VU18 jaar winnen na slechte wedstrijd

MAASSLUIS – In de eerste 2 competitiewedstrijden lieten de meisjes van Green Eagles u18 zien tot nu toe verreweg het sterkste team te hebben. Met redelijk spel werden tegenstanders “Rotterdam Basketball” en “Lokomotief” eenvoudig aan de kant gezet. Ook de thuiswedstrijd afgelopen zaterdag tegen de Grasshoppers werd uiteindelijk ruim gewonnen maar het spelpeil was niet best.

Eva Kerkhoven (dames 1) en Lone Brandon en Josje Ruinard (mu16) hadden al een wedstrijd gespeeld maar dit was dan ook het enige excuus voor een start die niet geweldig was. Eva vond in eerste instantie de weg naar de basket moeizaam maar kwam in het 1e kwart toch nog tot 7 punten gesteund door het afstandschot van Josje Ruinard (6 punten). Verdedigend liet men in deze 1e periode al zien niet scherp te zijn maar de Grasshoppers profiteerden nog niet.

Grasshoppers bestond uit een fysiek sterk team en bereid om zodanig te spelen. De Eaglesvoorsprong uit de 1e periode (17-4) werd langzaam maar zeker verkleind in het 2e kwart mede omdat de aanval van de thuisploeg 5 minuten lang niet scoorde. Via 21-16 werd de rust bereikt bij 24-18. Slechts 7 punten dus voor de Eaglesploeg die in dit kwart wel wilde terugvallen op de op de training geoefende aanvalspatronen maar zich deze ineens niet meer konden herinneren.

Coach Kees Brugman was in de rust, zacht gezegd, niet blij. Het team kreeg opdracht om over het hele veld te gaan verdedigen om zo de nodige agressie bij zichzelf op te wekken. Helaas lukte dit ook na de pauze nauwelijks. Het team maakte een erg luie indruk en nam vaak verkeerde beslissingen. Grasshoppers bleef dicht in de buurt van de Eagles. Na 5 minuten spel was er een omslagpunt. Vreemd genoeg veroorzaakt door de tegenstander. Bij 29-22, na weer een gemiste vrije worp van de Green Eagles, vergiste een Grasshopper zich na het pakken van de verdedigingsrebound en scoorde in haar eigen basket. Niet alleen betekende dit een voorsprong van 9 punten voor de Eagles maar de bezoekers leken van slag. Bij het eindsignaal van kwart 3 was de voorsprong voor de Green Eagles namelijk gegroeid tot 40-26.

De laatste periode was vreemd genoeg het beste kwart van de thuisploeg. Lone Brandon vond ineens nog wat energie om goed te pressen in de verdediging en Anysa Moelker bleek een solide afmaker onder het bord. Ook Josje Ruinard herstelde zich van haar ogenschijnlijke vermoeidheid met 6 punten en de voorsprong werd gestaag groter. Uiteindelijk werd de eindstand bepaald op 61-37 en buitenstanders zullen spreken van een eenvoudige overwinning. Niets was echter minder waar. Als de Grasshoppers in de eerste 30 minuten wat doortastender waren geweest en de, overigens prima leidende scheidsrechters, in deze fase niet enkele keren de Eagles het voordeel van de twijfel hadden gegeven was deze wedstrijd wellicht wel anders afgelopen. Gabriëla Uitterlinden speelde solide (oa met 5 uit 6 vanaf de vrije worplijn) evenals Anysa Moelker (10 punten na de rust). Eva Kerkhoven werd ook dit keer topscoorster met 16 punten gevolgd door Josje Ruinard met 14. Vier weken zijn er geen wedstrijden gepland door de Nederlandse Basketball Bond die het blijkbaar niet zo nauw neemt met de talentontwikkeling bij het meidenbasketbal. Op 31 oktober volgt de thuiswedstrijd tegen Lokomotief Rijswijk.