Dames 1 plaatst zich voor de final four

VOORHOUT – De zeer knappe overwinning op Apollo van vorige week had toch een minpunt, guard Roos Jordans hield er een pijnlijke knie aan over en lijkt enkele weken uit de roulatie. Het goede is dat met de overwinning de dames bijna zeker zijn van een plaats bij de final four, dit zijn de kruisfinales die leiden tot een uiteindelijke winnaar van het rayon. En dat is het doel voor de Maassluise dames. De uitwedstrijd in Voorhout zou bij winst een definitieve eerste plaats voor die finales betekenen.

De dames waren geconcentreerd en startten prima. Met goede acties inside scoorden Marloes van Zeijl, Renate Warffemius en Willeke Bruins  en vanuit die drives werd er ook goed gepasst zodat andere scoorden. Verdedigend was het redelijk alleen in de fastbreak werd er af en toe te makkelijk gescoord door Forwodians. Niet te min was het eerste kwart best goed en met een 11-18 stand een goede start. Het tweede kwart startte wederom goed met een mooie driepunter van Marloes maar na enkele minuten kreeg de thuisploeg het betere van het spel. Hun tweede center deed dit goed en bracht de Eagles in de problemen met een 8-0 run. Vanuit een time-out kregen de Eagles weer grip op het spel en de afsluitende minuten waren weer voor de Eagles met als hoogtepunt de buzzer-beating driepunter van Anouk van der Kooij ruim vanaf eigen helft. Het schot ‘voelde goed’ was haar commentaar.

De tweede helft begon rommelig en waar het leek alsof de Eagles konden weglopen lukte dit maar niet. Toen was er een echt rommelige fase waarin veel slechte passes door Forwodians onderschept konden worden. Dit kostte de Eagles binnen drie minuten de voorsprong. Het kwart werd 16-11 verloren en opeens was het (te) spannend. Er werden geen goede drives meer gepakt en doordat de scheidsrechters iets meer toelieten kwam er wat frustratie. Zonde want opeens ging Forwodians er weer in geloven.

Het laatste kwart verliep zeer raar. De eerste vijf minuten gaan gelijk op naar een stand van 49-52. Dan lijken de Eagles de wedstrijd te beslissen door een score van Marloes gevolgd door een rake driepunter van Anouk. Helaas stond zij net met haar hak op de lijn, dus stond zij uit. In plaats van 8 dus ‘maar’ 5 punten voor. Dan met twee minuten te gaan verdedigen de Eagles zeer goed en Forwodians komt er niet doorheen. In de buzzer schiet hun guard een zeer gelukkige driepunter. Opeens twee punten wedstrijd. Vervolgens komen de Eagles goed door de press heen maar wordt er een volledig vrije bal gemist. Het blijft 2 punten. In de laatste aanval scoort Voorhout en de Eagles nemen in met 4 seconden te gaan. Na een goede inname komt Forwodians toch nog aan de bal en scoren zij nog bijna. Maar gelukkig voor de Green Eagles niet helemaal. De wedstrijd had dus al drie keer beslist moeten zijn, maar een beetje spanning was blijkbaar nodig.

Toch is het knap dat de Eagles hier wonnen en daarmee kwalificatie voor de final four zeker hebben gesteld. Ze gaan zelfs als nummer één de kruisfinales in. Dat is met nog twee wedstrijden te gaan een topprestatie. Willeke 23 en Marloes 12 waren de dubbele cijfers. Eindstand 58-60 overwinning.