Green Eagles dames winnen in slotfase

GRONINGEN – Afgelopen zaterdag moesten de Maassluise dames diep gaan om de punten mee te nemen uit het verre Groningen. Omdat de voorjaarsvakantie in het westen nog niet was afgelopen was er van een druk bezochte training deze week geen sprake in Maassluis. De gezusters v.Baalen ontbraken zelfs in de wedstrijd tegen de Groene Uilen. Kirsten Boer was nog amper hersteld van een griepje terwijl Renate Warffemius en Roos Jordans rechtstreeks vanaf hun vakantieadres naar de wedstrijd kwamen. De voorbereiding was dus niet optimaal.

De Eagles begonnen de wedstrijd met een zoneverdediging die in de laatste thuiswedstrijd zo goed werkte. Helaas speelde de Eaglesformatie in de verdediging alsof ze net 2,5 uur in de auto hadden gezeten en de schutters van de Uilen hadden er zin in. Onder aanvoering van driepunterkanon Kim Jaasma (de eerste 8 punten kwamen van haar) werd de Maassluise zone aardig onder vuur genomen. Gelukkig was Suzanne van Driel in deze beginfase aanvallend nauwelijks te stoppen en ging de wedstrijd tot 11-11 gelijk op. Omdat de zoneverdediging dit keer niet de juiste verdedigingsvorm bleek haalde het coachduo Brandon en Brugman de lange meiden uit de ploeg en werd de wedstrijd bij een 16-11 achterstand voortgezet met een man to man verdediging. Wie dacht dat dit enig verschil zou maken op het afstandschot van de Groningse studentes kwam bedrogen uit. De achterstand voor de bezoekers liep op. Gelukkig waren er enkele mooie acties naar het bord van Eva Kerkhoven in de slotminuut waardoor de achterstand na 1 periode beperkt bleef tot 26-18.

In de 2e periode veranderde er weinig. Bij de thuisploeg bleef het vizier op scherp en met driepunter 6,7 en 8 werd het verschil 15 punten (39-24). In de laatste minuten van dit kwart kwam Willeke Bruins namens de Eagles langzaam op stoom. Met 7 punten op rij bracht zij haar productie op 11 en de rust ging in met een 45-31 achterstand.

Na de pauze was er een totaal andere wedstrijd. Een brutale Eaglesploeg zocht en vond de weg naar de basket makkelijk en bij 45-39 kwam er een logische time out van Uilencoach Kaj Reker. Het effect kwam er want de Eagles scoorden 4 minuten lang nauwelijks en het verschil werd weer 10 punten (51-41). In de slotfase van het 3e kwart begon de vermoeidheid in de Groningse ploeg zichtbaar te worden. Regelmatig werden de Eagles foutief afgestopt maar helaas bleven 5 vrije worpen onbenut en was het verschil met nog 1 kwart te spelen nog steeds 9 punten (58-49).

Het begin van de 4e periode was gelijk aan de 3e. De Eagles vielen de basket met veel energie aan en na 2 minuten, bij 58-57, kreeg Suzanne van Driel vanaf de vrije worplijn voor het eerst de mogelijkheid om haar ploeg op voorsprong te schieten. Helaas deelde ook zij in de vrije worp malaise en de Uilen brachten het verschil weer op 3. Hierna werd er om en om gescoord en pas bij 66-64 was het Kim Rijnberg die de ban op de vrije worplijn brak (66-66). Bonny Appelman stribbelde nog even tegen (68-66)maar nu maakte Willeke Bruins het verschil. Na haar 68-68 bleef ze feilloos op de vrije worplijn waarna Suzanne van Driel er 68-71 van maakte. Met nog iets meer dan 1 minuut op de klok werd het nog even spannend (70-71) maar nu lieten de Eagles geen steken meer vallen op de vrije worplijn en Kim Rijnberg bepaalde de eindstand tenslotte op 70-77. Een even moeilijke als belangrijke overwinning voor de Eaglesploeg in haar race naar een final four positie. Vandaag aan de hand van Willeke Bruins die maar liefst 32 punten scoorde. Ook Suzanne van Driel kwam met 15 punten in de dubbele cijfers.

Volgende week hebben de Eagles in eigen zaal nog een appeltje te schillen met hekkensluiter Wyba die de Eaglesploeg enkele maanden geleden nog verraste.