende nederlaag weer met beide benen op de grond.

In de uitwedstrijd op zaterdagochtend in Katwijk waren de meiden van Grasshoppers bijna op alle fronten superieur. Misschien zijn de meeste Maassluise meiden technisch gezien wel beter maar dit keer werden ze op felheid, schotkracht, werklust en intelligentie afgetroefd.

Na een openingscore van Gabriëla Uitterlinden werd er geen fatsoenlijke aanval meer gespeeld. De getrainde, en door de coach gevraagde, aanvalspatronen om de ban te breken bleven uit. Pas bij een 8-2 achterstand werd er in de 1e periode nog 2 keer gescoord met een periodestand van 10-6 tot gevolg.

De meegereisde ouders hadden nog goede hoop op een beter 2e kwart maar zij kwamen bedrogen uit. Weer was de eerste score voor de Eagles (10-8) maar toen bleef de Maassluise teller lang op 8 staan. Vooral het “lezen” van de scheidsrechters en de tegenstanders was niet aan de bezoekers besteed. Zo liep Eva Kerkhoven al voor de rust tegen haar 4e persoonlijke fout op omdat de scheidsrechters het vandaag niet toe stonden dat er bij de bal veel lichaamscontact plaats vond. Ook het lezen van de tegenstanders ging niet goed. Zo kreeg een lange speelster van de thuisploeg telkens de gelegenheid om van ver af raak te schieten zonder dat haar een strobreed in de weg werd gelegd. Josje Ruinard deed net voor de pauze nog iets terug wat de ruststand deed uitkomen op 20-13.

Nog steeds waren er in de 2e helft mogelijkheden want een achterstand van 7 punten is in een basketbalwedstrijd geen onoverbrugbaar verschil. Met Eva Kerkhoven uit voorzorg op de bank bleek alleen Josje Ruinard regelmatig te kunnen scoren. Na 5 minuten spel was de stand 24-19 en coach Brugman nam het risico om Eva weer in de ploeg te brengen. Enkele minuten later was de wedstrijd echter voor haar afgelopen met het verkrijgen van de 5e persoonlijke fout en met nog 10 minuten te gaan was de stand 29-23.

Een hele veld pressing verdediging leek in de laatste periode even te werken want de Eaglesploeg kwam terug tot 29-26. Helaas kreeg de Grasshoppers topscoorster weer de gelegenheid om 3 keer (waarvan 2 driepunters) succesvol aan te leggen en bij 37-28 was de trotse koploper een geslagen ploeg. Fatma Dutar verdient een pluim voor haar inzet en Josje Ruinard kwam aanvallend als enige op haar niveau met 18 punten. De 47-35 nederlaag was ontluisterend maar verdiend. Volgende week de laatste wedstrijd. Uit in Leiderdorp mogen de meiden hun blazoen oppoetsen tegen een ploeg waar eerder al met 88-7 van is gewonnen.