Under 16 verliest leerzame wedstrijd met 1 punt

SPIJKENISSE – De volgende tegenstander kwam uit Spijkenisse, Hurricanes. Dit team had ook hun eerste wedstrijd gewonnen met een puntje of 15. Dus gevoelsmatig zou dit wel eens een leuke wedstrijd kunnen worden. Zonder Thys die zich niet helemaal fit voelde en de geblesseerde Wouter gingen wij toch nog met 11 spelers op pad.

In het praatje voor de wedstrijd even aangehaald dat Timo en Damian halverwege de wedstrijd naar de wedstrijd van U18 zouden moeten, omdat U18 zeer weinig spelers heeft en deze twee spelers kunnen wel een extra uitdaging aan.

Verder moet het team weer de punten bij de opbouw, het door passen van de bal en het snijden na de pass meenemen als aandacht punten de wedstrijd in. Verdedigend ‘on bal’ , pass lijn overspelen en de helpside nog aangestipt. Dat is al veel informatie voor de spelers. De helft van het team is nog redelijk onervaren in het spelen van wedstrijden maar willen erg graag leren.

Het eerste kwart gaan wij redelijk van start, pakken een prima 0-8 voorsprong door goede individuele acties naar het bord en de snelheid in het aanval spel. De tegenstander net als vorige week heeft 2 stevige lange jongens die nog wat onwennig tegen de kleine maar felle verdedigende eagles stonden aan te vallen.

Langzaam ging er bij de Hurricanes die een thuis wedstrijd speelden, ook beter lopen en kwam er halverwege dit kwart een 6-14 op het bord. Diverse spelers worden nu gewisseld, de coach wil wel een bepaalde balans van wat meer ervaren spelers en wat nieuwere spelers samen op het veld zodat ze van elkaar kunnen leren. Dat wisselen met 6 spelers op de bank vergt wel wat creativiteit van de coaches.

Wij sluiten dit kwart af met 10-14 stand.

Het tweede kwart gaat op en neer, diverse eagles spelers krijgen als opdracht mee, dat als de tegenstander het spel opzet er meer druk op de bal en de eerste passlijnen gegeven mag worden. Zoals al voorspeld was er ook de nodige aandacht voor de aanval in de time outs. Hier werd wel naar geluisterd maar je merkt dat de handeling snelheid nog moet worden verbeterd. Zo nu en dan zie je wel de snelheid in de passing en dreiging naar het bord wat dan ook direct punten en leuk spel laat zien. Pauze met een stand 22-28.

Na de pauze zullen de 9 overgebleven eagles (wat nog een riant hoeveelheid spelers is) de wedstrijd verder mogen spelen. Je merkt dat nu andere spelers moeten gaan opstaan. Siwan die pas zijn tweede wedstrijd speelt, pakt deze rol op en is fel op de bal en probeert het team te helpen waar mogelijk. De tegenstander is ook niet gek en weet nu dat wij 2 meer ervaren spelers missen en legt de druk op onze verdediging door hun lange mensen aan de rand van de bucket te krijgen en daar met lengte overwicht te gaan spelen.

Hurricanes komt meer terug in score doordat zij ook rustig hun opbouw verzorgen ondanks de wisselende druk van de eagles. Daar komen ook leuke acties van hun kant uit, waar wij als team dan weer van kunnen leren zoals o.a de rug naar het bord en de tegenstander voor je houden.

Het momentum ligt in dit kwart bij de tegenstander en pakken de voorsprong, eind derde kwart 40-37.

Dat het een spannende wedstrijd blijft komt o.a doordat de scheidsrechters duidelijk fluiten voor fundamental fouten zoals lopen en het fout afstoppen van spelers die voor een actie gaan.

Voor de start van het 4e kwart duidelijk gemaakt aan de jongens dat ze er wel een tandje bij moeten zetten in de verdediging omdat sommige spelers eerst balen bij een gemiste kans in de aanval en dan pas aan verdedigen denken. Wij wisselen dit kwart lekker door zodat iedereen speelminuten krijgt. Sommige zijn dit tempo en lang spelen niet gewend en zijn sneller moe. Je merkt na aanmoedigen van de coaches en een aantal leuke acties met scores tot gevolg, dat de jongens vertrouwen gaan