Jongens Under 18-1 verliest van onsportief Leiden

LEIDEN – Je hebt van die wedstrijden die je moet spelen, maar weinig trek in hebt als coach. De poule indeling van de jonge eagles is er eentje met 2 sterke tegenstanders,2 redelijk aan elkaar gewaagde teams en 1 zwakke broeder. Als je tegen een sterke tegenstander moet spelen dan kan je er als team op instellen en je tactiek er op aanpassen en als je dan verliest en de tegenstander wint terecht, en ze respecteren jouw als tegenstander dan neem je je verlies. Maar na de thuis wedstrijd had ik al een nare nasmaak, de tegenstander was daar al behoorlijk aan het provoceren, dus je begrijpt dat je dan weinig zin hebt, zeker als je dan ook nog twee spelers moet missen en je bankspelers niet kunnen spelen vanwege eigen team verplichtingen.

Met de 6 overgebleven spelers,Dave,Martijn,Beau,Tom,Koen en Roy hebben we goed warmgelopen, in de eerste wedstrijd was al gebleken dat ze 2 goede snijdende spelers hebben en een goede roterende aanval dus zaak om via een 3-2 zone roet in de aanval van de tegenstander te gooien .

Het eerste kwart liep voor ons goed, Leiden moest zoeken naar een gaatje dat redelijk moeilijk te vinden was, hun schot viel ook nog niet goed en waren wij daarna via snelle breaks steeds goed weg.

Eerste kwart 14-16 voor de jonge eagles !

Er werd hartstikke leuk gebald en de tegenstander had toch een hele andere wedstrijd willen spelen en dat hebben we op een sportieve manier kunnen voorkomen, tuurlijk dit is pas het eerste kwart. Leiden heeft een bank van 5 en wij maar 1 wissel dus we zijn er nog lang niet.

Het tweede kwart is het een beetje zoeken naar de balans ,er word door gewisseld om iedereen ook wat rust te gunnen, ook neemt de fouten last toe en moeten Roy en Koen wat langer zitten om niet gelijk met te weinig spelers over te blijven.

Dan zijn er wat curieuze gebeurtenissen die de de sfeer van de wedstrijd doen omschakelen, de tegenstander gaat bewust onze spelers opzoeken om fouten aan te smeren. Gelukkig staan de 2 refs van Leiden zeer consequent te fluiten en laten de boel niet uitlopen op een rugby wedstrijd.

De jongens zelf worden op diverse manier geprovoceerd, krijgen schutting taal naar hun hoofd geslingerd en in close verdedigende momenten worden ellebogen gebruikt om spelers bewust uit te schakelen.

De eagles proberen er nog een leuk kwart van te maken maar je merkt dat de lol er voor de meeste er wel van af is.26-18 stand.

In de pauze toch vooral benadrukt dat het leuke spel van de het eerste kwart niet vergeten moet worden en daar toch vooral aan te blijven werken.

Leiden zelf gaat ook zone staan, da’s even omschakelen maar gaat met vlagen redelijk, doordat ze low post traps zetten en niet goed doorschijven in hun verdediging laten ze gaten vallen op de weak side high post waardoor we vaak goed in de bucket komen, maar de vervolg acties van ons zijn dan niet goed.

We zetten Roy en Koen in de zone op de kop van de bucket om ze zoveel mogelijk uit de lijn van veel drives te houden die veelal vanaf de baseline komen, om zo de fouten last voor de twee te vermijden.

Je merk dat de jongens er weer zin in krijgen en dan gaan we ook weer leuk spelen.

Leiden wil een full court press neer zetten maar daar hebben we zeer vaak een goed antwoord op, we zijn er mee bezig geweest op de training en de wedstrijden tegen Squirrels hebben het in de praktijk al vele malen goed uitgevoerd.

De 22-7 periode stand doet vermoeden dat het eenrichting verkeer was maar we spelen veel goede aanvallen alleen de bal wil er niet alleen in. Roy moet in dit kwart naar de kant met een vijfde fout

De jongens worden moe, het word een uitputting slag het laatste kwart, de koppies gaan wat omlaag.

We komen dit kwart veel op de vrijeworplijn te staan maar scoren maar 3 van de 10 schoten.

De jonge eagles bijten op hun tand vlees en laten zien dat ze als team gegroeid zijn en voor elkaar willen strijden in het veld, zaken die we op de training oefenen zie je steeds vaker terug.

Volgende week de laatste wedstrijd en dan op naar de 2e seizoens helft, de voorlopige poule indeling laat zien dat er teams in zitten die over het algemeen minimaal gelijk waardig zijn en dus kunnen we veel leuke wedstrijden verwachten.

Enige puntje van kritiek deze wedstrijd voor de eagles was dat er maar 9 van de 34 vrijworpen werden benut. Vooral omdat we hier toch veelal mee bezig zijn op de training.

Scores;Koen 11pnt ( ft 3/16) Martijn 7 pnt (ft 3/6) Tom 4 pnt Dave 3pnt (ft 2/6) Roy 2 (ft 0/2) Beau (Ft 1/4)