Nieuws

Brief aan gemeente Maasluis inzake sportzaal Haydnlaan

MAASSLUIS – Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering, vrijdag 12 oktober, is door de leden akkoord gegeven tot het versturen van een open brief aan het college van burgemeester en wethouders van Maassluis en de gemeente Maassluis. Onderwerp van de brief is sportzaal Haydnlaan. Deze brief is hieronder voor de overige leden, ouders en andere geïnteresseerden als kopie te lezen. Mocht u naar aanleiding van deze brief contact willen opnemen met MBV Green Eagles dan kan dit door contact te zoeken met de voorzitter, Hans van Hoorn, via voorzitter@greeneagles.nl.

Geacht College en geachte gemeenteraad,

 

Wij verzoeken u deze brief te betrekken bij de behandeling van de begroting voor het jaar 2013 op 6 en 7 november 2012.

 

De leden van MBV Green Eagles, bijeen in een Algemene Ledenvergadering op 12 oktober 2012, willen hun zorg uitspreken over het uitblijven van voortgang bij de ontwikkeling van het verbouwplan van de gymzaal aan de Haydnlaan.

 

MBV Green Eagles heeft in 2011 een plan gepresenteerd voor de verbouwing van de gymzaal aan de Haydnlaan tot sportzaal. Dit plan is op 7 november 2011 besproken met de wethouders Keijzer van Van der Wees. Als vervolg daarop zijn door de vereniging een aantal vragen geformuleerd en aan wethouder Van der Wees aangeboden. Deze vragen zijn ook op 12 april 2012 formeel aan het college ter kennis gesteld. Beantwoording van deze vragen heeft nog niet plaatsgevonden.

 

De fracties van CDA, CU en PvdA hebben in de gemeenteraadsvergadering van 9 oktober 2012 gevraagd wanneer beantwoording van de vragen zou plaatsvinden. Wethouder Van der Wees heeft namens het college geantwoord dat twee vragen, over parkeren en bestemmingsplan, voor 1 november 2012 worden beantwoord. Beantwoording van de overige vragen is door hem zeer complex genoemd en zal nog twee maanden langer duren.

 

Vragen stellen is ook al nagedacht hebben over antwoorden. De vereniging wil graag meedenken met de wethouder en voegt daarom in een bijlage bij deze brief mogelijke antwoorden. Wij willen hierover graag in overleg met de wethouder en de gemeenteraad.

 

Uitstel van beantwoording van de vragen betekent een eventueel beschikbaar stellen van een benodigd budget over de begrotingsbehandeling wordt getild. Een begroting nota bene waarin structureel fors op het budget voor de sport wordt gekort omdat er geen plannen voor het thans beschikbare budget zijn. MBV Green Eagles verzoekt het college en de gemeenteraad een startbudget voor dit plan beschikbaar te stellen in de begroting van 2013.

 

Het plan van MBV Green Eagles past binnen het gemeentelijk beleid zoals dat is vastgelegd in de Accommodatienota Maassluis. Daarin staat namelijk dat gymzalen, omdat deze niet meer voldoen aan de eisen voor onderwijs en sport, moeten worden omgebouwd tot sportzalen. Ook de locatie voldoet, er zijn voldoende scholen in de omgeving en de gemeente heeft aangegeven geen plannen te hebben om de gymzaal aan de Haydnlaan op korte of middellange termijn te slopen, zo heeft wethouder Van der Wees aan MBV Green Eagles gemeld.

 

Het plan voor de verbouwing van de gymzaal tot sportzaal voorziet ook in bestaande capaciteitsbehoefte voor de binnensport. Alleen kijkend naar onze eigen sport, basketball, is er een tekort aan geschikte zaalruimte in Maassluis. In de Olympiahal kan niet worden gebasketbald, er hangen geen baskets. In de Wethouder Smithal is onvoldoende capaciteit om alle trainingen en wedstrijden van de vereniging op de gewenste tijden te houden. In de gymzaal aan de Haydnlaan kunnen alleen trainingen worden verzorgd voor niet-competitieve teams en wedstrijden voor de allerkleinsten, dit overigens alleen met dispensatie van de NBB. Trainingen voor de allerkleinsten, onder 8 jaar, kunnen daar helaas door verhuur aan een commerciële instelling niet meer op het gewenste tijdstip worden verzorgd.

 

In Maassluis wordt gelukkig veel gesport. Zowel binnen als buiten, net zoveel binnen als buiten. De binnensportaccommodaties voldoen kwa kwaliteit voor een deel niet aan de wensen van de sporters en eisen die worden gesteld door de sportbonden. Door deze eisen en wensen ontstaat een groeiend tekort aan capaciteit. Waarschijnlijk bestaat ook bij andere sporten behoefte aan meer zaalruimte. Zeker wanneer buitensporten als korfbal en handbal in de nabije toekomst ook naar binnen gaan.

 

Op vrijdag 14 september 2012 heeft MBV Green Eagles de plannen voor de verbouwing gepresenteerd in een informeel overleg van de Maassluise Sport- en Recreatieraad met de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft toen geadviseerd om de direct betrokken omwonenden te informeren. Dat heeft de vereniging op 26 september 2012 gedaan.

 

De vereniging heeft veel tijd en geld geïnvesteerd in dit plan en ook richting omwonenden de nek uitgestoken. Van de gemeente mag volgens de leden van MBV Green Eagles worden verwacht dat toch minimaal op een correcte termijn antwoord op de vragen wordt gegeven. Als dat pas in december 2012 kan, dan zijn de leden daar node mee akkoord. Een nog latere beantwoording is voor de leden onaanvaardbaar.

 

De vereniging denkt de exploitatie van de verbouwde zaal zelfstandig te kunnen doen. Daarbij wel denkend aan beschikbaar stellen van gelden door de gemeente volgens de “VDL-constructie” en garanties voor huur voor onderwijsdoeleinden. Er zijn ook sponsors benaderd en bereid gevonden om fondsen ter beschikking te stellen. Deze sponsors hebben recht op duidelijkheid of het plan kan worden gerealiseerd. De vereniging zal deze sponsors op de hoogte stellen van de termijn waarop de gestelde vragen worden beantwoord.

 

Graag wijzen wij uw college en gemeenteraad op een andere mogelijke realisatie van het verbouwplan. Namelijk door de gemeente zelf. Uit een korte en eenvoudige berekening blijkt dat de kapitaalslasten voor de gemeente van dit plan lager uitvallen dan van kunstgrasvelden. In dat geval is de vereniging gaarne bereid het ontwikkelde bouwplan aan de gemeente, voor verdere uitwerking door de architect, aan te bieden.

 

Nogmaals, wij verzoeken u deze brief bij de behandeling van de begroting 2013 te betrekken.

 

Een kopie van deze brief zal worden gezonden aan de Maassluise Sport- en Recreatieraad.

 

Met vriendelijke groet,

mede namens de algemene ledenvergadering,
Hans van Hoorn

voorzitter MBV Green Eagles

 

Bijlage, eerder gestelde vragen en mogelijke antwoorden:

 

Voordat de vereniging verder gaat met de ontwikkeling van het plan en het aanvragen van de omgevingsvergunning willen wij, naast de mondelinge reacties, ook een schriftelijke reactie van de gemeente op de volgende, reeds eerder aan de wethouder van sport gestelde, vragen:

  • is de gemeente bereid om aan de plannen voor de verbouwing van de gymzaal aan de Haydnlaan naar een sportzaal mede te werken;
    • Ja, het is een goed initiatief dat past binnen het gemeentelijk beleid en wordt ondersteund door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.
  • is de gemeente bereid om mee te werken aan de vorming van een stichting voor de bouw van de sportzaal;
    • Nee, de gemeente wil niet deelnemen in een stichting voor bouw, beheer en exploitatie van de sportzaal. Wel wil de gemeente de realisatie mogelijk maken.
  • is de gemeente bereid om de bestaande bebouwing in de te vormen stichting onder te brengen waarbij de grond eigendom blijft van de gemeente;
    • Ja, de gemeente wil de bestaande bebouwing verkopen aan de stichting voor het symbolische bedrag van € 1.
  • is de gemeente bereid om langlopende contracten met de stichting af te sluiten voor het geven van bewegingsonderwijs in de sportzaal;
    • Ja, de gemeente wil voor een periode van 20 jaar contracten afsluiten voor gebruik van de sportzaal voor bewegingsonderwijs voor minimaal het aantal uren dat de gymzaal aan de Haydnlaan thans wordt gebruikt voor bewegingsonderwijs.
  • als de bestaande bebouwing in de stichting wordt ondergebracht, wat zijn de overnamekosten;
    • De overnamekosten bedragen € 1.
  • in dit zelfde geval, is er sprake van achterstallig onderhoud;
    • Nee, er is op dit moment geen sprake van achterstallig onderhoud, wel van gepland meerjarig onderhoud. Een taxatie bij de overdracht zal eventueel achterstallig onderhoud in beeld brengen, de gemeente zal hiervoor dan budget beschikbaar stellen aan de stichting.
  • is de gemeente bereid om de meerjarig geplande onderhoudskosten en exploitatietekorten in te brengen teneinde de financiering van het plan mogelijk te maken;
    • Ja, de “VDL-constructie” wordt hiervoor conform de wensen van de gemeenteraad van toepassing verklaard en uitgevoerd.
  • is de gemeente bereid een omgevingsvergunning te verstrekken;
    • Ja, zodra een principe-aanvraag voor de bouw wordt ingediend.
  • wat zijn de kosten waar de stichting rekening mee moet houden bij de realisatie van het plan;
    • De gebruikelijke kosten voor een bouwplan, hierover kunt u contact opnemen met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht.
  • wat zijn naast de vragen over nut en noodzaak en de economische onderbouwing eisen van de gemeente voor realisatie van de sportzaal.
    • Geen.

Comment here