Knappe overwinning U14-2 in Culemborg

CULEMBORG – In Culemborg speelde U14-2 haar tweede wedstrijd van dit seizoen tegen Archipel. Zo aan het begin van het seizoen weet je nog niks van de tegenstander en is het dus altijd afwachten waar je mee te maken krijgt. Ondanks dat gegeven en het feit dat we met 7 spelers geen hele brede bankbezetting hadden, gingen we full-court press verdedigen. Dat werkte in die zin goed dat de tegenstander wel kansen kreeg, maar onder de verdedigende druk faalden ze in de afronding en scoorden het eerste kwart niet. Wat ook hielp was dat de eerste ogenschijnlijk vrije kans van Archipel met een clean block-shot van Pepijn om zeep werd geholpen. Bij ons liepen de scores wel gelijk lekker en maakten Emre, Pepijn, Finn en Rik 11 puntjes.

Dat Archipel zeker wel kan basketballen bewezen ze in het tweede kwart: als wij bovenop de dribbelaar verdedigden dan stapte die er makkelijk langs of speelde een goede give-and-go, waardoor ze nu wel tot scoren kwamen. Op de andere helft kon Rik vaak naar het bord gaan en zo direct scoren, of zo een reboundsituatie creëren voor onze lange mannen Pepijn afgewisseld door Finn.

Toen deze mannen samen de derde periode begonnen waren ze heer en meester onder het bord met 15 punten samen. Emre strooide met assists, zowel breakpasses als slimme backdoors. Met een lay-up van Rik en een score van Sanna kwamen we zo op 19 punten. Ook kwamen de aanvallers van Archipel niet meer langs ons heen we omdat er óf bovenop zaten en ons niet lieten passeren (zoals Rik), óf voldoende afstand hielden waardoor we altijd tussen man en basket bleven (zoals Merel) en er alleen maar hele moeilijke kansen over bleven. Wat is het leuk aan deze leeftijd dat er zo snel progressie is. Vorige week was het nog wat zoeken naar de juiste positie, niet verwonderlijk als je nagaat dat het voor Emre, Sanna en Rik pas de tweede wedstrijd is in deze leeftijdsklasse en voor Finn en Zoë überhaupt pas de tweede wedstrijd in hun basketball-leven. En nu al laten Finn en Zoë hun tegenstander niet meer scoren door op de goede plek te staan en doen ze ook aanvallend echt mee.

In het vierde kwart was Rik inmiddels onhoudbaar en leek niet meer te kunnen missen: 10 punten maakte hij in dit kwart. Eindstand was 25-57 voor de Eagles.

Rik (19), Pepijn (17) en Finn (14) kwamen in de dubbele cijfers.