Dames Eagles geven 1 helft goed partij tegen de nummer 2 van Nederland

MAASSLUIS – In de achtste finale van de Nederlandse basketbalbeker hadden de dames van de Green Eagles een thuiswedstrijd geloot tegen het eredivisieteam van de Royal Eagles. De Royal Eagles zijn een opleidingsinstituut voor jeugdige basketbalsters. Met 2 keer training per dag is deze ploeg de hofleverancier voor de Nederlandse (jeugd)teams. Zij staan momenteel op een gedeelde 2e plaats in de nationale eredivisie.

Omdat de ploeg ook in de internationale basketbalcompetitie speelt en eerder deze maand wedstrijden op het programma had tegen ploegen uit Letland en Litouwen moest de bekerwedstrijd tegen promotiedivisionist Green Eagles gespeeld worden op een dinsdagavond. Toch was er nog een redelijke publieke belangstelling die tot hun verbazing een thuisploeg zagen die direct het initiatief nam. Vooral Willeke Bruins was aanvallend nauwelijks te stoppen terwijl een fanatieke verdediging de talenten van Nederland gedurende de eerste 10 minuten op slechts 10 punten hield. Zelf scoorde de thuisploeg er 20 een heel stiekem gingen de supporters al geloven in een daverende verrassing.

In het 2e kwart werden de bezoekers langzaam meer trefzeker. Met 3 driepunters was de achterstand na 4 minuten teruggebracht tot 24-19 maar de Maassluise Eagles weigerden zich over te geven. Met scores van Roos Jordans, Renate Warffemius en Eva Kerkhoven bleef de thuisploeg tot 3 minuten voor rust op voorsprong. Toch was de eredivisionist in staat om de rust met een 36-42 voorsprong te bereiken. In de laatste seconde voor de pauze sloeg ook het noodlot toe voor de Green Eagles. Uitblinkster Willeke Bruins (15 punten in de 1e helft) verdraaide haar knie en bleek in de 2e helft niet meer te kunnen spelen.

Direct in de 2e helft bleek dat het afhaken van Bruins desastreus was voor de thuisploeg. Niet alleen scorend werd Bruins gemist, ook het uitspelend van de Apeldoornse press was nu voor haar vervangster vaak een te grote opgave. De 11 vrouw sterke bezoekende Eagles hadden nu simpelweg meer in hun mars dan de overgebleven 8 Maassluise Eagles. Toch waren er lichtpuntjes in het spel van de thuisploeg. Eenmaal in de aanval strooide spelverdeelster Roos Jordans met mooie assists, vooral op Eva Kerkhoven. De jeugdige Kerkhoven blokte op haar beurt de center van het Nederlands Team onder 20 jaar Marleen Peek (1.94 m) spectaculer.

Het laatste kwart begon met een 49-74 stand. Alle thuisspeelsters moesten aan de bak omdat veel speelsters op het randje van diskwalificatie (5 persoonlijke fouten) speelden. Met mooie scores van verschillende speelsters kwam het verschil weer onder de 20 punten (62-80). Dit tot ongenoegen van de Royalcoach (technische fout) waarna aanvoerster Anouk Kraaijeveld (zij speelde voorlopig haar laatste wedstrijd) op de vrije worplijn mocht profiteren. Pas toen Jolien van Baalen (5 fouten) en Roos Jordans en Anouk Kraaijeveld (applauswissels) naar de kant gingen werd het verschil nog wat groter. Eindstand 62-91

Topscoorsters Green Eagles: Roos Jordans 20 punten, Willeke Bruins 15 en Eva Kerkhoven 12.