Nieuws

Bijna is het weer zover !

MAASSLUIS – De nieuwe competitie start voor de meeste teams in het weekend van 20 september. Op 1 september beginnen de trainingen weer en voor iedereen is er 1 week eerder al gelegenheid om, met een wat ruimere groep, te trainen. De schema’s volgen binnenkort.

Er gaan veel dingen veranderen in het seizoen 2014-2015

De rayonklasse komt oa. te vervallen. Je speelt of “landelijk” zoals dames 1 en heren 1 nu gaan doen of je speelt “afdeling”. Waar bijna alle teams in voorgaande jaren na een halve competitie opnieuw werden ingedeeld en daardoor nieuwe tegenstanders kregen is er nu een hele competitie voor alle seniorenteams en JU20 tot mei 2015. Ook de andere teams spelen in “grote” poules. Dat wil zeggen een halve competitie (een uit of een thuiswedstrijd) tegen meer tegenstanders. Dus hopen op thuiswedstrijden tegen teams uit “Verweggistan” en uitwedstrijden in de buurt

Wat ook verandert zijn sommige spelregels maar hier komen we nog wel apart op terug.

Wat zijn mijn verwachtingen voor onze teams?

Dames 1 staat een 1 ½ competitie promotiedivisie te wachten. Dwz. 2 keer uit en 1 keer thuis tegen een tegenstander of andersom. Groene Uilen komt 2 keer naar Maassluis maar de dames moeten wel 2 keer naar Enschede en daarmee zullen de kilometers in vergelijk met vorig seizoen toenemen. Een leuke loting was er overigens voor de beker. Het talenten team van het CTO zou naar Maassluis komen. De NBB vond de kans op een vroegtijdige uitschakeling van hun talententeam blijkbaar te groot want de loting werd doodleuk geannuleerd! Terug naar de competitie.Baros en Hoofddorp zijn te pakken volgens mij en tegen alle andere ploegen wordt het spannend waarbij DAS natuurlijk erg afhankelijk is van de aanwezigheid van sommige speelsters J. Allemaal heel blijven graag en dan wordt het een hele leuke strijd. Ik voorspel plaats 5.

Heren 1 speelt dan eindelijk weer landelijk. Hoewel daar een nieuwe competitieopzet voor nodig was. Toch zijn de meeste tegenstanders oude bekenden. Binnenland 2 is weer 1 van de favorieten en tegen SVO is nog iets recht te zetten. RZ heeft hopelijk nog steeds een Green Eagles complex. Baros, Cobra Nova 2 en Hurricanes komen uit de buurt. De nieuwe tegenstanders komen uit Brabant. Leuk, nieuwe gezichten in de vorm van Springfield, Barons, High Five, Vlijmscherp (alleen de naam al) en de Giants die ook al tegenstander zijn in hun eigen hal voor de bekercompetitie. Een klassering is moeilijk in te schatten. De Brabantse ploegen zijn over het algemeen genomen minder dan hier in het westen maar bijna al deze ploegen speelden vorig seizoen al wel op landelijk niveau. Ook de heren gaan eindigen op plek 5! Het grootste gevaar voor een middenmoter in een hele competitie is altijd concentratiegebrek op het eind. Mochten er mannen afhaken tegen het slot van de competitie dan hebben we altijd nog wat enthousiastelingen van heren 2 achter de hand voor hun debuut of rentree in de hoofdmacht.

Heren 2 gaat dus “terug” naar de afdeling. Op dit moment lijkt de bemanning wat groter dan aan het eind van de vorige competitie. De tegenstanders zijn veelal wel bekend. Het oude mannenteam van BZ is een vervelende tegenstander. Ook tegen BOB is het moeilijk spelen. Jumpers 2 en Grasshoppers 2 werden in de laatste competitie al eens verslagen. Cady 2 komt met veteraan en oud Green Eaglesspeler “Jan Stolk”. Cangeroes 3 is sterk en met Jump IJsselstein en LUSV kun je alle kanten op. Binnenland 4 oogt niet meer zo sterk en lekker dichtbij. Wij worden 6e.

Heren 3 speelt in de 2e klas van de afdeling en zij stuiten op moeilijke tegenstanders zoals Goba en Divine 2. Vreemd genoeg zijn zowel Juventus 1 als 2 ingedeeld (kan nog veranderen). River Trotters 2, Hurricanes 2, Squirrels 2, Klipper Stars, Leerdam en RZ 2 zijn te bespelen. Jump wordt knokken en uiteindelijk ben ik pessimistisch over de rangschikking. 11e van de 12 ploegen.

Heren 4 speelt weer op het laagste niveau en mag de Haagse regio in. Westland Stars 3 is dan de semiderby. Forwodians 2 lijkt sterk en ook in deze indeling een oude bekende terug in de Smithal als Ronald Jonkman met Alphia 2 op bezoek komt. Jumpers 5, Cobra Nova 5 en Bouncers Basketball (Waddinxveen/Springers combinatie) zijn onbekend. Oegstgeest 3 is wel bekend en de andere tegenstanders zijn de studenten van Punch 8, Lusv 4 en Lusv 5. De teambezetting zal bepalen hoe hoog we eindigen. Ik verwacht ook hier geen kampioenschap maar plek 5.

JU20 speelt in poule WH204A. Dit wil zeggen in de 4e en laagste klas van de afdeling. Ik verwacht daarom toch wel een topklassering J. Grasshoppers, Juventus en Westland Stars lijken op voorhand de beste ploegen. ABC basketball en Forwodians spelen in deze klasse met hun U22 teams. Tweede teams van Hurricanes, Bouncer Basketball en Argon zijn ook tegenstander evenals het ver weg spelende Quick Runners. Wie de trainer/coach van ons nieuwe JU20 team wordt is nog onbekend. Wel bekend is de uitslag van mijn glazen bol. 7e

JU18 gaat met trainer/coach Marco Hoogendoorn spelen in de 2e klas van de afdeling. Uitwedstrijden staan er in deze halve competitie op het programma tegen: River Trotters, Divine, Binnenland 2, RZ en Hurricanes. Thuis wordt er gespeeld tegen Rowic, Cady, Krimpen en Fairmount. Voordeel van de Warffemiusmannen is dat er versterking kan worden ingeroepen uit JU16. Een voorspelling is heel moeilijk. Alle teams zijn, in vergelijking met vorig seizoen, gewijzigd. Op gevoel zeg ik dat Fairmount, Divine en RZ de favorieten zijn. Wij worden 6e in deze poule van 10.

JU16 speelt 8 wedstrijden t/m december. Zowel in de maand september als in oktober staat er (voorlopig) slechts 1 wedstrijd gepland. Dat komt goed uit voor de mannen die de honkbalcompetitie eerst nog moeten afmaken. Squirrels, Oegstgeest en Bouncer basketbal lijken de sterkste ploegen en Grasshoppers 2 is onberekenbaar. Alphia, Westland Stars, Zoebas 2 en Jump zijn de overige teams. Wetende dat ik veel druk ga leggen op de ploeg van Koen Warffemius voorspel ik toch een kampioenschap!

JU14 heeft 2 totaal verschillende competities meegemaakt vorig seizoen. Dit jaar beginnen de mannen in de 3 klasse b van de afdeling (WJ143b voor de meekijkers op de rayon west site). Een keurige poule met maar liefst 11 tegenstanders die elkaar in 4 maanden gaan bestrijden. Iedere week een wedstrijd dus behalve in de herfstvakantie (onder voorbehoud). Een voorspelling is hier onmogelijk. Veel spelers komen voor het eerst in aanraking met die hoge basket en die grotere bal. Ons u14 team bleef grotendeels intact inclusief trainer/coach. Alleen daarom al denk ik aan een veel beter resultaat dan in het begin van vorig seizoen maar geen kampioenschap. Een mooie positie in de middenmoot (6e).

U12 gaat t/m december spelen in de 4e klas (WX124C).

Lekker veel wedstrijden te beginnen in Waddinxveen op 20 september. Niet veel geluk met “de loting” vooralsnog want de ploegen die ver weg spelen moeten worden bezocht. Ouders, we gaan op bezoek in Katwijk, Voorhout, IJsselstein, Berkel, Delft en zoals gezegd Waddinxveen. Ploegen uit Den Haag, Voorburg, Zoetermeer, Leiden en Leiderdorp komen naar de Haydnlaan. In deze poule van 12 teams zal ons nieuwe u12 team het best moeilijk krijgen. Voorspelling; 9e plaats.

U10. Ja, Ja het gaat toch echt gebeuren voor onze jongste leden. Een echte competitie met 11 wedstrijden. Ook u10 speelt de eerste wedstrijd, net als u12, uit tegen Bouncers basketball. Alleen deze wedstrijd wordt gespeeld in Gouda. De resultaten op de toernooitjes en vriendschappelijke wedstrijden vorig seizoen geven goede hoop. Trainster Anouk staat garant voor een goede opleiding en in de eigen haydnlaan denk ik niet dat onze u10 snel zal verliezen. De grote velden buitenshuis kunnen wellicht wat problemen geven. Ik ben erg optimistisch. We eindigen vast in de top 3.

De meidenteams u16 in samenwerkingsverband met de Westland Stars.

De sterkste samenstelling zal dit seizoen spelen onder de naam “Westland Stars MU16”. Zij spelen dan ook hun thuiswedstrijden in de Westlandhal. In tegenstelling tot het programma op de rayon west site wordt er slechts een competitie gespeeld t/m december. Hierna volgt er een herindeling. Er wordt gespeeld in de 1e klasse van de afdeling. Vergelijkbaar met de rayonklasse van vorige seizoenen en dus geen wedstrijden meer in Urk, Zwolle en Eindhoven. Er zitten wel 2 U18 teams in deze klasse. In de samenstelling van vorig seizoen liggen er ongetwijfeld betere resultaten in het verschiet. Ons team bleef namelijk grotendeels ongewijzigd terwijl veel tegenstanders met doorstroming te maken hebben. DAS u18 en Grashoppers zullen wellicht nog een maatje te groot zijn maar ploegen als Almere, Shooters en DAS u16 zijn te pakken. Ook Leiden staat weer op het programma en die waren wij vorig seizoen 2x de baas. Mijn voorspelling is een 4e positie.

U16-2 is het mu14 team van vorig seizoen en speelt dit jaar onder de naam van Green Eagles MU16.  Naast de harde kern uit het Westland (Nienke, Inge, Kaja en Nicole) en de Maassluise speelsters Lone, Fatma en Randa hoop ik dat de alleen trainende meiden van vorig seizoen wedstrijdminuten gaan maken. Met de dubbele licenties kunnen alle speelsters ook nog eens minuten afdwingen in het team “Westland Stars”.

In 1e instantie, en dit staat ook nog zo op de rayon west site, was dit team ook ingeschreven in de 1e klas van de afdeling. Deze indeling is per abuis gedaan en wij proberen nu in te schrijven in de 4e klasse. Dat past ons beter en gaan dan 4e worden. Zes tegenstanders komen dan uit de oude kern Rotterdam waaronder het bekende Goba. Twee uit de omgeving van Den Haag en voor 3 moeten we richting Utrecht.

De gegevens van dit, op 11 augustus geschreven stukje, zijn natuurlijk onder voorbehoud. Er kan nog van alles veranderen.

Kees Brugman