Verslag MU16 en Heren 2

Orca’s – MU16
Omdat deze verre uitwedstrijd in de vakantieperiode van deze regio viel waren er maar 7 speelsters beschikbaar. Een verzoek om uitstel werd door de tegenstander niet gehonoreerd en daarom waren vooraf de winstkansen minimaal, ook al omdat de thuiswedstrijd met 32-67 was verloren.
Na een reis van 160 kilometer begonnen de 7 meiden van de samenwerking tussen de Westland Stars en Green Eagles goed aan de wedstrijd. De man to man verdediging sloot goed en gaf de thuisploeg weinig kansen. Traditiegetrouw lag het probleem bij de meiden van coach Kees Brugman in de aanval. Het resultaat was dat er na 4 minuten spelen een tussenstand was ontstaan van slechts 2-2. Orca’s speelde zoals verwacht een stevig potje basketbal. Het fysieke spel mocht van de Zwolse scheidsrechters door de beugel en bij 10-2 moest een time out orde op zaken stellen. Dat dit maar ter dele lukte blijkt uit de 23-8 periodestand.
In de 2e periode werd er een beter resultaat geboekt. De inmiddels neergezette zoneverdediging voldeed goed en aanvallend zorgde vooral de jarige Manon Brouwer voor gevaar. Bij 27-14 was het de beurt aan de coach van de Urkerformatie om een time out te nemen. Hierna kwamen de Stars niet meer tot scoren en de rust brak aan bij 33-14.
In de pauze bleek het harde spel van de thuisploeg zijn tol te hebben geëist bij Emmely vd Meer. Met een rugblessure bleef zij de 2e helft noodgedwongen aan de kant en slechts 6 meiden gingen de eer van Maassluis en ’s Gravenzande verdedigen. Net als in de 1e periode ging de strijd, zonder veel scores, enkele minuten gelijk op. Na 3 minuten, bij 37-17, begon de aanval van de thuisploeg weer draaien. Felle aanvalsrebounds werden vaak een prooi en als de Stars de rebound wel hadden geplukt werd deze, vaak met een persoonlijke fout, weer teruggepakt. De “Green Stars” waren hierbij zeker te lief en werden vaak niet gesteund door de tolerante scheidsrechters. Feit blijft wel dat de meiden uit het Westland in deze fase wat meer hun tanden hadden moeten laten zien. Nu brak de 4e periode aan met een 55-21 stand.
De eerste 4 minuten van dit laatste kwart kenmerkte zich door louter gemiste vrije worpen. Pas in de 5e minuut werd er weer gescoord en weer door de thuisploeg. De Stars waren zichtbaar vermoeid. Aanvallend waren er in de slotfase nog scores van een hard werkende Leila vd Beek. Met nog 1 minuut op de klok was de stand 65-27. Een 6-0 run in deze slotminuut bracht de thuisploeg nog net boven de 70 punten zodat het resultaat uit de thuiswedstrijd niet kon worden verbeterd. Eindstand 71-27.
Manon Brouwer bracht haar verjaardag niet helemaal voor niets grotendeels door in het verre Urk. Zij werd topscoorster met 10 punten.

Jumpers-Heren 2
Blessures, vakantie en een schorsing zorgde voor een gelegenheidsopstelling in de uitwedstrijd tegen het ogenschijnlijk sterkere Jumpers.
Hoewel de thuisploeg al direct de leiding nam bleven de Eagles goed in het spoor. Een makkelijk scorende Alex Staal verzorgde samen met routinier Stefan Satijn grotendeels de Maassluise productie mag zij konden ook niet voorkomen dat de eerste 10 minuten werden afgesloten met een 21-14 achterstand.
In de 2e periode was er eenzelfde beeld. Een sterkere thuisploeg en een dapper strijdende Eaglesploeg die het in dit kwart moest hebben van de scores van Kevin Giessen. Laatst genoemde maakte de achterstand bij rust, met een heuse buzzerbeater, nog acceptabel (37-26)
Er waren maar weinig aanwezige die de bezoekers in de pauze nog een kans gaven op de overwinning. Zeker toen Jumpers de 2e helft sterk begon en verder uitliep tot 41-26. Stefan Satijn bleef er echter nog steeds in geloven. Met talrijke, ogenschijnlijk simpele, scores (12 in dit 3e kwart) voerde hij zijn team aan tot een periodewinst van 11-17.
In de laatste periode, welk begon bij 48-43, gooide de thuisploeg eigenlijk totaal onverwacht de eigen glazen in. De Eagles hadden ondertussen goed het oog gekregen op het inside spel van de tegenstander en Jumpers had geen variaties. Het leek er op dat de niet schutters bleven schieten en de acties naar het bord geen overtuiging meer hadden. Bij 48-47 kreeg Kevin Giessen voor het eerst de gelegenheid om met 4 vrije worpen op rij de eerste voorsprong op het scorebord te zetten. Dit lukte toen nog niet (48-48) maar amper 1 minuut later wel. De Green Eagles liepen uit naar 50-54 waarna ook hun aanval even stokte. Na een time out in de laatste minuut maakten de scheidsrechters het nog even spannend door de bal totaal onverwacht toch aan de thuisploeg te geven waardoor de, in de time out gemaakte afspraken, in duigen vielen. Gelukkig slaagden de “Hagenezen” er ook dit keer niet in te scoren en de razendsnelle Giessen maakte het karwei af. Eindstand 52-58. Jumpers scoorde in dit laatste kwart dus slechts 4 punten en daarom waren en maar 15 periodepunten van de Eagles nodig voor een overwinning met als topscorers Stefan Satijn met 20 punten en Kevin Giessen 19. Alex Staal kwam ook in de dubbele cijfers met 11 punten.