Meisjes onder 14 verrast vriend en vijand

_MHW4159‘S GRAVENZANDE – Het meisjesteam u14 van de combinatie Westland Stars/Green Eagles speelde afgelopen zaterdag de 1e halve finale wedstrijd voor het rayonkampioenschap.  De “Green Stars” hadden zich als laatste geplaatst door in de rayon U14 competitie als eerste te eindigen. De overige drie teams speelden als u14 team in de rayon U16 klasse tegen oudere tegenstanders en waren op voorhand geplaatst voor de play offs.

Tegenstander voor de Westlandse meiden was dan ook de sterkst denkbare tegenstander. De meiden van de Utrechtse basketbalschool “Uball” waren zelfs in de U16 klasse als eerste geëindigd en had onder andere al 4x gewonnen van de het U16 team van de Stars. Waarvan de laatste wedstrijd enkele weken geleden zelfs met een verschil van 26 punten. Vijf van de Westlandse meiden hadden deze afstraffing meegemaakt.

De wedstrijden van de U14 ploeg worden dit seizoen afgewerkt in de Westlandhal in ‘s Gravenzande waar voor deze gelegenheid het centercourt in gebruik was genomen om alle supporters een goed overzicht te bieden.

Het werd een echte (halve) finalewedstrijd. Beide teams stonden stijf van de zenuwen. Veel gemiste kansen aan beide zijden. Twee streng fluitende bondscheidsrechters en 2 sterk meelevende supportersscharen.

Nadat Uball de eerste (vrije worp) score had gemaakt en vervolgens een 1-6 voorsprong had genomen duurde het tot de 6e minuut alvorens de thuisploeg het eerste velddoelpunt produceerde. Leila vd Beek ontpopte zich als de meest productie speelster die haar team met  mooie drives zelfs naar een 10-9 voorsprong aan het eind van het 1e kwart bracht.

In de 2e periode was er eenzelfde beeld. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht. De coaches Reyns en Zoutenbier namens Uball en Brugman en vd Beukel namens de Green Stars benutten optimaal de time out mogelijkheden en bij rust was het verschil 2 punten alleen nu in het voordeel van de bezoekers (21-23)

Halverwege de wedstrijd bleek dat de foutenlast bij de Uball ploeg iets beter verdeeld was dan bij de thuisploeg waar zowel Eugenie Overman als Gabriella Uitterlinden al op 3 fouten stonden.

Emmely vd Meer en Josje Ruinard namen daarom de posities van beide meiden in en deden dat prima. Verdedigend zat het goed dicht aan beide kanten in de 2e helft en al snel bleek dat de uitslag aan de lage kant zou zijn voor basketbalbegrippen. Uball scoorde 21-25 maar bij 26-26 was de stand weer gelijk wederom door toedoen van een uitblinkende Leila vd Beek. In de slotfase van het 3e kwart was het center Eva Kerkhoven die enkele belangrijke aanvalsrebounds omzette in scores waardoor er met nog 10 minuten te gaan zelfs weer een voorsprong voor de Green Stars  was ontstaan (34-33).

_MHW4205Het talrijke thuispubliek, met ook de Green Eagles dames 1 speelsters die naar hun opvolging kwamen kijken, wreven nog even de ogen uit want niemand had er op gerekend dat de Westlandse meiden zo goed tegenstand zouden bieden.

In de eerste 2 minuten van het laatste kwart leek Uball eindelijk orde op zaken te stellen. De talentvolle Sam Slootbeek tekende voor 5 punten op rij (34-38) maar weer waren er zeer belangrijke punten van Eva Kerkhoven. Samen met scores van Gabriella Uitterlinden was de tussenstand met nog 6 minuten te spelen ineens  5 punten in de plus (43-38) Weer  antwoordde Uball met twee scores (43-42). Bij 44-44 braken er 2 hectische slotminuten aan. Hoewel de scores van beide wedstrijden bij elkaar opgeteld zullen worden wilden beide teams deze eerste ontmoeting ontzettend graag winnen. Leila vd Beek was 5 minuten lang door de coaches op de bank gehouden om op adem te komen en kwam nu weer op de speelvloer wat  de thuisploeg  weer meer slagkracht bracht. Tweemaal kwam vd Beek in de eindfase op de vrije worplijn waar ze met 1 score haar team weer op voorsprong bracht. Verder werd er in de slotminuten niet gescoord.  Uball had met nog enkele seconden te spelen nog balbezit. Pakten nog enkele aanvalsrebounds maar wist in zinderende situaties niet meer te scoren. Natuurlijk was de vreugde bij de Westlandse talenten uitzinnig na deze 45-44 overwinning want wie had dit gedacht?

Leila vd beek sloot de wedstrijd af met 16 punten. Eva Kerkhoven scoorde er 12 en Gabriela Uitterlinden 10.

Volgende week is  de 2e ontmoeting in Utrecht waar een 1 punt voorsprong moet worden verdedigd tegen een nog steeds favoriete ploeg van Uball. Hoe de uitslag ook wordt de overwinning van afgelopen zaterdag staat in de geschiedenisboeken.