Dames Green Eagles openen competitie goed

MAASSLUIS – De dames van de Green Eagles mochten de nieuwe competitie beginnen met een thuiswedstrijd. Het sterke team van de Landslake Lions, dat vorig seizoen nog voor de Eagles eindigde, was de tegenstander.
Na de gewonnen sprongbal was er in de eerste minuten duidelijk spraken van een valse start voor de thuisploeg. Ondanks een man to man verdediging schoten de meiden uit Landsmeer 3 keer een driepunter raak terwijl de aanval van de thuisploeg weinig overtuiging uitstraalde. Een time out na 2 minuten en een 0-9 achterstand was dan ook een logisch gevolg. Gelukkig vond hierna ook de Eaglesaanval de basket. Ook met driepunters, van Roos Jordans en Willeke Bruins, werd de deksel van de ring geschoten. Landsmeer pafte, uit handen van weer een andere speelster, de 4e driepunter erin en bij 8-16 was er nog steeds een flinke achterstand. Hierna stagneerde het afstandschot van de bezoekers terwijl nu juist de Eagles met afstandschoten (driepunters van weer Willeke Bruins en Jolien v Baalen) bleven scoren. Bij 21-16 leek de balans al snel door te slaan in het voordeel van de thuisploeg maar de Lions vochten zich terug tot een 21-21 stand na het eerste kwart.
In de 2e periode bleken de Eagles meer energie op het veld te leggen. De volledige ploeg (11 dames sterk) kwam in de 1e helft al in het veld terwijl bij de Lions duidelijk werd dat een groot deel van het team in de middag al een wedstrijd met de U20 ploeg had gespeeld. Langzaam maar zeker liepen de Eagles weg naar een 35-27 ruststand.
Zoals de wedstrijd was begonnen gebeurde dit min of meer nu ook in de 2e helft maar dan met driepunters van de Green Eagles . Jolien v Baalen, Willeke Bruins en Roos Jordans waren hiervoor verantwoordelijk. Met nog 3 minuten te spelen in de 3e periode was de voorsprong uitgebouwd tot 50-30. Willeke Bruins kreeg de eer om in een combinatieverdediging extra aandacht te krijgen en plotseling ging de Landslake aanval ook weer scoren. Met productie van Lauren Metz en Epiphany Etiennne werd het verschil met nog 10 minuten te gaan teruggebracht tot 50-39. In de laatste 10 minuten was de eerste score van Fleur v Baalen waarna de punten weer aan beide kanten vielen. De bezoekers kwamen nog terug tot 59-52 maar in deze laatste periode bleek de jonge Eva Kerkhoven zich als een vis in het water te voelen tussen haar leeftijdgenoten van de tegenstander waarvan er verschillende de afgelopen zomer in de vertegenwoordigende nationale teams hebben gespeeld. Eva liet zien dat ook haar uitverkiezing voor de nationale selectie u18 misschien wel op zijn plaats was geweest. Met 9 punten velde zij het vonnis definitief en eindigde de wedstrijd in 73-58.
Bij de Eagles schoten Roos Jordans (20), Willeke Bruins (19) en Jolien v Baalen (10) zich in de dubbele cijfers. De Lions moesten het vooral hebben van Epiphany Etienne met 22 punten.
Volgend week wacht het 2e competitieduel. In Berlicum wordt dan aangetreden tegen promovendus Springfield.