Dames winnen van ongeslagen koploper

ROTTERDAM – In de uitwedstrijd tegen het Rotterdamse Baros was de thuisploeg vooraf de favoriet. Baros had niet alleen het thuisvoordeel maar was ook in de voorafgaande 10 wedstijden nog niet verslagen. Bij de Eagles was er deze week zeker niet optimaal getraind door kleine blessures en ziekte.

De vijf dames die beide trainingen deze week hadden gevolgd begonnen de wedstrijd en kregen direct een driepunter om de oren. Een visitekaartje van Baros want dit team moet het aanvallend vooral hebben van het afstandsschot. Na een tegenscore en 2 benutte vrije worpen van de thuisploeg bleef het verschil hangen rond de 5 punten. Bij 10-5 kwam Kirsten Boer in het veld even later gevolgd door Kelly Brugman. Deze aanvallende impuls had tot gevolg dat de Eaglesploeg het eerste kwart toch nipt winnend afsloot.

In het 2edeel werd de wedstrijd al wat harder en Baros leek hiervan het meest te profiteren. Toch waren het de Eagles die kort voor rust een voorsprong hadden. In de slotfase lieten de Eagles tot 3 keer toe een vrij schot onder het bord onbenut en men ging met slechts een geringe voorsprong de rust in (31-33).

Na de 15 minuten pauze ging de thuisploeg het meest fanatiek van start. De felle pressing verdediging had veel balverlies van de Eagles tot gevolg. De voorsprong verdween snel en er was veel irritatie bij de Eagles over het, niet vaak bestrafte, harde spel. Het verschil bleef echter binnen de perken en met nog 3 minuten te spelen schakelden de Eagles over op een combinatieverdediging waarbij de schutters van Baros een speciale bewaking kregen. Baros leek hierdoor verrast en probeerde met een time out de organisatie terug te krijgen. Dit lukte niet en ook aan het eind van het 3ekwart was er weer een voorsprong voor het Eaglesteam (42-44).

Gedurende 5 minuten in het laatste kwart werkte de verdediging goed en het verschil kwam op 7 punten(50-57). Het was keuzes maken voor de Eagles. Wie van de Baros speelsters moest van het afstandsschot moest worden afgehouden? Toen er 2 driepunters achter elkaar toch goed vielen was dat een teken voor coach Kees Brugman om, na een time out, zijn team weer over te laten schakelen naar een man to man. Baros was echter op dreef en nam een 65-60 voorsprong. De Eaglesploeg ging met minder lengte spelen en kwamen 2 keer op de vrije worplijn waar 3 van de 4 worpen werden verzilverd. De ‘kleine’ ploeg hield de verdediging ook in de laatste minuut goed dicht. Roos Jordans schoot in de slotfase de eerste driepunter van de Eagles raak en plotseling waren de Eagles weer de bovenliggende partij. De Eaglesverdediging hield ook de Rotterdamse studenten in de volgende aanval van een score af en met nog 10 seconden op de klok was er weer balbezit op de achterlijn. Baros coach Selma Rooseboom nam een time out en heeft ongetwijfeld haar ploeg opdracht gegeven om zo snel mogelijk de klok te stoppen. Dit duurde echter nog 7 seconden en Willeke Bruins mocht naar de vrije worplijn. Haar zenuwen werden nog aardig getest door de Rotterdamse jury door eerst de scheidsrechters er van te overtuigen de klok van 3 naar 4 seconden te zetten om deze vervolgens,nadat Bruins de eerste vrije worp had verzilverd, ineens op 5 seconden te zetten. Waarna dit ‘tijdelijk’ niet kon worden veranderd. Na een oponthoud van een minuut bleef Bruins ijzig kalm en schoot ook haar 2epoging raak. Omdat de time outs aan beide kanten gebruikt waren slaagde de thuisploeg er niet meer in om tot een fatsoenlijk laatste schot te komen en was de vreugde bij de Eagles groot. Eindstand 65-68.

Kelly Brugman kwam vandaag tot 17 punten, Roos Jordans 16 en Willeke Bruins 11.

Bij het ingaan van de kerststop is de stand aan de kop van de promotiedivisie nu als volgt: