Zoneverdediging redt Green Eagles dames.

In de thuiswedstrijd tegen Cobra Nova hadden de Eagles een prima start. Direct uit de sprongbal scoorde Kirsten Boer de eerste punten. Cobra Nova scoorde 2 keer tegen (2-4) maar de Maassluise aanval draaide al snel op volle toeren (13-6). Helaas waren de Eagles regelmatig nonchalant in de verdediging. Telkens kregen de bezoekers de mogelijkheid om dicht bij de Eaglesbasket te komen en daar makkelijk te scoren. Ondanks de vele Maassluise scores in het eerste kwart, o.a. 10 punten van Kelly Brugman en 8 van Roos Jordans, was het verschil na 1 kwart ‘slechts’ 7 punten (28-21).

Drie succesvolle doelpogingen op rij van Cobra Nova guard “Susanne Taal” brachten het verschil na amper 1 minuut in het 2ekwart op 1 punt (28-27). Ondanks scores op de vrije worplijn van Eva Kerkhoven kwamen de bezoekers bij 31-32 zelfs op voorsprong en het momentum lag duidelijk bij de nummer 5 van de ranglijst die een overwinning broodnodig hadden om uitzicht te houden op een plek bij de eerste 4. Tot 36-36 boden de Eagles nog tegenstand maar bij rust keek men tegen een 36-42 achterstand aan. Na de 28 punten uit het eerste kwart waren er in deel 2 slechts 8 punten gemaakt.

Direct na de rust leek de Eaglesaanval weer op orde. Suzanne van Driel scoorde snel gevolgd door scores van de Maassluise schutters Roos Jordans en Willeke Bruins. Helaas bleek de man to man verdediging telkens niet in staat op de Voorburgse formatie van scores af te houden. Bij 41-50 leek niets op een Maassluis herstel. Een zoneverdediging werd vervolgens neergezet om de verdediging dicht te houden. Een noodgreep tegen een, normaal gesproken, goed schietende Voorburgse ploeg. Toch bleek deze zone achteraf de redding voor de thuisploeg. Na 45-52 kwam Cobra Nova geruime tijd niet tot score en er volgde een 11-0 run van de Eagles. Met nog 1 kwart te gaan stond er weer een voorsprong voor de Eagles op het scorebord (58-56)

Ook in de 4eperiode bleef de zoneverdediging een groot probleem voor de ploeg van de Voorburgse coach Tom di Gaudio. Collega Kees Brugman peinsde er ook niet over om van zijn verdediging af te stappen. Met het inbrengen van Eva Kerkhoven werd er nog meer lengte geposteerd en schutter Willeke Bruins kreeg even rust. Toch ontstond er ook in de zone soms een slordigheid met als gevolg een totaal vrijstaande Cobra-schutter die gewillig voor 3 punten tekende. Ondanks dat liep de Eaglesploeg verder uit tot 65-59. Bij 68-63 kwam Willeke Bruins weer terug in het veld en scoorde 8 punten op rij. Routinier Anouk Kraaijeveld versterkte de verdediging en de wedstrijd leek bij 76-66 gespeeld. In de laatste minuut werd het nog even 77-73 maar met een man to man verdediging werd de wedstrijd afgesloten op 78-73.  De meeste Maassluise punten kwamen vandaag van Roos Jordans (22), Willeke Bruins (21) en Kelly Brugman (20). Cobra Nova haakt voorlopig af in de strijd op de play offs plaatsen en de Eagles blijven trots op een gedeelde 2epositie staan. Volgende week de uitwedstrijd tegen de nieuwe nummer 5 van de competitie. In Amsterdam wordt er gespeeld tegen de studenten van US. Het belooft wederom een flinke kluif te worden want het is de Eagles de laatste jaren niet gelukt om de punten uit Amsterdam mee te nemen.