Belangrijke overwinning na verlenging

AMSTERDAM –

De vorige wedstrijd tegen leiden werd verloren, maar daar werd dan ook zeer slecht gespeeld. Leiden trof deze Eagles op een goed moment. Nu was er een uitwedstrijd tegen de nummer 2 van de poule, US uit Amsterdam. Een goed team, wat toch wel de beste tegenstander van deze poule is.

De start was heel goed. Dankzij goed basketbal was de actieve Suzanne van Driel de scorende speelster. Met 9 punten was zij goed aanwezig en ook verdedigend speelde zij goed. Verder schoten de Eagles 4 van de 5 vrije worpen raak en was het goed spel om te zien. Stand 7-16.

US speelde met vertrouwen en bleef de laag staande centers zoeken. Deze waren behendig en maakte enkele mooie scores. Ook verslapte de verdediging iets in het tweede kwart en de Amsterdamse dames kwamen schoten zeer veel raak (vaak heeft dit met elkaar te maken).

Ondanks nog steeds goed aanvallend spel, was US dominant en zij scoorden 29 punten. Het hoogste aantal in een  kwart wat de Eagles tegen hebben gekregen dit seizoen. Daar zaten drie goede driepunters bij en met rust was het zomaar 36-34 voor de thuisploeg. Werk aan de winkel.

Probleem is dat het schot totaal niet viel bij de Eagles en US de bucket goed verdedigde waardoor het derde kwart te geforceerd werd gebasketbald door de Eagles. Begin vierde kwart was us uitgelopen naar 41-50, negen punten achter met negen minuten te gaan.

Coach Jeroen Derksen besloot anders te gaan spelen in de aanval en deze pick and roll aanval pakte goed uit. Roos Jordans en Willeke Bruins gebruikten afwisselend het screen en zo kwamen er goede scores, met een driepunter van Roos stond het met enkele minuten te gaan 54-54. Hierna werden enkele grote kansen gemist door de Eagles en kreeg Roos haar vijfde fout. Renate Warffemius, die ongelukkig speelde in het derde kwart, was goed teruggekomen in het vierde. Zij maakte een belangrijke score gevolgd door een vrije worp waarmee de Eagles met 24 seconden te gaan balbezit hadden bij 60-60. Helaas volgde er een hele slechte aanval, misschien de spanning al mag dit niet, en kreeg US een kans op de overwinning. Zij misten (net) en het werd verlengen.

De verlenging speelde de Eagles weer goede aanvallen. De verlenging begon met een geluks driepunter in de schotklok van Willeke, maar daarna werd er echt goed door gebasketbald. Suzanne speelde heel goed en ook Renate viel op door goed spel op de guard positie. Een goed laatste kwart en een zeer goede verlenging zorgden voor een nog beter gevoel bij spelers en coach. Deze wedstrijd werd namelijk gewonnen met 64-72 en vooral na zo te hebben achter gestaan is dat een prestatie. De Eagles hadden dit een jaar geleden nog niet gekund, en lieten hiermee zien te zijn gegroeid.

Een team prestatie die een overwinning opeverde, vlak voor een weekend vrij in verband met jubileum, mooi.