Verslagen weekend 9 november

Dames 2- Cady ‘73
Na 5 verloren wedstrijden werden voor de 2e confrontatie tegen Cady’73 beide coaches en de aanvoerster aan de kant geschoven. Interim coach Elko v Oosten beschikte over slechts 7 speelsters en leidde zijn team in een spannende wedstrijd naar de 1e winst.
Zonder aanvoerster Judith vd Linden, die met het 1e damesteam in Katwijk moest spelen begonnen de Eagles furieus. Cady had de thuiswedstrijd gewonnen met 48-29 maar keek ditmaal al snel tegen een 12-6 achterstand aan na 5 minuten spel. Lotte Groeneveld was in het eerste kwart onder het bord niet te stuiten en was ook vanaf de vrije worplijn feilloos (3 uit 3). Spelverdeelsters Marion Stolk had de score met een driepunter geopend en voegde in het restant van het eerste kwart nog eens 5 punten toe waardoor de periodestand 24-14 bedroeg.
In de volgende 3 kwarten knabbelde de gasten steeds iets van hun achterstand af maar het ging erg langzaam. Na periodestanden van 10-13 (2e kwart) en 10-11(3e kwart) slaagde Cady er 5 minuten voor tijd toch in om de Eagles te achterhalen (46-46). Wie dacht dat de 7 Eaglesvrouwen zich nu gewonnen zouden geven kwam bedrogen uit. Weer was het Marion Stolk die haar ploeg aanvoerde. Met opnieuw een driepunter kwam de thuisploeg bij 51-50 weer op voorsprong. Vrije worpen van Sandra Bakker en een score van Andrea Blankenstein brachten de stand op 55-50. Cady kwam deze tegenslag niet meer te boven. Met chaotische aanvallen werd nog slecht 1 keer gescoord en de Eagles maakten het karwei af.
Plaatsvervangend coach Elko van Oosten zag Marion Stolk 16 punten scoren, Sandra Bakker maakte er 14.

MU16-Orca’s
Vorige week speelden de meisjes onder 16 geen beste wedstrijd tegen het niet sterke Hoofddorp en ook vandaag was het niet best tegen een tegenstander uit het verre Urk.
Erg weinig scores kenmerkten de 1e periode. Evenals vorige week hadden de meiden, van de samenwerking tussen Westland Stars en Green Eagles , veel moeite om kansen te creëren. Orca’s scoorden als eerste na 2 minuten vanaf de vrije worplijn waarna Gabriëla Uitterlinden er 2-1 van maakte. Een stand welke na 5 minuten nog steeds op het scorebord stond. Emmely vd Meer en Anysa Moelker wisten de basket gedurende de eerste 10 minuten nog wel te vinden en na het 1e kwart was er een 6-9 achterstand.
De 2e periode begon hoopvol met een score van Lotte Vreugdenhil maar hierna ontspon zich een zelfde beeld als in het 1e kwart met weinig punten. Na 6 minuten was er een voorsprong voor de thuisploeg van 12-11 waarna de Orca’s ploeg meer grip kreeg op de verdedigingsvorm van de thuisploeg. Een 12-19 achterstand werd oa door een score van Eva Kerkhoven (net als vorige week al snel in foutenlast) teruggebracht tot 15-19 maar een score met bonus voor de bezoekers deed het verschil bij rust weer oplopen tot 7 punten (15-22)
Zoals vaker dit seizoen kwamen de tegenstanders scherper uit de kleedkamer. Niet alleen de score liep nadelig op voor “ de Stars”  ook kwamen respectievelijk “Anysa Moelker, Eva Kerkhoven en Manon Brouwer ”  in grote foutenlast hetgeen laatst genoemde uiteindelijk fataal werd.
Na 5 minuten in de 3e periode veranderde de Eaglesploeg haar verdediging omdat het verschil al was opgelopen tot 22-40. Dit had echter ook geen resultaat. Sterker nog de Orca’s roken bloed en voerden de stand op tot een eindresultaat van 32-67. Een armoedige productie van de Maassluise talentenploeg waar geen enkele speelster er in slaagde dubbele cijfers te produceren. Opmerkelijk was de fouten verdeling binnen de ploeg uit Urk. Daar waar de Maassluise persoonlijke fouten werden opgehaald door voornamelijk 3 speelsters slaagden de 10 speelsters van Orca’s er in om allemaal 2 persoonlijke fouten achter hun naam te krijgen!
Volgende week spelen de “Green Stars” weer een thuiswedstrijd tegen het ook nog puntloze “BS Leiden”.

Heren 5 – Punch 7
Ondanks de aanwezigheid van slechts 6 spelers slaagden de ploeg van Punch er in om een snelle voorsprong te pakken (2-5). Bij 8-5 leek de thuisploeg het lek boven te hebben maar niets bleek minder waar. Na het eerste kwart was de stand 12-20 voor de bezoekers en ook de eerste 6 punten van het 2e kwart waren voor Punch (12-26). Onder Leiding van een goed spelende en makkelijk scorende Floris Derksen kwamen de Eagles hierna terug tot een 27-33 Ruststand.
Direct in de 1e minuut na rust was het weer Derksen die 6 punten op rij liet aantekenen en de stand was weer gelijk (33-33). De wedstrijd ging hierna gelijk op. Helaas waren het 5 punten op het eind van het 3e kwart die Punch weer op voorsprong brachten (45-48). Ook de start van het laatste kwart was weer voor de thuisploeg. Bij 52-50 was er een voorsprong waarna het een puntje/puntje wedstrijd bleef. In de laatste minuut ging het fout voor de thuisploeg. Nadat kees Brugman met 5 persoonlijke fouten uit de wedstrijd was gefloten scoorde Stefan van Pelt nog 58-59. Punch miste vrije worpen en balbezit voor de Eagles leek de wedstrijd te kunnen beslissen. Bij een gemiste doelpoging van Steffan van Pelt werd geen persoonlijke fout gefloten en ook een poging uit de rebound trof geen doel. Een duidelijke fout na een nieuwe rebound van Nathan Bergmans werd door de scheidsrechters weggewoven en Punch mocht vervolgens wel naar de vrije worplijn. Toen ook hier niet werd gescoord was de tijd onvoldoende om nog een doelpoging te doen en wonnen de Delftse studenten met 58-59.
Floris Derksen scoorde vandaag maar liefst 23 punten, Steffan v Pelt kwam tot 16.

Leiden 6-Green Eagles 5
Na de 1 puntsnederlaag van heren 5 tegen Punch was er op zondag al direct weer een nieuwe wedstrijd voor de heren van het laagste Eaglesteam. Gelukkig is de conditie van de mannen uitstekend want door allerlei omstandigheden waren er maar 5 spelers beschikbaar in de uitwedstrijd tegen BS Leiden 6.
Behalve de spelers, jury en scheidsrechters zullen er geen mensen napraten over een enerverend duel in de kelder van het basketbal. In de 1e plaats was de wedstrijd verre van enerverend tussen de nummer laatst en 1 na laatst in de aller laagste klasse en in de 2e plaats is er tijdens de gehele wedstrijd niemand op de tribune gesignaleerd! NUL toeschouwers dus in een achteraf zaaltje, ergens in Zoeterwoude omdat de eigen “Vijfmeihal” van de thuisploeg niet beschikbaar was.
De sfeer in de wedstrijd was overigens prima. De Eagles hadden hun speelballen vergeten en kregen 1 van de 2 gedateerde stuiters van de tegenstanders zodat beide ploegen met 1 bal gingen warm lopen.
Niet alleen de ballen bleken gedateerd, beide ploegen beschikten, naast enkele jonge spelers, ook over een paar belegen exemplaren die het achteraf nog redelijk deden. Zo opende good old “Martin Hoekstra” namens de thuisploeg met een driepunter de score en Leiden liep vervolgens uit naar een 13-2 voorsprong. Toch was er geen enkele reden voor de 5 Eagles om hun zoneverdediging te verlaten en toen ook de bezoekers gewend leken aan de authentieke houten borden werd de periodestand bepaald op 15-8.  Helaas was de start van de 2e periode weer niet goed voor de Eagles. In de eerste 8 minuten kwamen de groenhemden slechts vanaf de vrije worplijn in de buurt van een score maar het hout en de stugge ring werkte niet mee. Gelukkig had BS Leiden ook moeite met score en was de achterstand nog te overzien (21-8 ). Net voor de pauze was er dan toch nog wat productiviteit met een 25-12 ruststand tot gevolg. Geen thee in de rust en geen enkele andere activiteit omdat de 5 Eagles hun krachten spaarden voor de 2e helft. Dit leek te hebben geholpen want het 3e kwart werd gewonnen met 12-14. In de laatste periode bleef het verschil rond de 10 punten. Playing coach Jorrit Keijzer zag nog winstkansen, gaf zelf het goede voorbeeld met 2 afstandschoten en stuurde zijn mannen vervolgens naar het front voor een fullcourt man to man. Helaas mocht het niet baten. Leiden scoorde nog punten vanaf de vrije worplijn daar waar de Eagles 14 van de 15 toegekende vrije worpen onbenut liet. Dikke dertiger Michiel Wildeman kwam vandaag met 10 punten in de dubbele cijfers en de enige echte routenier “Kees Brugman” scoorde er 15.