Eagles Dames verrassen in ouverture

MAASSLUIS – In de competitie opener hadden de Green Eagles de moeilijke taak om de kampioen van het vorige seizoen partij te bieden. Niet alleen moeilijk omdat Lokomotief ook dit jaar weer een kandidaat is voor de titel maar ook omdat de Eaglesploeg zelf moest aantreden met slechts 7 speelsters. In vergelijking met de formatie van het vorige seizoen, waarin de Eagles uiteindelijk slechts als 11eeindigde, vertrokken Eva Kerkhoven, Moira van Leeuwen en Jessica Hoek. Anouk Kraaijeveld en Renate Warffemius zijn ook nog maanden niet beschikbaar zodat de ploeg voorlopig slechts bestaat uit 7 speelsters. Ook Lokomotief leek lange tijd met slechts 7 dames te kunnen spelen aangevuld met jeugdspeelsters, een weelde die de Eagles niet kennen. Begin van de week kwamen er in Rijswijk echter ineens 3 buitenlandse studenten binnen wandelen die zich ontpopte tot uitstekende basketbalsters.

Het was Kirsten Boer die de eerste punten van het seizoen op het scorebord schoot. Hierna nam Lokomotief het heft in handen. De Eaglesaanval werd in de eigen Wethouder Smithal lang in bedwang gehouden en na 7 minuten was de stand 4-11. De nieuwe talenten van de bezoekers kwamen in het veld juist op het moment dat de Eaglesploeg beter begon te spelen. Niet alleen werden er in de laatste 3 minuten van het eerste kwart 16 punten gescoord maar bij de bezoekers leek het samenspel nu een probleem. De Rijswijkse ploeg bleek nog totaal niet afgestemd op de nieuwe speelsters waarvan vooral Evianna Sipila een pareltje lijkt te zijn waar de regerende kampioen nog veel plezier van gaat beleven.

Na het 1ekwart was er al een voorsprong van 20-16 voor de Eagles. Deze voorsprong werd in het 2e deel alleen maar groter. De wisselende verdediging van de Eagles stond de bezoekers slechts 10 punten toe terwijl Roos Jordans (9 punten) en Willeke Bruins (7 punten) ‘on fire’ waren. Ruststand 38-26.

De Eagles kwamen in de 2ehelft niet goed uit de kleedkamer. Slordige fouten in de verdediging lieten de Rijswijkse dames 2 keer tot een score komen en aanvallend namen de Eagles verkeerde schoten. Door een drie- en een tweepunter van Sipila kwamen de Loko-dames na 5 minuten spel terug tot 40-37 waardoor de Eagles na een timeout terugvielen in een zone verdediging. Een verdedigingsvorm die tegen een, normaal, goed schietende ploeg als Lokomotief een niet ongevaarlijke keuze is maar in dit geval pakte het goed uit. Center Suzanne van Driel heerste niet alleen in de rebound maar ging zich ook met de scores bemoeien met als hoogtepunt het prachtig afmaken van een fastbreak. Lokomotief bleef tot het eind van het 3ekwart nog wel in het spoor maar een buzzer beater van v Driel na een aanvalsrebound deed de laatste periode beginnen met een 48-43 voorsprong.

De meegereisde Rijswijkse supporters hadden in het laatste kwart nog goede hoop dat de Eagles conditioneel ineen zouden storten. Verschillende dames moesten ook wel erg veel minuten maken van coach Kees Brugman maar een ineenstorting bleef uit. Langzaam maar zeker kreeg de eerste verrassende overwinning van de miniploeg uit Maassluis meer gestalte. Suzanne van Driel regelde kort voor tijd haar eigen applauswissel met het maken van haar 5epersoonlijke fout en een driepunter van Roos Jordans sloot de eerste wedstrijd van dit nieuwe seizoen af. Eindstand 77-63.

Willeke Bruins werd met 25 punten topscoorster. Roos Jordans kwam erg dicht in de buurt van een triple double met 9 rebounds, 9 assist en 21 punten. Ook waren er dubbele cijfers voor Kirsten Boer 13 en Suzanne van Driel met 12.

Een mooie en zeer verrassende overwinning voor de Eaglesploeg maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer. Zeker in de wetenschap dat Fleur van Baalen voorlopig een aantal maanden niet meer in actie zal komen. Komende zaterdag de uitwedstrijd tegen de sterke nieuwkomer Cobra Nova.