WINST voor dames Green Eagles

MAASSLUIS – Het was lang geleden maar eindelijk was er dit weekend weer een overwinning voor de dames van het veel geplaagde Green Eagles. Het was niet toevallig dat deze overwinning werd behaald met een dit keer bijna volledige samenstelling. Willeke Bruins was weer van de partij na maanden revalideren met een knieblessure en ook Suzanne van Driel vond zich weer voldoende hersteld na haar zwangerschap. Jolien van Baalen was ook weer fit en op Anouk Kraaijeveld en Daisy Otto na was iedereen van de partij. Daarom kregen de Groene Uilen 11 uiterst gemotiveerde vrouwen tegenover zich. Ondanks de nodige kwaliteiten staan van de Groningse studenten nog onder de Eagles op de ranglijst.

In deze degradatietopper begon de thuisploeg enigszins nerveus. Gecreëerde kansen onder het bord werden niet verzilverd en waar de verdediging met succes de Groningse schutters uit de wedstrijd hield werd de bucket vaak open gelaten met eenvoudige layups tot gevolg. Na het 1e kwart , waarin Kirsten Boer 8 punten scoorde voor de Eagles, was de stand 18-19 en hadden de beide ploegen slechts 1 persoonlijke fout opgelopen.

In de 2e periode begon de thuisploeg erg goed. Willeke Bruins was zichtbaar opgelucht om weer op het veld te mogen staan en gooide er direct een vertrouwde driepunter in. In dit kwart werden de Uilen van het veld gespeeld. De Eagles scoorden 27 punten verspreid over 8 speelsters. Groene Uilen stelde daar slechts een veldscore en 2 driepunters tegenover. Rust 45-27.

Ook na de pauze was het thuisteam duidelijk de betere ploeg. Roos Jordans kwam regelmatig tot score en na 5 minuten was de voorsprong opgelopen tot 58-32. De wedstrijd leek beslist. Hoewel de tegenstanders hierna meer begonnen te scoren en de scheidsrechters nu wel vaak de fluit bestraffend hanteerde was de voorsprong bij het ingaan van de laatste 10 minuten nog riant (70-52).

In de loop van het eerste kwart waren de Eagledames in de verdediging overgeschakeld naar een combinatieverdediging die tot diep in de 3e periode prima werkte. Echter toen de bezoekers hier een passend antwoord op hadden gevonden was er voor coach Brugman geen ander keuze dan weer terug te schakelen naar een man to man. De Uilen staan namelijk bekend om hun prima afstandschot. Langzaam maar zeker werd in de laatste periode ook deze verdedigingsvorm van de Eagles vakkundig gesloopt. Geholpen door domme fouten en het veelvuldig toekennen van vrije worpen door de beide scheidsrechters ( de Uilen kregen er 11 in het laatste kwart waarvan zij er maar 1 niet verzilverden en de Eagles bleven steken op 3). Na 72-63 werd het weer 76-65 en leek het lek boven maar enkele minuten voor het einde was het opeens weer erg spannend (76-72). Moira van Leeuwen schoot een loepzuivere driepunter maar vanaf de vrije worplijn werd het weer 79-75. Een snoeihard blockshot van Roos Jordans (toch niet bepaald de specialiteit van de kleine spelverdeelster) en een even belangrijke als mooie score van Fleur van Baalen haalde de spanning definitief uit de wedstrijd. Eindstand 84-75.

Roos Jordans scoorde vandaag 19 punten, Willeke Bruins en Kirsten Boer kwamen ieder tot 14.

In de laatste 3 wedstrijden gaan de Eagles proberen om invloed te hebben op de komende Play offs met de nummers 2, 4 en 5 van de ranglijst als tegenstander. Komende zaterdag in Katwijk wacht nummer 2 Grasshoppers. Een mooie uitdaging voor een weer bijna voltallige selectie.