MU16 wint de strijd om de rode lantaarn.

LEIDEN- In de hoogste klasse van het Nederlands meisjes basketbal onder 16 jaar heeft de combinatieploeg van de Green Eagles en de Westland Stars de wedstrijd tegen rode lantaarndrager BS Leiden gewonnen. Hierdoor blijft Leiden puntloos onderaan de ranglijst en de ploeg uit het Westland stijgt zelfs een plekje van 11 naar 10.
In een sfeervolle Vijfmeihal in Leiden begonnen beide ploegen zoals verwacht nerveus. BS Leiden is op jacht naar de eerste overwinning en had in de afgelopen weken betere resultaten geboekt dan de “Green Stars”. Een overwinning had er echter nog niet ingezeten. Na 2 minuten was er een 4-3 voorsprong voor de thuisploeg. Een fanatiek spelende Leila vd Beek leidde haar team hierna aanvallend naar een 4-9 voorsprong waarna het ineens gedaan leek met het goede spel van de groenhemden. In de laatste 5 minuten van het 1e kwart kwam alleen Lotte Vreugdenhil nog tot een (fraaie) score maar dit was ook het enige wapenfeit. BS Leiden liep niet alleen in maar ook uit tot een 20-12 periodestand. Tevens hadden Leila vd Beek en Anysa Moelker al 2 persoonlijke fouten gekregen en zij namen uit voorzorg plaats op de spelersbank.
Ook in de eerste 4 minuten van de 2e periode was vooral het aanvalsspel van de bezoekers erg slecht. Veel balverlies uit de passes was er de oorzaak van dat er weinig tot geen scoringskansen ontstonden. Leiden profiteerde slechts gedeeltelijk en na 4 minuten was de achterstand voor “de Stars” 11 punten (23-12). Coach Brugman zag zich genoodzaakt risico te nemen en bracht aanjaagster vd Beek weer terug in het veld. De zoneverdediging werd vervangen door een man to man. Leila vd Beek scoorde direct 4 punten (23-16) maar maakte ook haar 3e persoonlijke fout. Het spel ging in de resterende minuten tot de rust gelijk op. Aanvallend bleven de keuzes slecht maar ook Leiden kon geen vuist maken. Josje Ruinard scoorde de laatste punten voor de Stars en de rust brak aan met een 28-22 stand.
Na de pauze bleef het verschil rond de 6 a 8 punten met weinig scores. Bij 33-26 kreeg Leila vd Beek voor de 4e keer een persoonlijke fout en werd weer naar de kant gehaald. De Starsploeg kreeg de opdracht om in de aanval niet meer te veel terug te vallen op geoefende patronen maar meer vrij uit te spelen met veel insnijdende speelsters en de man to man werd uitgebreid over het gehele veld. Tot nu toe waren de fans uit het Westland niet te spreken geweest over het vertoonde spel en stond de thuisploeg terecht op voorsprong. Vanaf de 4e minuut veranderde de wedstrijd echter totaal. Anysa Moelker nam het fanatisme in de verdediging van Leila over en gaf haar team het goede voorbeeld. Aanvallend was het nu Eva Kerkhoven die de hoofdrol voor zich opeiste. Na haar 5 punten in de 1e helft ging zij in het 3e kwart steeds goed naar het bord en produceerde 9 punten. Samen met 6 punten van Manon Brouwer werd het 3e kwart plotseling afgesloten met een 40-41 voorsprong.
In het begin van het 4e kwart besliste de Green Stars, achteraf gezien, de wedstrijd. Gabriëla Uitterlinden en Manon Brouwer schoten 50 % vanaf de vrije worplijn daar waar de Leiden speelsters hopeloos faalden. Leila vd Beek was weer in het veld en Eva Kerkhoven tekenen ook in het 4e kwart voor 9 punten. Na vijf minuten was het verschil al 7 punten (42-49) en de thuisploeg verloor het vertrouwen. Het verschil werd zelfs nog iets groter tot 51-60 in de laatste minuut. In de slotseconde was het vd Beek die met een fraaie driepunter buzzerbeater de eindstand bepaalde op 51-63.
Het was een wedstrijd waarin beide ploegen elkaar lang in evenwicht hielden. Misschien was de thuisploeg zelfs 30 minuten lang iets beter. Maar waar de Stars vaak wedstrijden verliezen in korte fases in de wedstrijd was het nu andersom. Vier minuten prima spel in de 3e periode en een goede fase in het slotkwart waren vandaag genoeg voor de overwinning. Eva Kerkhoven scoorde vandaag maar liefst 23 punten. Leila vd Beek kwam tot 15 en Manon Brouwer 12. Volgende week wordt het team van de Zwolse basketballacademie in Maassluis verwacht. Een duel tussen de nummers 10 en 11 van de ranglijst. De meiden zijn er klaar voor!