Historische 1e overwinning Dames 1

MAASSLUIS – De dames van Green Eagles hebben in eigen huis de eerste overwinning van het seizoen behaald. Uitgerekend promotiedivisiekampioen Apollo, dat van alle nieuwe eredivisieteams op sportieve gronden de meeste aanspraak kon maken op eredivisieschap was het slachtoffer van de dadendrang van Green Eagles. De ploeg van coach Jeroen Derksen won met 78-63.

SvanDrielDe start van de wedstrijd was nog volledig in het voordeel geweest van Apollo. Hoewel Suzanne van Driel nog wel de eerste punten van de wedstrijd maakte, nam Apollo, vooral via Kate Maher , het initiatief over in de wedstrijd en liep snel naar 6-16. Met Fleur van Baalen en Renate Warffemius in scorende rollen en Roos Jordans en Willeke Bruins als aanjagers in de opbouw kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Met 14-20 bij het begin van de tweede periode kwam Eagles leuk mee, en mocht er nog wel gehoopt worden op een leuke pot.

Daar slaagde Green Eagles meer dan aardig in want de thuisploeg sloop naderbij, en nam voor lief dat Kate Maher onstopbaar was, maar de overige Apollotroeven werden aardig uit de wedstrijd gespeeld door de Eagles. Mede dankzij de sterke aanwezigheid onder de borden van Suzanne van Driel en goed verdedigend werk van Daisy Otto kon Green Eagles zelfs een kleine voorsprong nemen , die op slag van rust nog leek te verdwijnen, toen in de buzzer nog een fout gemaakt werd door Suzanne van Driel op Eliza Kucharska maar de Amsterdamse center miste beide vrije worpen waardoor Eagles met 41-40 de rust in ging.

Wie verwacht had dat Apollo na rust wel even orde op zaken zou stellen kwam bedrogen uit. Suzanne van Driel werd gevonden en steeds maar weer liep de Amsterdamse verdediging achter de feiten aan. Beide ploegen bleven dicht bij elkaar tot een score van Mirjam van Rijn en een verrassend schot vanaf de baseline van Suzanne van Driel ineens een gat van vier punten teweeg bracht. Apollo wist daar niet mee om te gaan, miste duidelijk de creativiteit onder het bord van de geblesseerde Jose Verhulsdonck, en in de verdediging was het Willeke Bruins die namens Green Eagles goed door bleef komen met scores en assists. Bij 55-48 kreeg coach Dwight van West een technische fout, en hoewel Bruins daar twee keer faalde het vizier op scherp te stellen bij de vrije worpen brak daar iets in de weerstand van de hoofdstedelingen.

MinivandeweekHet gat was dertien bij aanvang van de laatste periode, en minutenlang dicteerde Green Eagles het spel in dat laatste kwart, zonder écht gebruik te maken van het momentum dat maar niet naar de Amsterdammers kwam. Het verschil dat nu maximaal naar 22 liep had met een beetje meer finesse nog de helft groter kunnen zijn. Wat Apollo ook deed, het ‘couldn’t buy a bucket’ en pas toen Kate Maher minder dan drie minuten voor tijd een driepunter raak schoot kwam er weer iets van overtuiging in het spel van de Amsterdammers. Het was veel te laat om nog maar in de buurt van de overwinning te komen die al lang in bezit bleek van de thuisploeg die, zo dient gezegd, beter is dan de stand doet vermoeden. Het plezier om de historische eerste overwinning was er niet minder om.

Bron: ibasketball.nl

Verslag coach Jeroen Derksen

Het was weer zover, de tweede thuiswedstrijd voor de dames uit Maassluis en de derde wedstrijd in de competitie op eredivisie niveau. Na twee kleine nederlagen was er nu een tegenstander die op papier sterker was dan de eerste twee tegenstanders. Een zware opgave dus. Tussendoor was er een niet zo goed gespeelde bekerwedstrijd geweest die enkele verbeter punten duidelijk naar voren bracht. Bovenal was er naar voren gekomen dat alle speelsters hun acties en opties moesten pakken, ook nu het niveau een stapje hoger is.

Met die gedachte in het hoofd startte de dames de wedstrijd. Helaas was er na een mooie eerste score van Suzanne van Driel een probleem, het balletje viel niet. Schoten net mis maar ook onder de borden ging de bal er niet in. Telkens net niet. Dat is toch het schepje extra wat nodig is om op dit niveau te scoren.

Gelukkig was 6-16 het moment dat de dames aangrepen om er echt voor te gaan, geen excuses. Het team met Jolien van Baalen, Renate Warffemius, Marloes van Zeijl, Mirjam van Rijn en Fleur van Baalen speelde brutaal en begon langzaam de voorsprong weg te werken. Na scores van diverse speelsters kwamen Daisy Otto en Willeke Bruins er nog in om de laatste scores van de eerste helft maken. Deze goede run maakte dat de eerste helft zelfs nog met een voorsprong voor de Eagles werd afgesloten, 41-40. Het gevoel was goed en er was zelfs echte blijdschap voelbaar.

Hoe raar ook, maar dat moest eruit en de focus moest blijven, ook de coach hamerde hierop: 20 minuten gedaan, maar ook nog 20 te gaan. De dames pikten dit heel goed op. Met een felle Suzanne van Driel en een guard Roos Jordans die het team voort stuwde was het begin gelijk goed. En ook verdedigend bleven de dames bij. Helaas werd Daisy Otto snel uit het veld gestuurd met vijf fout. Gelukkig was dit ook echt het enige minpunt van het derde kwart. Met een hoge intensiteit kwamen de dames tot een kwartwinst van 18-8 met een moeilijk te stoppen Willeke Bruins.

De eerste overwinning lonkte zeker u de dames de intensiteit vol hielden. Het gat werd groter en er was zelfs een gat rond de 20 punten. Dat was het moment dat Apollo nog even terugkwam met een driepunter en enkele vrije worpen. Maar de sterkere Green Eagles gingen dit nooit meer weggeven.

De eerste maar zeer terechte overwinning tegen een landelijk topteam was echt een feit. Het werd dan ook goed gevierd door de dames. Het eerste kwart werd nog verloren met 6 punten, maar alle drie de kwarten sindsdien werden in winst omgezet. Willeke kwam tot 23 punten, verder Roos tot 12 punten (2 op 3 3punters) Suzanne 11 (en 11 rebounds) Mirjam 10 (en één heel hard blok) Fleur 9 (13 rebounds).