Green Eagles dames halen uit tegen Almonte

dsc_0430-kopie
Dames 1 met sponsor Jan de Gast (Veiligevaart.nl)

MAASSLUIS – Afgelopen zaterdag kwam het Eindhovense Almonte naar Maassluis. Almonte verloor vorige week nipt met 1 punt van koploper DAS terwijl de Green Eagles al eerder met 11 punten hadden verloren van ditzelfde DAS. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden in de eigen Wethouder Smithal.

De Eagles begonnen de wedstrijd sterk. Na een openingscore van Suzanne van Driel was er een twee-en een driepunter van Veerle van Baalen die dit keer de startende pointguard was bij de thuisploeg. Almonte kwam terug tot 7-4 maar de Eagles bleven de bovenliggende partij tot 11-4. Een ongelukkige persoonlijke fout op een driepuntpoging van Almonte werd 100 % afgestraft en na 5 minuten leken de bezoekers weer in de wedstrijd (12-9). In de slotfase van het kwart gaven de Eagles hun visitekaartje met de tekst “Wij willen vandaag winnen” definitief af en het kwart werd gesloten met een 18-11 voorsprong.

In de 2e periode werd de verdediging opgevoerd tot over het hele veld en in de eerste fase werd het een rommelige hoogtempo wedstrijd met weinig scores (22-14). Hierna brak de ploeg uit Eindhoven onder het hoge tempo. Verdedigend lieten de Eagles geen ruimte meer en met oa 7 punten van Roos Jordans werd de rust bereikt met een riante 35-16 voorsprong.

Als je met een royale voorsprong aan de 2e helft begint ligt altijd het gevaar van onderschatting op de loer, zeker tegen een goede ploeg als Almonte. De thuisploeg onderkende dit en speelde scherp tegen de pressing verdediging van de tegenstander en Suzanne van Driel stond 2 keer paraat aan het eind van de pressbreker. De voorsprong werd 21 punten (39-18). Vanaf dit moment boekte de ploeg van coach Jongeling succes met hun pressie verdediging. Langzaam maar zeker kwamen de bezoekers dichterbij. De Eagles offerde center Suzanne van Driel voor de snellere Eva Kerkhoven. Almonte kwam terug tot 39-24 waarna Eva Kerkhoven met 2 mooie scores counterde. Toch bleef Almonte sterker met een goed afstandschot en de tussenstand werd 43-32 met nog 10 minuten te spelen.

Na een beginscore in het 4e kwart van de Eagles viel een driepunter bij Almonte goed en de inhaalrace van de bezoekers leek door te zetten. Veerle van Baalen kwam weer terug in de ploeg waar ook Willeke Bruins het 4e kwart weer was gestart. Laatst genoemde nam instinctief het leiderschap op de spelverdeelsterpositie en de Green Eagles kregen weer meer greep op de wedstrijd. Het bleef spannend tot de 6e minuut want het verschil bleef 10 punten (49-39). In de slotfase was de tegenstand van Almonte gebroken. Scores van 5 verschillende Eagles met een killer driepunter van Willeke Bruins deed de overwinning toch nog erg ruim uitvallen. In een competitie waar de uitslagen over het algemeen heel close zijn springt de 63-42 overwinning van de Eaglesploeg er dit keer verrassend uit. De coaches Brandon en Brugman waren dan ook erg tevreden vooral omdat de gescoorde punten ruim waren verdeeld over 9 verschillende speelsters met alleen Suzanne van Driel (12 ) en Roos Jordans (11) net in de dubbele cijfers.