Eagles maken het runner up Baros bijzonder moeilijk

MAASSLUIS – Eerder dit seizoen wonnen de dames van de Green Eagles nog redelijk gemakkelijk van de dames van Baros (72-80). Toen was de Maassluise formatie nog op volle sterkte. Ditmaal waren er nog slechts 7 speelsters beschikbaar.

Baros kwam na 7 gewonnen wedstrijden op rij als favoriet naar Maassluis. De Eagles daarentegen hebben dit kalenderjaar nog niet gewonnen maar van dit verschil was in de eerste minuten maar weinig te zien. Pas na 10-11 liepen de Rotterdamse studenten weg naar 10-17 en kwam de 1e pauze bij 13-17.

Het 2e kwart werd prima gestart door de thuisploeg. Met uitstekende passes van de in het veld gekomen Jessica Hoek werd de achterstand in 4 minuten tijd omgezet in een 21-17 voorsprong. Helaas viel de Maassluise aanval hierna ineens stil en Baros profiteerde van deze Maassluise inzinking, die achteraf de thuisploeg de overwinning kostte. Voor de pauze vond alleen Fleur van Baalen nog slechts 1 keer de basket voor de Eagles. Van Baalen die in de eerste helft overigens de Rotterdamse topscoorster Sade Akindele goed in bedwang hield.

Na een 23-30 ruststand leken de bezoekers de wedstrijd al in het begin van de 2e helft te beslissen. Na een openingsscore van Kirsten Boer (25-30) scoorden de Erasmus studenten 11 punten achtereen waarvan Akindele de laatste 9 voor haar rekening nam (25-41). Zij profiteerde van de afwezigheid van van Baalen die in de laatste minuut van de eerste helft tegen haar 3e persoonlijke fout was opgelopen en uit voorzorg aan de kant werd gehouden. Toen coach Brugman van Baalen weer in het veld bracht en Moira van Leeuwen enkele malen de basket vond werd een opmerkelijke Maassluise opmars een feit want na een 38-47 stand na 30 minuten werd de stand bij 50-50 op gelijke hoogte gebracht. Baroscoach Selma Rooseboom kon niets anders dan in een time out vluchten. Het momentum lag ogenschijnlijk bij de thuisploeg en het was daarom pijnlijk dat de eerste 6 punten na de time out door Baros werden aangetekend. Coach Brugman reageerde in een time out met het veranderen van de Eagles verdediging. Er was nog 3 minuten te spelen. Kirsten Boer en Renate Warffemius scoorden en Roos Jordans gooide er zelfs een driepunter in. Britt Teeuwen en Danique Clement deden dit ook namens Baros en met nog een kleine minuut op de wedstrijdklok was de stand 59-60 met balbezit voor Baros. Na een schot ging de bal via een Eaglespeelster over de achterlijn met nog 3 seconden op de schotklok en 27 seconden op de wedstrijdklok. Baros nam weer een time out en maakte afspraken voor de, naar alle waarschijnlijkheid, laatste 3 seconden balbezit. Duidelijk was te zien dat de bal volgens afspraak inside naar Akindele moest worden gebracht maar omdat het Maassluise collectief dat onmogelijk maakte (Fleur van Baalen was ondertussen toch met een volle straflijst naar de kant) werd de bal naar buiten gespeeld waar Shanna Zwaan haar 2e veldscore in de wedstrijd produceerde en nog wel buiten de driepuntlijn (59-63). Moira van Leeuwen reageerde snel met ook een feilloze driepunter en de klok moest worden gestopt omdat Baros de wedstrijd anders uit ging spelen. Helaas stond de Eaglesformatie nog slechts op 1 teamfout. Het maken van de overige 3 teamfouten nam zoveel tijd in beslag dat men de Barosploeg niet meer op de vrije worplijn kon krijgen om vervolgens het balbezit te verzilveren.

Het talrijke thuispubliek, inclusief de 7 afwezige Eaglespeelsters, zagen met gekromde tenen de wedstrijd met 62-63 verloren gaan maar ook zagen zij een prima prestatie van de gehavende Eaglesploeg met de meeste punten voor Kirsten Boer 16, Roos Jordans 15, Moira van Leeuwen 14 en Fleur van Baalen