Onmachtig Green Eagles laat punten liggen in Eindhoven

EINDHOVEN – Voor de 2e week op rij lieten de Green Eagles dames 2 punten liggen in de race naar een final four positie. Vorige week werd in Landsmeer nog verloren van de nummer 3 en dit keer was de nummer 6 te sterk voor de Eagles. Hoewel Almonte in eigen huis moeilijk te verslaan is mag de nederlaag toch vooral worden toegeschreven aan een onmachtige Maassluise aanval die dit keer slechts 39 punten scoorde. Een absoluut laagterecord dit seizoen. Het ontbreken van Kim Rijnberg en Eva Kerkhoven mag nog enigszins als excuus worden aangevoerd.

De start van de wedstrijd was nog wel voor de Eagles want na 2 minuten was er een 0-3 voorsprong. Almonte kwam echter snel terug. Ook voor deze ploeg is een plaats in de finalereeks nog steeds in het zicht en de ruime nederlaag in Maassluis (63-42) moest worden rechtgezet. Bij 6-5 waren de rollen al omgekeerd en verschil op het scorebord werd gestaag groter. Het inbrengen van Jolien van Baalen gaf de Maassluise aanval nog een impuls maar kon niet voorkomen dat de achterstand na 1 kwart al 19-11 bedroeg.

Na een eerste score van de Green Eagles volgde er in de 2e periode een 10-0 run van de thuisploeg. Met 2 driepunters in de slotfase (Willeke Bruins en Roos Jordans ) werd de achterstand bij rust nog beperkt tot 29-22 en er was weer hoop bij de meegereisde supporters.

In de 2e helft bleven scores in eerste instantie aan beide kanten schaars. De Maassluise zone zat goed in elkaar maar aanvallend werd er nog steeds veel gemist. Na 5 minuten was de stand 31-26. Almonte domineerde hierna de rest van het 3e kwart. De scores van de thuisploeg kwamen op naam van 6 verschillende speelsters en de bezoekers mochten alleen tegen scoren vanaf de vrije worp lijn, een positie waar vandaag 14 punten niet verzilverd werden.

Met nog 10 minuten te gaan was de stand 41-31 en de coaches Brandon en Brugman besloten om de zone verdediging te verlaten en man to man over het hele veld te gaan spelen. Agressief spel op verkeerde momenten brachten de thuisploeg hierna vaak op de vrije worplijn terwijl de onrustige Eaglesaanval steeds minder kansen benutte. Met nog 5 minuten te gaan, bij een 50-38 stand, brak de Maassluise weerstand definitief. Onnodige persoonlijke fouten gepaard met veel missers in de aanval hadden een eindstand met een onnodig groot verschil tot gevolg (58-39).

Door deze belangrijke nederlaag zakken de dames verder op de ranglijst. Volgende week staat er weer een tegenstander te wachten met final four ambitie. Dan spelen de Eagles thuis tegen US uit Amsterdam. Een mooie gelegenheid voor revanche op de afgelopen 2 verliespartijen maar ook op de 61-44 nederlaag geleden in Amsterdam.