Meisjes U14 boeken overwinning met vervelend eind

‘S GRAVENZANDE – De meisjes onder 14 jaar van de combinatie Westland Stars /Green Eagles  keken nerveus tegen de wedstrijd op. Leiderdorp heeft een goede ploeg maar had al eerder te kennen gegeven niet graag tegen het fysiek sterkere team uit het Westland te spelen. Immers in de uitwedstrijd van 10 november  hadden de scheidsrechters van Leiderdorp de Stars/Eagles bestraft met maar liefst 37 persoonlijke fouten (tegen slechts 15 van de thuisploeg) waardoor 6 speelsters vroegtijdig naar de kant moesten.  47 vrije worpen had dit opgeleverd tegen de Stars slechts 10. Dit resultaat had de coach van Leiderdorp waarschijnlijk dit keer ook voor ogen en toen hij dit niet zag gebeuren nam hij een bijzonder onsportieve beslissing.

De wedstrijd begon gelijkopgaand.  De “Green Stars” hebben weliswaar iets meer talent in de ploeg met 2 speelsters in de rayonselectie en nog eens 5 in de regioselectie maar ook Leiderdorp speelt goed basketbal. Met name Fabienne Boer neemt haar team steeds goed op sleeptouw. Veel scores waren er in de eerste 5 minuten niet.  Leiderdorp kreeg iets meer vrije worpen maar de thuisploeg liep uit tot 8—5. Manon Brouwer had in de verdediging de bewaking van Boer op zich gekregen maar liet zich ook in de aanval prima gelden. Onder andere door haar 8 punten in het eerste kwart werd deze afgesloten met een 17-12 voorsprong.

Coach Brugman had voor de wedstrijd met Eugenie Overman afgesproken haar dit keer niet te wisselen bij snelle foutenlast. Overman had ook nu weer in de 1e periode reeds 3 persoonlijke fouten gekregen van de scheidsrechters die daarmee zeker niet het predicaat thuisfluiters kon worden opgeplakt. Overman hield zich in de 2e periode prima in, liet soms de tegenstander wel erg vrij bewegen maar compenseerde dat in de aanval met mooie scores.

Bij rust was de voorsprong gegroeid tot 31-23. Alleen was ook de foutenlast van Manon Brouwer aangegroeid tot 3 p’s.

Met Manon Brouwer in de 2e helft uit voorzorg aan de kant begonnen de Green Stars met een ontketende Leila vd Beek. Na 13 punten van  Leila in kwart 3 kwam ook zij, evenals ondertussen  Eva Kerkhoven en Eugenie Overman op 4 fouten.

In het laatste kwart , welk begon bij een 53-34 voorspong, werd dan ook iets gematigder verdedigd.

Toen in de 6e minuut van dit kwart de beste speelster van Leiderdorp iets te ambitieus naar de basket ging en Manon Brouwer een mooie charge op haar maakte betekende dit haar 5e fout. Protesten van Leiderdorpcoach  Zandbergen hielpen natuurlijk niet en de scheidsrechters handhaafden hun , terechte, beslissing. Zandbergen zag dat de wedstrijd zonder zijn beste speelster verloren zou gaan en kwam tot een opmerkelijk besluit. Hij haalde, tot verbazing van iedereen, zijn complete team  van het veld. Een bijzonder onnodige en onsportieve beslissing van een gefrustreerde coach die even vergat het goede voorbeeld te geven aan zijn jeugdige pupillen. De ondertussen ontstane stand van 68-41 zal ongetwijfeld als eindstand blijven staan en de Basketball Bond zal verder uitspraak moeten doen omtrent het plotseling weglopen van Leiderdorp.