Nederlaag Under 16 met krappe selectie

UTRECHT – In de uitgestelde wedstrijd tegen Uball konden de meisjes van de combinatie Westland Stars/Green Eagles niet beschikken over Anysa Moelker en Lotte Vreugdenhil. Op de vrijdagtraining ging ook Kaja v Zeijl nog eens door haar enkel en zodoende moesten de meiden met slechts 6 speelsters het sterke Uball in Utrecht tegenstand bieden.

Op het grote veld van sporthal de Galgenwaard nam de thuisploeg al snel een 4-0 voorsprong. Josje Ruinard en Manon Brouwer scoorden vervolgens tegen doordat de pressingverdediging van de thuisploeg goed werd uitgespeeld. Verdedigend koos de Westlandse ploeg voor een 2 -3 zoneverdediging om in ieder geval niet snel in foutenlast te komen. Men nam daarbij voor lief dat de Uballploeg beschikt over enkele prima afstandschutters. Bij 7-4 na 4 minuten spel viel de 1e driepunter aan Utrechtse zijde. In de slotfase van het eerste kwart speelden de Stars een prima fase waarin men van 14-4 terug kwam tot een 17-10 periodestand.

Ook de beginfase van het 2e kwart verliep uitstekend. Bij 19-13 liep center Eva Kerkhoven echter tegen haar 3e fout aan. Onterecht volgens velen want Eva hield zich keurig aan de opdracht om niet te slaan naar ballen en uitsluitend in positie te verdedigen (opvallend was dat slechts 1 van beide scheidsrechters alle fouten aan Eva uitdeelde). Coach Kees Brugman kon niets anders dan Eva uit voorzorg voor de rest van het 2e kwart naar de kant halen. Met een time out werden de posities vervolgens heringedeeld en tot 29-17 bleven de “Stars” bij vlagen goed spelen. Gabriëla Uitterlinden en Emmely vd Meer schoten met scherp vanaf de vrije worplijn en de zone bleef, nu met Leila vd Beek in het centrum, goed sluiten. Drie minuten voor de pauze ging het toch mis bij de bezoekers. Dit keer werd de pressie verdediging steeds weer niet goed bestreden. Coach Brugman was inmiddels door zijn time outs heen en wisselmogelijkheden waren er niet. In deze 3 minuten plaatste Uball uiteindelijk een 16-1 run met een ruststand van 49-19 tot gevolg.

In de pauze was er een geslagen sfeer bij de starsmeiden en dit veranderde niet in het 3e kwart. Eva Kerkhoven kwam weliswaar weer in de ploeg maar Uball rook bloed en liep in 2 minuten weg naar 58-19. Twee keer werd vervolgens de Utrechtse zonepress mooi uitgespeeld met scores van Josje Ruinard en Gabriëla Uitterlinden tot gevolg (58-23) maar hierna waren het weer de Uball speelsters die de wedstrijd domineerden. Al in de 4e minuut was het weer diezelfde scheidsrechter die Eva haar 4e persoonlijke fout gaf en weer verliet zij daardoor tijdelijke het speelveld. Twee time outs en 25 Utrechtse punten (waaronder 2 driepunters) verder brak het laatste kwart aan met een 83-25 stand.

De manier waarop vervolgens deze laatste periode werd gespeeld dwingt respect af bij vriend en vijand. Met de laatste krachten werd een goede man to man verdediging gespeeld, soms zelfs over het hele veld. Uball had natuurlijk het doel om de 100 punten grens te halen en dit was uiteraard slechts een kwestie van tijd. Toch lukte dit pas in de voorlaatste minuut. Tegenover de 21 punten van de thuisploeg stelden de dappere meiden van de Stars er in dit laatste kwart 16 tegenover waardoor de eindstand werd bepaald op 104-41. Op het oog een flink pak slaag maar het ontbreken van 3 speelsters en de beperkte speeltijd van Eva Kerkhoven mogen rustig als excuus worden aangevoerd. De Starsscores waren goed verdeeld. Josje Ruinard, Gabriëla Uitterlinden en Eva Kerkhoven scoorden ieder 8 punten. Emmely vd Meer kwam tot 7, Manon Brouwer bekroonde een goede wedstrijd met 6 punten en Leila vd Beek maakte er 4.

Nu even uitrusten en dan op 12 januari, met een hopelijk complete ploeg, de thuiswedstrijd tegen DAS Delft.