Wisselende resultaten in belangrijke wedstrijden

MAASSLUIS – Na een week met maar slechts één weekend vanwege het Basketbal Congres was het afgelopen weekend volle bak voor de meeste teams. Negen wedstrijden en we kijken er met een gemengd gevoel op terug, en dat doen we dan ook nog eens een paar dagen later.

Het Heren 1 team, derde in de competitie, was vorige week de enige ploeg die moest spelen en won toen met de hakken over de sloot van Westland Stars. Deze week was er een topper want de koploper kwam op bezoek, MSV Noordwijk. De Eagles begonnen scherp aan de wedstrijd, scores van Elko van Oosten en Marcel Vaissier en twee rake vrije worpen van topvrijwilliger Guido Slootweg zorgden voor een 7-0 voorsprong. En eigenlijk werd die voorsprong de hele wedstrijd behouden. MSV Noordwijk had vele fouten nodig om de Eagles af te stoppen. En omdat ze maar met zeven man naar Maassluis waren afgereisd ging dit zijn tol eisen in het verloop van de wedstrijd. De zeven punten voorsprong werd uitgebreid en aan het begin van het vierde kwart was er een veertien punten voorsprong. MSV verloor inmiddels zijn eerste spelers en kwam aan het eind zelfs met maar drie spelers te staan. Des te opmerkelijker was het dat de uitploeg het gat nog wist te verkleinen naar vier punten. De Eagles lieten duidelijk de teugels vieren maar de overwinning kwam niet in gevaar. Daardoor kruipt Heren 1 weer verder omhoog en staat het nog maar twee punten achter op de koploper. Want ook de nummer twee Jump IJsselstein, die tegelijkertijd was begonnen als Heren 1, verloor ook zijn wedstrijd. In de dubbele cijfers deze wedstrijd kwamen Laurens Don met 20, Stefan Kraaijeveld met 18 en Elko van Oosten met 11 punten. Aanstaande zaterdag de volgende topper, dan tegen het eerder genoemde Jump IJsselstein die nu nog gedeeld koploper is.

Voor Heren 1 was het Dames 1 wat mocht aantreden in de Wethouder Smithal. Tegenstander was Cangeroes uit Utrecht, beide maakten die teams onderdeel uit van de brede middenmoot in de promotiedivisie. De Maassluise ploeg leek pas na de rust wakker te worden. In het eerste kwart kwam de thuisploeg nog 6-5 voor maar speelde zonder de juiste focus. In het tweede kwart werden aanvallen niet goed gelopen en verdedigend vielen er grote gaten. In de rust was de stand 22-39. Na de rust kwamen de Eagles van coach den Hoedt dichtbij tot 42-48 maar in de slotseconde van het derde kwart liet de ploeg de schutter van Cangeroes vrijstaan waardoor er aan het eind van dit kwart 42-51 op het bord stond. Deze tik was voelbaar in het begin van het vierde kwart en de Domstedelingen liepen weer uit naar 45-62. Nog eenmaal werden de schouders er onder gezet maar dichterbij dan eindstand 63-69 kwam het niet. De start heeft duidelijk de thuisploeg de das omgedaan. Door de nederlaag zakt de ploeg iets verder weg op de ranglijst. In de dubbele cijfers kwamen Renate Warffemius met 11 punten, Roxy Zwijnenburg met 12 en Roos Jordans met 21 punten.

Under 22 verliest topper

Er stonden nog meer toppers op het programma want Jongens Under 22 speelde tegen de gedeelde koploper GOBA uit Gorinchem. Na goed op de foto te zijn gegaan, ontspon zich een eerste kwart waar de scores aan beide kanten makkelijk vielen en GOBA een punt voorsprong nam (23-24). Het tweede kwart kwam de thuisploeg meer in zijn spel. Een hechte defense zorgde voor een 44-33 voorsprong bij rust. Er leek dus niks aan de hand te zijn om alleen koploper te worden. In het derde kwart waren de rollen echter volledig omgedraaid.

De tweede helft was een helft waarin de mannen niet meer “het Eagles basketball speelde”. We kunnen zeggen dat we meer van onszelf hebben verloren, ondanks dat de eerste helft echt goed was.

Coach Derksen over de wedstrijd

Uiteindelijk nam GOBA dus het heft in handen en na het derde kwart waren de rollen plots helemaal omgedraaid en stond het opeens weer achter met 52-59. Een 8-26 kwart stand zegt veel. Uiteindelijk verloren de Eagles met 59-71 en moet het de nummer één positie definitief afstaan. Enige speler in de dubbele cijfers was Jeroen Poot met twaalf punten. Komende weekeinde nog één wedstrijd, dan kijken of de mannen wakker zijn uit bij Jump’80. De aanvangstijd is namelijk 10.30 uur in Hellevoetsluis.

De Jongens Under 18 gingen vrijdagavond al voor een wedstrijdje onder de grond want de Sophiahal in Hendrik-Ido-Ambacht ligt ingebouwd in een heuvel, thuishaven van de Helmink Heroes. De tegenstander speelde de hele wedstrijd een full court press maar door een goed opgezette pressbreaker van coach Marco Hoogendoorn werd dit vaak eenvoudig uitgespeeld. En als dan ook nog eens alle spelers scoren in een wedstrijd (topscorer Sidney Viegas met 14) kan er best tevreden terug gekeken worden op de wedstrijd. Een overwinning zat er helaas niet in voor het team want de plaatselijke helden wonnen met 57-52 van onze helden.

Voor het team Jongens Under 16 van coach Hoogendoorn was het een belangrijke wedstrijd afgelopen zaterdag. In de sterke poule waar ze nu in zitten willen ze na de winter ook in uitkomen. Want daar leer je uiteraard het meeste van als jeugdspeler. Helaas waren de Eagles zaterdag niet direct scherp in de uitwedstrijd bij New Stars. Want als je 9-0 achter staat loop je direct achter de feiten aan. Een brede selectie uit Nieuwgein liep langzaam verder weg en won uiteindelijk met 71-47. Een uitgebreider verslag is uiteraard weer te lezen want elke week kunnen we de verrichtingen uitgebreid lezen in het wedstrijdverslag.

Ook voor Jongens Under 14-1 stond de belangrijke vijfde plek op het programma afgelopen zaterdag. Uit bij Squirrels in Berkel en Rodenrijs moest het winnen om niet afhankelijk te zijn van directe belager Helmink Heroes. Het zat er afgelopen zaterdag echter niet in want als er maar 30 punten gescoord worden door de Eagles dan wordt het lastig. De thuisploeg scoorde er 44 en ging er dus met de winst vandoor. Echter ook Helmink Heroes verloor waardoor de vijfde plek toch niet in gevaar is gekomen.

Ook Under 14-2 speelde een uitwedstrijd, in Oud-Beijerland. Nadat enkele weken er diverse nagelbijters de revue passeerden is het nu de tweede wedstrijd op rij dat er een iets ruimere, helaas, nederlaag is. Want onder leiding van kersverse pensionado Henk van der Schoor won BOB met 49-40 van de mannen van Hans van der Voort. Desondanks staan de Eagles nog steeds op een mooie derde plek. Saleem Habib had maarliefst 20 punten en Benjamin Kramer had er 16.

Dan gaan we naar de lage baskets toe en daar gelukkig twee overwinningen. Want Under 12 begint steeds meer zijn draai te vinden. Under 12, nummer 10, won bij nummer 9 Divine in Rotterdam. Vanaf het begin een voorsprong en na acht periodes stond er een 36-27 voorsprong voor de Eagles op het bord. Voor de kerst nog één wedstrijd als hekkensluiter Zoebas op bezoek komt in de Haydnlaan.

Als laatste de jongste competitie spelende telgen. En die hadden goed gekeken de week er voor naar Heren 1. Want Under 10 speelde tegen Westland Stars de regioderby, hun laatste wedstrijd voor de kerst. In de Westlandhal won Heren 1 maar in de knusse Haydnlaan won Under 10 ruim met 49-27. Jake Valk scoorde er twaalf en Walt van der Voort had er veertien. Daarmee eindigt de ploeg mooi op een vijfde plek in deze poule, een puike prestatie voor de ploeg van Bart Buitenwerf.

Comments are closed.