Dames 1 wint verdiend 1e wedstrijd van het seizoen

MAASSLUIS – Na drie wedstrijden stond er nog 0 op de teller van aantal overwinningen. Dat was niet onverwachts met het veranderde team, maar winnen blijft waar je je wedstrijd voor speelt. Vandaag mochten de dames aantreden thuis tegen Almonte uit Eindhoven en gingen ze op zoek naar goed spel en een overwinning. En dat met weer een hoop bijleren en toepassen, want dat is en blijft het hoofddoel.

De wedstrijd begon met de gewonnen sprongbal gelijk goed. Daisy Otto liet zich vanaf de eerste minuut gelden en ook Suzanne van Driel was actief aanvallend. Verdedigend werd de pick and roll aanval van Almonte goed verdedigd waardoor Almonte moeilijk tot goede kansen kwam. Kortom, een goede start. Almonte begon gelijk full-court te verdedigen, iets waar de Maassluise dames het vorige week zo moeilijk mee hadden door omstandigheden, maar de dames lieten zich geen moment van slag brengen en hadden 0 keer balverlies. De Eagles hadden echt het beste van het spel en waren de beter spelende ploeg.

Almonte moest iets anders verzinnen en deed dat ook. Eind eerste kwart gingen zij in een zone verdediging staan. Op zich weet Green Eagles hoe hiertegen te spelen, maar het was toch weer even wennen, zo voor het eerst in een echte wedstrijd. Almonte kwam tot een run tegen en kwam ongeveer zes punten voor. Op zich wisten de dames dus wel wat te doen en waar de kansen lagen, maar het duurde even voordat de goede opties werden genomen. Met rust was er een achterstand van 27-33, maar zoals ook gezegd werd door coach Jeroen Derksen in de rust, was het spelbeeld al weer beter en was dit verwaarloosbaar. Met durf spelen en gelijk laten zien dat dit ook doorgezet gaat worden.

Met veel dreiging in hun spel en een driepunter van Veerle van Baalen en Marloes van Zeijl en wederom goed spel van Daisy en Suzanne was het bijna direct weer gelijk. Er werd goed gezocht naar de gaten en in dat derde kwart moest Almonte de zone verlaten anders zouden de Eagles doorstomen.

Tegen hun man to man verdediging draaide het beeld gelukkig niet meer. Met de vier man van de bank die erin kwamen gedurende het derde kwart, en Roos Jordans op de 1, ging het prima spel door. Jolien van Baalen was wederom erg actief en goed in de verdediging, Renate Warffemius herpakte zich na de eerste helft goed en speelde dreigend met goede drives, en ook Nienke van Deijk en Fleur van Baalen (zelfs vanaf de driepuntslijn) waren zeer dreigend. Dan wordt het voor een Almonte moeilijk verdedigen. Dit vijftal werd aangevoerd door Roos Jordans die met 8 assists dominant was in de passing.

Langzaam maar zeker nam de voorsprong toe en eigenlijk liep het zo dat het ook echt niet meer in gevaar kwam. Scoorde Almonte, kwamen de Eagles telkens met een goed antwoord en de tweede helft werd dan ook met 16 punten verschil gewonnen en was de overwinning met 61-51 een feit. Mooi is dat ook in deze wedstrijd weer veel is geleerd (tegen de press, tegen de zone, etc.) en dat dit nu gepaard ging met een overwinning waarin alle vaste dames 1 speelsters goed speelden.

Marloes leidde de groep met 11 punten en 4 rebounds, Roos kwam tot 10 punten, 5 rebounds en 8 assists, Suzanne kwam tot 9 en 7 rebounds, Veerle 8, Nienke 7 en 8 rebounds, Daisy 6 punten en drie rebounds, Fleur tot 5 en 8, Renate tot 3 en 3 en Jolien tot 2 en 5.

Komend weekend bekerwedstrijd uit in Groningen waarna over twee weken de competitie verder gaat.