Meisjes Onder 16 en Dames 2 beginnen seizoen met nederlaag

MAASSLUIS – Niet alleen het eerste  damesteam van de Green Eagles debuteert in de hoogst mogelijke klasse van Nederland. Ook het meisjesteam  onder 16 jaar (samenwerking met  Westland Stars) gaat, na het mooie rayonkampioenschap van vorig seizoen,  strijden tegen de beste ploegen uit Nederland. In tegenstelling tot de dames die op 6 oktober pas met de competitie beginnen was er afgelopen zaterdag reeds de openingswedstrijd. De reistijd was voor  deze eerste wedstrijd beperkt want er werd in Delft gespeeld tegen het team van DAS. DAS  speelde vorig seizoen ook al op het hoogste niveau en zag zich oa versterkt met de Maassluise spelverdeelster  Danica Iqnjatovic. Het zou dus op voorhand een moeilijke debuutwedstrijd worden voor de 8 meiden van de Green Eagles die naast Danica nog 3 speelsters na vorig seizoen zagen vertrekken.
De start was hoopgevend. Na 6 minuten bleken de verdedigingen aan beide zijden te domineren gezien een 6-6- tussenstand. Aanvallend kwamen de scores bij de Eagles van Anysa Moelker en Eva Kerkhoven die een lengtevoordeel goed wisten uit te buiten. Ook net voor het eind van het 1e kwart was de score nog laag maar bijna in evenwicht. Een foutje in de boxing out zorgde in de laatste seconde echter voor een 14-11 achterstand na 10 minuten spel.
In het 2e kwart vervielen de Eagles een beetje in de oude fouten waar de laatste tijd hard aan wordt gewerkt. Het te snel starten met de dribbel en slecht uitblokken leverde de tegenstanders veel extra balbezit.  Toen ook het afstandschot van de Delftse meiden beter ging vallen vluchtte  de Eaglesploeg bij 23-11 in een time out. Hoewel hierna de basket weer meer door de ploeg uit Maassluis werd gevonden bleven de DAS  speelsters feller. Hierdoor mochten de Eagles wel vaker naar de vrije worplijn maar per saldo was het resultaat voor DAS beter. Ruststand 42-23.
Na de pauze was de start van de combinatieploeg uit het Westland weer goed. Leila vd Beek scoorde in dit kwart 7 punten en met nog 1 minuut te spelen in deze periode  was het verschil niet groter geworden (54-35). Evenals in het eerste kwart waren de laatste punten, door onzorgvuldig spel, voor DAS.
In de laatste periode werden de Eagles zichtbaar vermoeid. DAS beschikte over 10 speelsters en wisselde soms de gehele ploeg. Na 5 minuten was de achterstand opgelopen tot 68-38 waarna er in de laatste fase aan beide kanten  weinig meer werd gescoord. Met een eindstand van 73-42 kon coach Kees Brugman uiteindelijk wel leven. Het niveau ligt zoals verwacht hoog. DAS is een goede ingespeelde ploeg en ondanks het verschil van ruim 30 punten was er toch progressie zichtbaar in de jonge Maasluise ploeg. Daarbij komt nog dat  Lotte Vreugdenhil vandaag ontbrak.
Aanvallend werd bij de Green Eagles/Westland Stars  het meest gescoord door Leila vd Beek met 13 punten, Eva Kerkhoven maakte er 10, Anysa Moelker 9.
Danica Iqnjatovic  was tegen haar oude club natuurlijk erg gemotiveerd en scoorde oa  14 punten.
Volgende week zaterdag ontvangen de Green Eagles titelkandidaat Probuild Lions in de eigen Wethouder Smithal.

Cady-Dames 2
Beginnen tegen de kampioen van het vorig seizoen is natuurlijk lastig maar de 8 Maassluise dames liepen in het 1e kwart gelijk op tegen de geroutineerde formatie van coach Kees Zoutman. Aan beide kanten werd nog wat onwennig gespeeld en dat verklaard de lage kwartstand van 9-9.
Wat er in de 2e periode bij de Eaglesploeg aan de hand was weet nu nog steeds niemand. Feit is wel dat er 10 minuten lang niet werd gescoord. Iets wat zelden gebeurd en hopelijk was het dit keer niet alleen de eerste  maar ook enige keer dit seizoen want hoewel Cady ook slechts 10 punten maakte was het gat definitief geslagen.
Na de pauze werd geprobeerd de slagkracht in de aanval te activeren door de verdediging te veranderen. Dit klinkt misschien raar maar de wisselende verdediging deed goed zijn werk en na 5 minuten was de achterstand teruggebracht tot 6 punten (24-18). Jolien van Baalen ging in deze fase enkele keren doeltreffend naar de basket. Helaas had deze opleving geen vervolg. Omdat Esther Jong reeds in de 2e periode  geblesseerd was uitgevallen raakten de overgebleven 7 speelsters wat eerder vermoeid dan gepland. Een tussensprint van Cady bepaalde de stand na 3 kwarten op 36-22.
In de laatste periode kon de reguliere man to man verdediging van de Eagles het tij niet meer keren. Ook in dit laatste kwart waren de scores schaars en de wedstrijd eindigde in 48-29.
Jolien v Baalen kwam als enige in de dubbele cijfers (14 punten)