Meisjes u16 lijdt verlies vanaf de vrije worplijn

MAASSLUIS – De wedstrijd tussen de nummer 10 (de combinatieploeg van de Westland Stars en de Green Eagles) en de nummer 11 (Basketball Academie Zwolle) had een chaotisch verloop. Twee ploegen die nog veel moeten leren op basketbaltechnisch en tactisch vlak. Twee scheidsrechters die strooiden met (vaak terechte) persoonlijke fouten maar ook, weliswaar onpartijdig, verkeerde beslissingen namen. Ook werd een falende jurytafel niet gecorrigeerd. Beide coaches deden er echter het zwijgen toe waardoor de wedstrijd toch als sportief mag worden beschreven.

Bij de thuisploeg ontbrak center/topscoorster Eva Kerkhoven en werd er gespeeld met de resterende 8 speelsters. De Zwolse Basketball Academie kwam met 11 meiden naar Maassluis waardoor de 27 persoonlijke fouten mooi over alle speelsters konden worden verdeeld terwijl bij de “Stars” 2 basisspeelsters het eind van de wedstrijd niet haalden.

Zwolle begon met een man to man en de Starsploeg zette een zoneverdediging neer. Beide ploegen hadden vervolgens moeite om tot score te komen en na 4 minuten was de stand 2-4. Het was de thuisploeg die met acties naar het bord de het eerste gaatje sloeg. Na 8 minuten stond het 14-9. Twee velddoelpunten in de slotminuut van de bezoekers bracht de kwartstand op 14-13.

In het tweede kwart waren het de Zwolse meiden die de stand op 14-19 brachten waarna het de beurt was aan de thuisploeg om de stand om te buigen tot 24-21 in de 7e minuut. Ook Zwolle posteerde in deze fase een zoneverdediging maar stapte daar snel vanaf omdat de thuisploeg hier een goed antwoord op had. Even later liep Manon Brouwer tegen haar 3e persoonlijke fout aan in haar fanatisme om een verloren bal terug te veroveren. Hierdoor werd ze wel, uit voorzorg, door haar coach naar de kant gehaald en zag daar haar ploeg terrein verliezen. Bij het aanbreken van de pauze had ook Anysa Moelker met 3 fouten plaats genomen op de spelersbank en was er  een 25-29 achterstand ontstaan.

Ook na de rust ging Zwolle door met goed spel en speelde de thuisploeg verder zonder Manon en Anysa. Door het ontbreken van Anysa in het veld stond er een zoneverdediging met relatief weinig lengte waardoor de thuisploeg snel overstapte naar een man to man verdediging. Zwolle hield haar verdediging echter goed gesloten met als gevolg een puntloze fase voor de thuisploeg gedurende 5 minuten (25-37). Sneller dan wellicht gepland bracht coach Kees Brugman zijn meiden met 3 fouten weer in het veld. Dit had een positief effect. In de aanval kwam meer dreiging wat onder andere resulteerde in veel vrije worpen. Josje Ruinard was echter de enige die op de vrije worplijn met een goed resultaat schoot. De combinatieploeg kwam hierdoor terug tot een 36-39 tussenstand (volgens het wedstrijdformulier). Het slot van de 3e periode was vervolgens weer voor de ploeg uit Zwolle die fanatiek en vaak onbeholpen bleven verdedigen. Dit leidde er toe dat er in het 4e kwart erg veel vrije worpen zouden worden genomen.

Bij 36-45 startte de laatste 10 minuten. Helaas was het kwart nog geen minuut oud of Anysa werd bestraft met haar 5e persoonlijke fout en moest definitief de wedstrijd verlaten. Leila vd Beek ging onvermoeibaar voorop in de aanval. Zij werd vervolgens vaak foutief afgestopt maar helaas was zij vandaag weinig succesvol in het afmaken van de vrije worpen. Ook de andere Stars faalden veelvuldig op de vrije worplijn. Maar liefst 14 van deze vrije schoten werden in de slotfase gemist. Enkele minuten voor het eindsignaal moest ook Leila met 5 persoonlijke fouten naar de kant. Bij 50-58 kregen de Stars nog eenmaal de opdracht van de coach snel te basket aan te vallen en vervolgens de bal te stelen of de klok te stoppen. Van dit laatste kwam weinig terecht want waar de bezoekers makkelijk de persoonlijke fouten produceerden was het voor de thuisploeg te veel gevraagd om de klok met een persoonlijke fout te stoppen. Zwolle scoorde zelfs nog 2 keer en speelde de wedstrijd uit met een 50-62 eindstand tot gevolg.

Zoals gezegd een zeer rommelige wedstrijd. Met Eva Kerkhoven in de ploeg hadden de Green Stars zeker een kans gemaakt. Zwolle is een ploeg die weliswaar 10 keer per week traint maar nog erg rauw verdedigd. Dit leverde de thuisploeg maar liefst 40 vrije worpen op. Hiervan werden er 28 gemist! Rekent u maar uit hoe belangrijk dit was. Dubbele cijfers vandaag voor Leila vd Beek 15 punten (zonder gemiste vrije worpen hadden dit er 30 kunnen zijn) en Manon Brouwer 13.