Dames 1 wint van ongeslagen koploper

MAASSLUIS – Een van de zwaarste maar ook leukste wedstrijden van deze seizoenshelft stond op het programma voor afgelopen zaterdag. BC Apollo is een team met zeer veel ex-eredivisie speelsters die anderhalf jaar geleden bij elkaar zijn gekomen om iets ‘rustiger aan’ op eerste klasse rayon te spelen. Zij winnen al hun wedstrijden en hebben voor de beker met maar 1 punt verschil van hun dames 1 (top promotiedivisie) verloren. Echt een sterk team waartegen de Eagles goed kunnen kijken waar ze staan. Uit werd er verloren, maar dit kwam door een zwakke start die niet meer te boven werd gekomen.

Alle Green Eagles speelsters waren gebrand en fel en hadden zin in de wedstrijd, en zo begon het team ook geïnspireerd spelend. Suzanne van Driel had (wat uniek is voor haar) een center tegenover zich die bijna even lang was. Beiden hielden elkaar gelijk in bedwang en vochten vanaf minuut 1 een sportief gevecht uit. Apollo had een tweede lange dame maar die wisselde vaak met de eerste en dus mocht Suzanne aan de bak, zowel reboundend als verdedigend als aanvallend.

De wedstrijd ging gelijk op maar Apollo liet wederom zien waarom ze zo goed zijn en schoot met scherp. Enkele goed verdedigde aanvallen scoorden zij, met moeilijke schoten, toch. Vooral vanaf hun guard kwam veel dreiging. Aanvallend moesten de Green Eagles ook echt even aanpassen en zoeken tegen dit sterke team. Het eerste kwart werd 13-19 verloren. Dit moest beter want een te groot gat overbrug je niet meer tegen die ervaren Amsterdamse dames. Het tweede kwart werd het ook iets beter, en dan vooral verdedigend. Marloes van Zeijl liet zien wat ze kan en maakte het hun guard zeer moeilijk. Aanvallend was het nog wat moeizaam, maar dit kwart werd gewonnen met 11-10. Ruststand 24-29 is ongewoon laag, maar waar Apollo de Eagles in bedwang hielden, deden de Eagles knap hetzelfde.

De tweede helft startte goed. Het was erg fel en de Eagles speelden vanuit een versnelling hoger. Guard Roos Jordans pushte de bal hard naar voren waardoor Apollo moest rennen. Vanuit die snelheid scoorde Roos zelf maar kwamen ook andere makkelijker vrij. Helaas counterde Apollo alle aanvallen van de Eagles en bij 35-38 knalden zij weer een driepunter raak waardoor het gat maar niet kleiner werd. Dit kwam ook door enkele goede kansen die gemist werden. Dat maakt het dan net niet.

Het spel was echter goed. En coach Jeroen Derksen zei ook vooral zo door te spelen. Dit was goed en dit moest gaan komen in het laatste kwart. In de eerste twee minuten kwam Willeke drie keer helemaal vrij op de driepuntslijn en schoot er twee raak, 43-44. Hierna kwamen de lange dames van Maassluise zijde op stoom en Suzanne scoorde samen met Mirjam van Rijn 9 punten op rij. Suzanne mocht met 53-54 achter naar de vrije worp lijn en schoot er, na de eerste te missen, gelukkig ook een raak onder grote spanning. 54-54. Na een laatste aanval bleef het gelijk en was het verlengen. Vijf minuten extra.

Marloes, die haar goede verdedigende wedstrijd vervolgde, scoorde mooi twee keer en beloonde zichzelf en het team daar mee. Een goede start aan de verlenging. Nadat Apollo drie van de vier vrije worpen miste maakten Roos Jordans (twee vrije worpen) en Renate Warffemius (met een mooie score) het gat opeens 4 punten en liep het helemaal naar Eagles zijde. Een knappe 13-4 score in de verlenging zorgde voor de zwaarbevochten overwinning met als eindstand 58-67. Aan de reactie en blijdschap van het team was wel te zien hoe graag ze deze wilden winnen. Suzanne speelde echt heel goed, maar eigenlijk moet dat ook gezegd worden van Marloes, en eigenlijk ook van… Het was duidelijk een mooie teamprestatie waar iedereen keihard voor werkte. En dat kon je ook zien aan de score verdeling: Willeke 17, Mirjam 11, Roos 9, Suzanne 9, Renate 8, Marloes 7, Esther Fleur Anouk 2. Top, nu op naar de lastige uitwedstrijd tegen Forwodians.