Green Eagles dames verslaan koploper

Vreugde bij de Dames na de nipte overwinning

MAASSLUIS – Voor een duel tussen de nummer 4 (Green Eagles) en de nummer 1 (DAS Delft) was de kwaliteit van de wedstrijd niet geweldig. De thuisploeg stond de gehele wedstrijd achter maar pakte toch de winst in de laatste minuut.

Bij de Eagles waren er wel enkele pijntjes en verkoudheden maar toch kon iedereen spelen. Bij DAS waren er enkele afwezigen. Valerie van Dam (gestopt), Kelly Brugman (in het buitenland) en Sarah Kreuze(blessure) stonden in de competitieopening in Delft (winst voor DAS met 63-52) nog in het veld maar ontbraken nu. De DAS ploeg was dan ook kwetsbaar in de breedte en daar lagen vooraf de kansen volgens de coaches Brandon en Brugman. Direct fel spel en de tegenstander onder druk zetten was het credo. Veel persoonlijke fouten creëren en het tempo hoog houden zodat de breedte van de Eaglesbank uiteindelijk de doorslag zou geven.

In de eerste helft leek niets erop dat deze tactiek ook zou slagen. DAS speelde als team geroutineerd en de ploeg had na 10 minuten pas 1 persoonlijke fout opgelopen. De thuisploeg had veel moeite met scoren terwijl veel losse ballen een prooi waren voor DAS. De 9-14 periodestand zegt genoeg over de Maassluise aanval en ook het 2e kwart werd een kopie van de eerste 10 minuten. Veel aanvalsrebounds voor de bezoekers en slechte schotkeuzes bij de Eagles zorgden voor een 22-34 ruststand.

Na de pauze hadden de coaches van de Eagles weinig keus. Een pressing verdediging over het hele veld moest de DAS ploeg conditioneel ‘slopen’. Heel langzaam kwam de thuisploeg in het 3e kwart iets dichterbij. Aanvallend waren er belangrijke scores van Willeke Bruins en Kirsten Boer. Met nog 1 kwart te gaan was het verschil nog 6 punten (43-49).

DAS coach Joris Zandbergen hield Gwen van Helfteren (4 persoonlijke fouten) samen met spelmaakster Moira van Leeuwen in het begin van het 4e kwart aan de kant. Nu lagen er mogelijkheden voor de thuisploeg dacht men maar na een snelle score van DAS-speelster Carlijn Majoor werd er in de navolgende minuten door beide teams nauwelijks gescoord. In de 5e minuut was de stand weer 44-53 en weinig Maassluise supporters gaven de groenhemden nog een kans. Twee scores van Veerle van Baalen brachten weer hoop bij de thuisploeg. Routenier Iris Lindner scoorde weer tegen voor DAS waarna Roos Jordans er 50-55 van maakte en Eva Kerkhoven het verschil zelfs op 3 bracht. Toen ook de bal weer in Maassluise handen kwam stonden de Eagles ineens weer binnen schotafstand. Helaas lukte het niet te scoren en na een 2e time out van de bezoekers bracht een sterk schietende Carlijn Majoor DAS weer op 52-57. Een zeer belangrijke driepunter van Roos Jordans betekende 55-57 en bij DAS werd men nerveus. Eindelijk betaalde de energievretende pressing verdediging zich uit. Willeke Bruins scoorde na balwinst ondanks een persoonlijke fout van DAS en verzilverde ook haar bonus vrije worp. Zo stond de thuisploeg met nog 1 minuut te spelen ineens voor het eerst op voorsprong. DAS was van slag en kwam niet tot scoren waarna Renate Warffemius, met een drive naar het bord 60-57 liet aantekenen. Time out DAS. Direct na deze time out werd door de Eaglesploeg een time out bij de jurytafel aangevraagd voor het geval DAS zou scoren. Druk op de bal buiten de driepunterlijn gaf DAS geen kans op een afstandschot maar met nog 15 seconden op de klok scoorde Gwen van Helfteren toch onder het bord. De jury zat vervolgens te slapen en verzuimde de aangevraagde time out aan de Eagles te geven. Hierdoor werd het spel niet onderbroken en verplaatst naar de aanvalshelft maar moest de DAS press nog een keer worden verslagen. Gelukkig lukte dit en DAS stopte de klok met een persoonlijke fout met nog 7 seconden te gaan waardoor de 4e teamfout op het scorebord verscheen. Nog 1 keer moest de bal worden ingenomen en pas in de laatste seconde werd de volgende persoonlijke fout gemaakt. Veerle v Baalen miste de eerste toegekende vrije worp maar scoorde nummer 2. DAS had zijn time outs verbruikt en kon de bal dus niet meer naar de aanval verplaatsen. Eindstand 61-59.

Een belangrijke Maassluise overwinning in een meer spannende dan fraaie wedstrijd. Hiermee blijft de ploeg op een 4 plaats die aan het eind van de rit goed is voor de finale wedstrijden om het kampioenschap en promotie naar de Eredivisie.

Willeke Bruins had vandaag met 19 punten een belangrijk aandeel in de productie. Kirsten Boer kwam tot 14 punten terwijl ook Roos Jordans en Veerle v Baalen met 10 punten dubbele cijfers scoorden. Bij DAS kwamen de punten vooral van Gwen van Helfteren (21), Carlijn Majoor (10) en Lisa Huijgen (10)

Volgende week staat de volgende topper op het programma. In Landsmeer wordt aangetreden tegen de nummer 2 “Landslake Lions”.

Voorspel de uitslag en win de “zilveren” basketbal

Voor de wedstrijd kregen de toeschouwers de gelegenheid om de exacte einduitslag te voorspellen.56 voorspellingen waren niet genoeg voor een winnaar en daarom blijft de bal voorlopig in de voorraadkast. Bij de volgende thuiswedstrijd is er dan weer een gelegenheid om uw helderziendheid te testen.

Nog even de resultaten die het dichts in de buurt kwamen bij de uiteindelijke 61-59 uitslag.

Tim Bosman 65-58
Michiel Wildeman 64-58
Jan Boer 65-60
Ellen Boer 65-59
Cora Kloet 64-59
Ton de Groot 63-60
Eric v Deijk 60-58
Alex Staal 61-60 !!