Dames 1 start met overwinning

MAASSLUIS – Na een mooi seizoen voor de dames uit Maassluis in de eerste klasse van het rayon werd, onder andere geplaagd door blessures, de overstap naar de landelijke klasse niet gemaakt. Dit jaar dus wederom in dezelfde eerste klasse rayon. Voor dit team is dit helemaal geen straf want het is, door de combinatie met het rayon noord-holland, een sterke klasse om in uit te komen. Zaterdag 22 september stond de eerste wedstrijd op het programma tegen het onbekende US uit Amsterdam.

De wedstrijd startte sterk. De Eagles waren fanatiek en gingen goed naar de basket. Fleur van Baalen beloonde haar basisplaats met vijf punten op rij, maar de hele basis 5 scoorde in die eerste zeven minuten, wat een goed teken is. US bleek een geheim wapen te hebben in de lange center Salina Kuiper, een speelster die vier jaar in Amerika speelde en blijkbaar een stapje terug heeft gedaan. Haar kracht bracht de Eagles aan het wankelen en US kwam hard over de Eagles heen met acht punten op rij. Stand 17-22. Het tweede kwart begon rommelig maar werd vakkundig door Roos Jordans naar Eagles zijde getrokken. Ze passeerde hun guard en scoorde (soms met bonus). Mede door haar 12 punten stond het met rust 37-34. Helaas was het spel vanuit die fastbreak aardig, maar in de set aanval was er te weinig beweging van zowel de speelsters als de bal. Dit moest beter!

Het derde kwart werd zeer goed begonnen en binnen drie minuten was er door scores van Mirjam van Rijn en weer Fleur van Baalen een gat van 11 punten ontstaan, 47-36. US ging zone staan maar na enkele aanvallen hadden de Eagles zich aangepast en scoorden ze makkelijker dan in de man-to-man. Dus US logischerwijs weer van de zone naar man-to-man verdediging. Helaas ging Renate Warffemius hard door haar enkel dit kwart. Hopelijk is de hersteltijd minimaal, maar het zag er niet goed uit. Einde kwart 42-53.
Er leek met iets meer dan vijf minuten te gaan niets aan de hand. 47-58. Maar de Eagles vielen opeens weg in chaotisch basketbal. De speelsters wilden allen de wedstrijd beslissen maar deden dat na een of twee passes. Soms goede acties, maar die gaan (bijna volgens een basketbal wet) dan net mis. US scoorde rustig door en het werd opeens spannend. De stand werd heel even zelfs 58-60, maar gelukkig brak Willeke Bruins de ban door toen een mooie bal raak te gooien, US scoorde een aanval niet en Willeke schoot er twee raak van de vrije worp lijn. Wedstrijd op slot. Eindstand 58-66.

Het was een lastige pot, waarbij het door de Eagles zelf onnodig lastig werd tegen het einde. Maar US is dan ook een goede en sportieve tegenstander die in deze klasse veel gaat winnen. Zeker met Salina Kuiper erbij. Er moet nog veel getraind worden, maar de overwinning is binnen. Willeke eindigde met 22 punten gevolgd door Roos met 18 punten. Verder scoorde Mirjam er 13, Fleur 9 en Renate 4.

Als laatste moet gezegd worden dat scheidsrechter Robinson in zijn eentje een goede wedstrijd floot. Uiteraard waren beide teams sportief en niet smerig spelend, maar hij deed het knap, is top.