MU16-1 moet diep gaan voor overwinning

OEGSTGEEST – Hoewel de uiteindelijke einduitslag dit misschien niet doet vermoeden moesten de meiden van het samenwerkingsverband tussen de Westland Stars en de Green Eagles tot het uiterste gaan in de uitwedstrijd tegen het team van Oegstgeest. Leila vd Beek en Kaja v Zeijl zijn nog altijd geblesseerd en de resterende 7 meiden gingen de strijd aan tegen 11 fanatieke tegenstanders.

De “Green Stars” formatie had eerder in dit seizoen al 3 keer van de Oegstgeestploeg gewonnen en ook nu bleek de ploeg in de beginfase kwalitatief sterker. Ook bleek al snel waar het grootste probleem zat want de heren scheidsrechters bleken er zin in te hebben. Aan beide kanten werden namelijk nogal wat persoonlijke fouten gefloten. Iets wat een 7 vrouwsformatie nu eenmaal sterker treft dan een ploeg met 11 meiden. Na een openingscore van Lone Brandon en een score van Anysa Moelker (0-4) liepen de bezoekers gelijkmatig verder uit. Eva Kerkhoven was vooral moeilijk te stuiten en kwam door het strenge fluiten van de scheidsrechters telkens op de vrije worplijn. Met enorme precisie scoorde de talentvolle center maar liefst 8 op 8 vrije worpen in het 1e kwart welk eindigde in een 9-19 voorsprong. Keerzijde van de medaille was echter de opgelopen foutenlast. Weliswaar goed over de 7 speelsters verdeeld stonden er al 10 persoonlijke fouten achter de namen van de bezoekers. In dit tempo zou de wedstrijd waarschijnlijk na amper 3 kwarten afgelopen zijn omdat dan alle speelsters met een volle straflijst aan de kant zouden zitten. In een dergelijke situatie is de wedstrijd, ongeacht de stand, dan verloren.

De instructies van coach Kees Brugman waren dan ook duidelijk. Dit had wel tot gevolg dat de Starsmeiden in de verdediging de tegenstanders soms teveel ruimte moesten laten in het 2e kwart. Nog niet in de eerste 5 minuten want toen zat de verdediging nog dicht (tussenstand 9-23) maar toen Eva Kerkhoven uit voorzorg met 3 fouten naar de kant was gehaald kregen de Oegstgeest meiden de kans de achterstand bij rust te beperken tot 20-32.

Na de pauze was er hetzelfde voorzichtige spel van de bezoekers. Nog steeds waarde het persoonlijke foutenspook boven het hoofd van de ploeg en topscoorster Eva Kerkhoven bleef op de spelersbank. Oegstgeest profiteerde direct en kwam terug tot 24-32. Met een felle pressieverdediging werd de Starsploeg onder druk gezet en bij 27-35 kwam Eva Kerkhoven weer in het veld. Dit duurde welgeteld 2 minuten en 10 seconden. Na een onterechte 4e fout en daarna een aanvallende 5e kon de frêle Monsterse weer op de bank plaatsnemen. Nienke Deurwaarder had ondertussen had nog wel, samen met Eva, 27-39 laten noteren maar hierna waren de Stars/Eagles even de weg kwijt. Nog onder de indruk van de uitsluiting van hun center verloren ze de ene na de andere bal tegen de pressieverdediging van de thuisploeg. Na een time out bij 34-39 ging het weer wat beter. Eerder in de wedstrijd hadden de meiden al laten zien dat de pressieverdediging van de tegenstanders goed was uit te spelen door de juiste passes te geven. Een score van Josje Ruinard en perfecte vrije worpen van Gabriëla Uitterlinden bepaalden de tussenstand na het 3e kwart op 34-43 en er was weer wat meer lucht.

In de laatste periode werd de pressing herhaaldelijk goed uitgespeeld. In eerste instantie uitmondend in een snelle, maar niet effectieve, doelpoging waardoor het balbezit snel weer werd ingeleverd maar later overgaand in een langere aanval waardoor de tijd voorbij ging met een 36-47 stand tot gevolg met nog 5 minuten te gaan. De vermoeidheid lag in de slotfase zichtbaar over de ploeg. Danica Iqnjatovic was met 4 fouten op de bank beland en de overige spelmakers trokken vreemde gezichten. Oegstgeest kwam terug tot 40-47 omdat de kracht in de rebound bij de bezoekers blijkbaar ontbrak. Gelukkig werd de pressieverdediging nog wel goed uitgespeeld en het was telkens Nienke Deurwaarder (6 punten in dit kwart)die na 3 a 4 passes als executor werd vrijgespeeld onder het bord. Toen Danica Iqnjatovic in de slotminuten weer in het veld kwam werd de overwinning toch nog onverwacht groot. Zeker toen Anysa Moelker in de buzzer van grote afstand raak schoot. Eindstand 40-58. Josje Ruinard kwam vandaag als topscoorster uit de wedstrijd met 20 punten. Eva Kerkhoven maakte in amper 17 minuten speeltijd 18 punten.