Meisjes Westland Stars/Green Eagles plaatst zich (bijna) voor playoffs

‘S GRAVENZANDE – Door een 64-41 overwinning op concurrent River Trotters uit Hardinxveld-Giessendam hebben de meisjes onder 14 jaar zich bijna geplaatst bij de beste 4 ploegen van rayon west. Er is nog wel een overwinning nodig in de uitwedstrijd tegen het laag geplaatste Binnenland over 2 weken.

Het was een bijzondere wedstrijd afgelopen zaterdag in de Westlandhal. River Trotters had de thuiswedstrijd tegen de westlandse meiden met 11 punten verschil gewonnen.  Om op gelijke hoogte te komen met de meisjes van River Trotters was winst voldoende. Voor plaatsing in de playoffs moest met meer dan 11 punten worden gewonnen (even voorbijgaand aan het feit dat er nog 1 competitiewedstrijd op het programma staat).

Vanwege het belang van de wedstrijd had de basketbalbond 2 van haar beste scheidsrechters afgevaardigd. Zowel voor de meiden als voor de heren Witvoet en Koot een bijzondere ervaring.

River Trotters begon voortvarend. Een gedegen warming up werd voorgezet in de wedstrijd en al snel stond het 0-4. Even moesten de westlandse meiden er aan worden herinnerd wat er op de training was geoefend tegen de zonepress van de tegenstander. Toen dit goed werd uitgevoerd liet River Trotterscoach “Jan Rikkers”  de zonepress ook vervallen en de wedstrijd ging verder in een man to man of liever gezegd een women to women verdediging. Eugenie Overman voerde de aanval aan gesteund door center Eva Kerkhoven. Met respectievelijk 5 en 6 punten zorgde zij voor de meeste scores bij de thuisploeg in het 1e kwart. Bij de tegenstander was het zoals gebruikelijk Imke van Genderen die de meeste scores maakte. Gabriela Uitterlinden had de ondankbare taak dit natuurtalent de gehele wedstrijd te moeten verdedigen en deed dit met overgave. Aan het eind van de eerste 10 minuten lagen de Eagles/Stars aardig op koers t.o.v de beoogde 12 punten overwinning. 15-10.

In het 2e deel werd in eerste instantie meer afstand genomen. De stand na 4 minuten was 20-12. De fysiek sterkere thuisploeg liep echter tegen veel persoonlijke fouten op waardoor River Trotters telkens naar de vrije worplijn mocht. Gelukkig waren zij daar niet altijd doeltreffend. 7 van de 12 vrije schoten werden gemist. Toch zag het er bij de rust minder gunstig uit voor de bewoners van de Westlandhal. Niet alleen was de voorsprong terug gelopen tot 28-24 ook stonden Eugenie Overman en Manon Brouwer  al op 3 fouten.

Nadat Imke van Genderen de score na de rust had geopend kwam de thuisploeg op stoom. Weer Eugenie Overman en, de in de rebound heersende, Eva Kerkhoven scoorden samen met Josje Ruinard 17 punten op rij. Gabriela Uitterlinden hield in deze fase van Genderen van scores af en ook een time out van River Trotters had geen effect. Toch was de wedstrijd nog niet beslist. In de slotfase van het 3e kwart werden Overman en Brouwer met 4 persoonlijke fouten uit voorzorg naar de kant gehaald en moesten de andere meiden hun taken overnemen. Lotte Vreugdenhil en Leila van de Beek zorgden er in het laatste kwart voor dat de tegenstanders niet dichterbij kwamen. Zelfs met driepuntschoten van v. Genderen kwamen de meiden uit Hardinxveld niet dichterbij. Bijna alle rebounds  waren een prooi voor Eva Kerkhoven en bij 64-41 klonk het eindsignaal.

Bij de thuisploeg scoorde Eva Kerkhoven 17 punten. Ook Eugenie Overman en Gabriela Uitterlinden kwamen met 13 en 10 in de dubbele cijfers. Bij de puntentelling op het wedstrijdformulier bleek dat Imke van Genderen maar liefst 36 van de totaal 41 punten voor de bezoekers had gemaakt.

Als de uitwedstrijd over 2 weken tegen Binnenland in Barendrecht wordt gewonnen kan er worden gesproken van het eerste grote succes van het samenwerkingsverband tussen de Westland Stars uit s’Gravenzande en de Green Eagles uit Maassluis.