Strakke defense in 2e helft bezorgt U16-1 overwinning

ROTTERDAM – Na het eerste U16 team van Divine in de voorbereiding  te hebben verslagen stond vandaag hun 2e team als tegenstander op het speelschema. Vooraf aangegeven niet te denken dat dit dan maar een makkie wordt, zeker niet als je uit speelt. Wij missen Lars en Wouter ook nog vanwege verkoudheid klachten en de tegenstander speelt met 12 spelers. Damian heeft ervoor ook al veel minuten met U16-2 gespeeld.

Wij starten scherp Harm scoort 2x vrij makkelijk. De tegenstander start stroef en teert nog op hun 21-146 ! winst van de week ervoor, ze spelen wat warrig maar wel met overgave. Het eerste kwart is voor de Eagles 11-14.

De tegenstander schakelt het 2e kwart over op een zone waar wij het wat moeilijker mee hebben. En als de break dan ook nog even niet loopt en de scheidsrechters aan beide kanten best wel wat fysiek spel toelaat wordt het even moeilijker. In de time out  aangegeven te ‘overloaden’ aan de bal kant in de zone verdediging van de tegenstander. Ondanks dat er wel op de juiste posities wordt gespeeld is de aanval voorspelbaar en na nog een time out om de verdere opties te bespreken komen wij er iets beter door,  maar maken kansen en vrijeworpen niet af. De tegenstander krijgt vleugels de laatste paar minuten door diverse steals en de scores die er aan de andere kant wel vallen. Wij gaan de pauze in met een 28-24 achterstand.

In de pauze de onzekerheid om tegen een zone te spelen weggenomen door de opties te bespreken en benadrukt de rust te houden en van kant naar kant te passen als je aan een kant niet door komt. Zelf gaan wij 3 kwart zone pressie spelen en zakken dan ook in een 3-2 zone die al effectief is gebleken. De eerste paar aanvallen aan beide kanten is het rommelig. De Eagles moeten even de press goed neer zetten en in de aanval even wennen aan het rond passen en niet direct naar de basket willen. Na en paar minuten staat het 30-30 en weet de tegenstander even niet meer hoe om te gaan met de pressie die wij spelen. Jarno schiet de enige 3 punter van de Eagles die dag, 30-33  voorsprong. Time out Divine. Oke, nu doorpakken en wisselen. Er wordt veel gemist onder het bord door de Eagles omdat Divine hard rebound. Het spel vliegt over en weer en het derde kwart eindigt met een 30-35 stand. Divine scoort maar 1x dit kwart dus verdedigend doen wij het prima.

Laatste kwart volhouden !  De tegenstander wisselt veel door om haar numerieke overtal uit te spelen door ons te vermoeien. Wij pakken onze rust in de aanval en verdedigen hard. De aanval tegen de zone werk nu goed en geleidelijk vallen de punten nu wel. Ondanks dat de tegenstander achter staat gaan zij niet over in een ‘man to man‘ verdediging, wat ik persoonlijk vreemd vind. Want als je achter staat moet je juist met een numerieke overtal je tegenstander moe maken. Dus onze Time outs gebruikt om te fine tunen en de rust te pakken. De tegenstander heeft maar 9 punten kunnen maken de tweede helft tegen 31 aan onze zijde. Winst 37-55. Een prima TEAM prestatie. Niet iedereen heeft gescoord. Jesse, Damian, Bram en Emre hebben veelal in dienst van het team gespeeld, ondanks dat er echt wel kansen voor hun waren. Enig min punt is wel de hoeveelheid gemist vrijeworpen 4 x raak tegen 19 keer aanleggen.

Scores;  Lars 4 pnt, Xabi 17 pnt FT 1/2, Harm 10 pnt, Jarno 19 pnt FT 2/6 & 1×3, Tim 5 pnt FT 1/9. Emre FT 0/2, Jesse, Damien & Bram. Lars stond wel op het wedstrijd formulier maar was er niet en scoorde wel 4 punten. Geen idee bij wie van de ander 8 jongens zij toe behoren