Green Eagles dames op koers na eenvoudige overwinning

MAASSLUIS – Met een 83-65 overwinning op Wyba ligt de formatie van de Green Eagles op koers naar een definitieve 4e plaats in de competitie. Een positie die recht geeft op de final four. Tegenstander Wyba verbaasde wederom. De ploeg uit Wychen speelde veel beter basketbal dan de positie op de ranglijst doet vermoeden.

De Eagles hadden zaterdagavond in de eigen Wethouder Smithal iets goed te maken tegen hekkensluiter Wyba. Eerder deze competitie werd de uitwedstrijd namelijk verrassend met 69-52 verloren. Ook dit keer was er in het begin van de wedstrijd weinig krachtsverschil tussen beide ploegen. Weliswaar namen de Eagles snel een 4-0 voorsprong maar dit werd met een driepunter gecounterd en na 5 minuut spel was er zelfs een 9-10 achterstand voor de thuisploeg. In de verdediging werd hierna de man to man door de Eagles opgevoerd over het hele veld. Hiermee en met het inbrengen van een fanatieke Kim Rijnberg (6 keer balwinst) maakte de ploeg het verschil. Wyba leverde een aantal keren snel het balbezit in en in de gevallen dat men de pressing wel succesvol uitspeelde werd er (te) snel gekozen voor een afstandschot waardoor het momentum bij de thuisploeg kwam te liggen met een 20-12 periodestand tot gevolg.

In de 2e periode bleef dit spelbeeld bestaan. Met oa. 7 punten van Eva Kerkhoven liep de Eaglesploeg verder uit tot 31-20. Wyba viel terug in een zoneverdediging waar vooral Willeke Bruins wel raad mee wist. Met 2 driepunters van haar en 1 van Renate Warffemius in de slotfase werd de ruststand bepaald op een royale 46-28 voorsprong.

Na de pauze ging de wedstrijd verder gelijk op. Wyba scoorde enkele punten uit de fastbreak omdat het verdedigend evenwicht bij de thuisploeg niet goed was verzorgd. Bij de Eagles kwamen in dit kwart de meeste punten van Fleur van Baalen onder het bord. Met een 16-18 resultaat werd deze periode door de bezoekers gewonnen.

In de laatste 10 minuten werd het spel er niet mooier op. De wedstrijd was gespeeld en Wyba liet zien goed te kunnen schieten. Van grote afstand viel het schot met grote precisie. Met 8 driepunters in totaal overtroefde men zelfs de Eaglesploeg (5 stuks). Helaas vond de Wyba coach het in de slotfase belangrijker om de Eaglespeelsters te bekritiseren dan zich te richten op zijn eigen team. Bij 83-65 kwam er een eind aan de wedstrijd met Willeke Bruins als topscoorster (19 punten). Ook Suzanne van Driel (13), Eva Kerkhoven(10) en Roos Jordans (10) kwamen in de dubbele cijfers.

Omdat rivaal Lokomotief de punten dit weekend liet liggen in Katwijk aan Zee zijn beide ploegen weer langszij gekomen op de ranglijst. Op 1 april treffen beide teams elkaar in Rijswijk en daarmee hebben de Eagles alles weer in eigen handen in hun gevecht op de belangrijke 4e plaats. Volgende week ligt er echter nog een moeilijke hindernis. Dan gaat men op bezoek bij koploper Jolly Jumpers in Tubbergen.