Puike eerste helft brengt Heren 1 overwinning

LEIDEN – Afgelopen zaterdag stond voor het eerste herenteam van Green Eagles de uitwedstrijd tegen BS Leiden 3 op het programma. Vorig seizoen speelden de ploegen viermaal tegen elkaar en de Eagles wisten al deze ontmoetingen in winst om te zetten. BS Leiden treedt dit jaar echter met een bijna compleet ander team aan en de Leidse ploeg moest dan ook niet onderschat worden, getuige ook het feit dat BS Leiden voor aanvang van de wedstrijd de tweede plaats in de poule bezette.

In het eerste kwart hielden de twee ploegen elkaar redelijk in balans en na tien minuten stond er een stand van 18-16 op het scorebord, waarbij Laurens Don voor de ploeg uit Maassluis in deze periode (met name vanaf de vrije worplijn) twaalf punten voor zijn rekening nam. In het begin van het tweede kwart wisten de Eagles een klein gaatje te slaan: onder meer door vijf punten op rij van Jeroen Derksen (waaronder een driepunter) wisten de bezoekers een voorsprong te pakken van 20-23. Dankzij goed verdedigen door de ploeg uit Maassluis wist BS Leiden dit kwart slechts vijf (!) punten te maken, terwijl de Eagles in de aanval de bal goed rond lieten gaan en via scores van verschillende spelers uit konden lopen. De ploegen gingen met een 23-35 stand de rust in.

Green Eagles begon sterk aan het derde kwart door via Marcel Vaissier en Stefan Kraaijeveld zes punten op rij te maken. BS Leiden begon vanaf dit moment echter meer raak te schieten en de Eagles speelden in de aanval de bal niet meer zo goed rond als in de eerste helft, waardoor de Maassluise voorsprong langzaam terug begon te lopen. Desondanks stond er aan het eind van het derde kwart nog een 39-50 stand op het bord. Omdat zowel Stefan Kraaijeveld (die later uit zou vallen met een blessure aan zijn elleboog) als Lukasz Smiechowski in het begin van de laatste periode vier punten wisten te maken leek er met vier minuten te spelen en een voorsprong van elf punten weinig aan de hand te zijn voor Green Eagles, maar door zeven punten op rij van BS Leiden bedroeg de Maassluise voorsprong met iets meer dan twee minuten te gaan nog maar vier punten (54-58). Scores van Rik van der Vaart en Marcel Vaissier (na een belangrijke rebound van Niels Warffemius) zorgden er echter voor dat de Eagles de overwinning uit het vuur konden slepen (56-61).

In deze wedstrijd behaalden Laurens Don (17 punten), Stefan Kraaijeveld (12 punten) en Lukasz Smiechowski (10 punten) dubbele cijfers. Volgende week staat voor de ploeg uit Maassluis de thuiswedstrijd tegen koploper Binnenland op het programma.