Under 18 wint in Rotterdam

ROTTERDAM – Het U18 team bestaande uit 4 2e jaars Lars, Tim, Emre en Jarno en 6, 1e jaars Ben, Timo Thys, Kerem, Damian en Wouter.

Het team is ingeschreven in de 2e klasse en draait dit jaat goed mee. Het doel is om in de tweede klasse te blijven het tweede seizoenhelft. Dat houdt historisch (indeling uit het verleden bij de NBB is niet altijd helder) in dat de bovenste 1-5 teams in deze klasse blijven dan wel in deze poule of in een andere 2e klasse poule. Onder plek 5 zak je als team meestal naar de 3e klasse.

De jongen hebben nu 7 wedstrijden gespeeld en 5 gewonnen. Elke wedstrijd is het hard werken en worden wedstrijden pas in de tweede helft beslist, soms als snel tot in de laatste 5 minuten. Dat is ook de rede dat dit team in de 2e klasse is ingedeeld, zorgen voor weerstand en daarmee een betere speler en team worden. Winst is fijn en motiveerd natuurlijk maar een verlies pot kan ook goed zijn. De 2 wedstrijden dit wij verloren waren er blessures en tegenstanders beschikten over een diepere bank en veelal 2e jaars U18 spelers.

Vorige week werd thuis Squirrels verslagen en gisteren speelden wij tegen Divine uit Rotterdam. Beide team zijn in de race om rond deze 5e plaats te eindigen. Het was dus zaak een positief resultaat neer te zetten. Een winst word door de coaches Dany en Marco niet als vanzelf sprekend gezien, er word gehamerd om elke aanval en verdediging je best te doen en aan het eind van de wedstrijd blijkt wel wat er dan op het score bord staan. Het is een gemotiveerd groep jongens die hard wil werken als je ze meeneemt in de belevingwereld van de coaches en kan overbrengen wat de bedoeling is. Maar ook luisteren de coaches naar de spelers als zij met ideëen komen. Zaak ook om de 1e jaars U18 te laten wennen aan het meer fysieke spel en de meer tacktische zaken die op deze leeftijd meer de intrede doen. Daar ligt op de training west wel nadruk op.

De wedstrijd score werd door Thys geopend met een schot rond de bucket, met z’n kleine voorkomen is het belangrijk de schoten voorral te nemen om schot dreiging buiten de bucket te hebben. De scores vallen wisselend bij beide patijen. Al snel neemt ik een Time out om duidelijk te maken dat willen screens werken het veld groot gehouden moet worden. Wij lopen iets uit, einde eerste kwart 15-20.

Het tweede kwart begint goed maar dan neemt de druk op onze kleine Guard lijn toe, na wissels en zijn de fysieke spelers van Divine die daar van profiteren. Na een paar minuten is de voorsprong verdampt en staan wij opeens met 26-23 achter. Time out ! Even kijken of de oplossingen die zijn aangedragen werken. Niet helemaal dus even terug wisselen. Er komen weer scores aan onze kant bij van Jarno En lars. Het momentum blijft voor Divine en wij spelen stroef maar ondanks dat blijven wij bij met een aantal scores. Rust met 38-32 voor Divine.

In de kleedkamer aangegeven dat je de jongens uit rotterdam vaan niet een flow moet laten komen, en wij als team moeten blijven functioneren en onze eigen route moeten volgen en dat houd meer met discipline spelen.  Wij starten met de basis 5 en het spel komt weer opgang. Divine loopt dan iets verder weg naar 44-36. Bij vlagen loopt het verdedigend moeilijk omdat de tegenstander gewoon fysiek sterk is en dus moeten wij slimmer zijn dus bij lageballen van langere tegenstanders dus proberen deze proberen af te pakken. Dus niet altijd mooi basketbal maar wel effectied, wat de jongens op de bank en in het veld weer een energie geeft. Wij keren halverwege 3e kwart over naar een Zone press en dat zorg voor bal winst en weer een 46-47 voorsprong. Na 2 time outs van Divine om het goed neer te zetten hebben wij nu moeite met hun lengte in de basket wat ons scores kost. Einde 3e kwart 57-50 voor Divine.

4e kwart. Nu het team rustig laten worden en even terug naar een Man to Man verdediging met het idee om de laatste 5 minuten weer terug te gaan naar een Zone press. Druk op de Guard en de eerste pass lijnen. Dat koste kracht gelukkig 5 man op de bank dus wij kunnen doorwisselen en de basis spelers laten rusten. Met een stand van 61-50 en na 2 gescoorden vrijeworpen van Emre vind de coach het genoeg en neemt een time out.  De zone press word neergezet en wij maken goede steals en scores en ik neem bij 65-61 nog een Time out om de druk van de ketel te halen in onze verdediging. Wij haan nu de lengte van Divine in de verdediging Fronten en dubbelteamen. De uitwerking gaat steeds beter en Divine raakt uit z’n doen. Als Divine dan ook nog niet goed de bal na een score van ons over de middelijn kan krijgen lopen wij in. Lars scoord 2 belangrijke vrijeworpen en in de volgend aanval een 3 punter. Nu staat de Eagles met 65-66 voor. Met nog 2 tal minuten te spelen maken Timo, Lars en Jarno nog belangrijke scoren en word de laatste minuut goed passend uitgespeeld.

Eindstand 65-72. Wauw wat een intense wedstrijd, 2 teams die wilden spelen voor de winst en bijna al hun time-outs nodig hadden om tactisch hun team beter te laten spelen. Een wedstrijd waar al vooraf aangegeven werd dat wij het niet cadeau zouden krijgen. Team spirit en de training opkomst en belevig zijn de bouwstenen van dit team. Op naar meer wedstrijden en bouwen !!

Scores; Kerem 4pnt, Thys 4pnt, Timo 2pnt, Lars 24pnt FT 3/4, Wouter 2pnt, Jarno 2pnt FT 1/2, Tim 6pnt  FT 0/3, Emre 3 pnt FT 1/2 , Ben 2 pnt.