Under 16 na rust op stoom

CAPELLE A/D IJSSEL – Een redelijk vroeg potje om 12:00 op een heerlijk najaar zaterdag met zonnetje in Capelle aan den IJssel. Zeker drie kwartier voordat de wedstrijd begint konden wij even van het zonnetje genieten omdat de zaal nog niet open was. Na een kwartiertje socializen met de spelers en ouders onderling konden wij naar binnen. Direct de kleedkamer in om te verkleden gevolgd door een praatje van de coach zodat wij langer konden warmlopen omdat op dit tijdstip er nog wat dikke oogjes te bespeuren waren en ik wilde de spelers klaar hebben voor de wedstrijd.

Nog voordat de tegenstander volledig was waren de jongens op het grote veld zonder bal al warmgelopen. Komt de coach erachter dat hij reserve tenues vergeten was ! Dan maar het wedstrijd shirt binnenste buiten dragen wat wit is. Ook goed!

Het begin is even aftasten, De tegenstander heeft 1 lange jongen van rond de twee meter en die is direct gevaarlijk. Shurancy met zijn stevige bouw krijgt het vertrouwen om deze tegenstander het zo moeilijk mogelijk te maken in de verdedigende rebound. Dat lukt aardig. Aanvallend willen wij graag op de break spelen, dus bij bal bezit snel de bal naar voren passen. Dat verrast de tegenstander redelijk maar de passing van ons is niet optimaal en raken de eerste minuten ook veel ballen kwijt op deze manier. De tegenstander moet wel gelijk wennen aan het tempo wat de adelaren ze oplegt. Dus word er gelijk bij de tegenstander door gewisseld. In een time out aangegeven dat wij wel snel de bal willen blijven spelen maar met kortere pass lijnen om meer balvast te zijn en minder chaos in onze eigen spel willen. Dat gaat daarna ook beter. Het blijft qua score ook stuivertje wisselen. 14-14 eerste kwart.

Bij de tegenstander is het gevaar duidelijk van 3 jongens, daarna word het basketbal minder, terwijl er bij de eagles allemaal spelers op de bank zitten die nu wel doorhebben wat er moet gebeuren in het organisatie en in persoonlijk spel. Doordat er dreiging is bij veel eagles komen wij tot een 24-30 pauze stand.

In de pauze aangegeven wat meer zuiver te zijn in de passing in de opbouw. De tegenstander wil ons snelle spel graag verstoren door heel het veld te gaan verdedigen. Dus gaan wij met twee guards/bal op brengers spelen,  en een center die na de bal inname voor de middenlijn gaat staan om als aanpas punt te fungeren. De twee andere jongens moeten bij de middenlijn vrijlopen om de bal snel aangepast te kunnen krijgen en tot de aanval te kunnen over gaan.

De tactiek lukt aardig, soms zijn de guards al voorbij hun tegenstanders en dan stoppen ze en dan kan de tegenstander ze juist weer verdedigen. Dat zijn punten die te maken hebben met vertrouwen en veel speel minuten maken. Door goed team spel scoren de jongens vaak. Sommige jongens zijn soms nog wat verrast als ze vrijkomen in de aanval en schieten dan maar snel,  terwijl een lay-up een betere optie zou zijn.

Verdedigend laten wij ons nogal eens voorbij lopen door de tegenstander wat met lichamelijke conditie en een verdedigende houding te maken heeft. In een time out dit aangestipt. Verder gaan de jongens goed voor de losse ballen/hustle ballen wat ook energie geeft als die gewonnen worden.

Derde kwart 32-54

Het vierde kwart spelers bij elkaar gezet die niet vaak samen in het veld staan, vooral omdat dit de kleinere en iets mindere ervaren spelers zijn. Dat loopt op zich bij vlagen ook echt goed. Timo en Damian worden al snel niet meer ingezet omdat ze nog een wedstrijd met Ju18 moeten spelen in Culemborg. De tegenstander is duidelijk moe en gaan ongecontroleerd spelen. Wij eindigen met winst en een nette 38-69 eindstand. Iedereen heeft ook gescoord in deze wedstrijd wat niet altijd voorkomt!

Scores; Thys 1 pnt FT 1/2 . Efdal, Bilal en Ben 4pnt. Keren FT 1/2, Saleem FT 1/2 -5pnt. Tom &Timo FT 0/2- 6pnt. Ruben FT 1/2- 7pnt. Damian 8pnt, Shurancy FT 1/4- 9 pnt. Siwan 10 pnt.